Zonnepanelen kopen – waar moet ik op letten?

Overweegt u om zonnepanelen te kopen? Een verstandige keuze! Al veel mensen profiteren van zonnepanelen op het dak om hun eigen stroom mee op te wekken. Met uw eigen zonnepanelen bespaart u flink op de energierekening. Ook zijn zonnepanelen een slimme zet voor het milieu. Maar waar moet u nu eigenlijk op letten bij het kopen van zonnepanelen? Wij zetten alle belangrijke punten voor u op een rij.

zonnepanelen laten plaatsen

Benieuwd wat u kunt besparen? Doe onze gratis dakscan en ontvang geheel vrijblijvend een offerte.

Gratis dakscan

In 5-7 jaar terugverdiend

De investering voor het laten plaatsen van zonnepanelen is binnen 5-7 jaar terugverdiend. Daarna geniet u van gratis stroom!

Erkend Solar Specialist

Green Energy Company is gecertificeerd als ‘Erkend Solar Specialist’. Door dit keurmerk weet u zeker dat u zonnepanelen laat plaatsen door een erkend vakman.

25  jaar installatiegarantie

Wanneer u zonnepanelen laat installeren door Green Energy Company krijgt u 25  jaar garantie op de installatie. Mogelijke storingen worden binnen 24 uur gratis verholpen.

Geen voorrijkosten

U betaalt alleen voor het laten plaatsen van de zonnepanelen en voor de panelen zelf. U komt dus niet voor onverwachte kosten (zoals voorrijkosten) te staan.

Zonnepanelen prijs

Misschien heeft u na een Google-zoektocht al gemerkt dat zonnepanelen in vele prijsklassen bestaan. Het aanbod varieert van heel voordelige zonnepanelen tot panelen die een stuk prijziger zijn. Heel logisch dus dat u zich afvraagt waar dat prijsverschil vandaan komt.

Vaak zijn goedkope zonnepanelen afkomstig van een onbekend merk. Dat zegt niet per se iets over de kwaliteit van de zonnepanelen. Wel is het zo dat de opbrengst van goedkope zonnepanelen over het algemeen sneller daalt. Dat komt doordat goedkope zonnepanelen vaak van goedkoper materiaal is gemaakt. Daardoor kunt u er minder zonne-energie mee opwekken en gaat de opbrengst ook sneller achteruit.

Prijs-kwaliteitverhouding

De prijs is op zich geen goede indicator of zonnepanelen een goede aanschaf zijn. De opbrengst van de zonnepanelen en de levensduur ervan zijn daarvoor betere criteria om op te letten. Het beste kunt u kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding. Check daarvoor hoe het zit met het rendement van de zonnepanelen. Hiervoor is de prijs per capaciteitseenheid (uitgedrukt in Wp) een goede maatstaf. Dat geeft u ook meteen inzicht in hoe snel u uw investering terugverdient.

Zonnepanelen kopen kosten

Hoeveel zonnepanelen kosten? Houd daarbij rekening met de kosten voor de zonnepanelen zelf, voor de installatie en de kosten voor de omvormer. Ook de kosten voor een eventuele thuisaccu komen er nog bij. Een omvormer heeft u nodig om de opgewekte stroom te kunnen gebruiken. Met een thuisaccu kunt u te veel opgewekte stroom enkele dagen opslaan om op een later moment te gebruiken.

Voorbeeldberekening

Stel: u bent een tweepersoonshuishouden met plannen om duurzamer te wonen door bijvoorbeeld het huis te verwarmen op elektra of uw elektrische auto thuis op te laden. In dat geval is uw energieverbruik waarschijnlijk rond de 4000 kWh per jaar (het landelijk gemiddelde met uitbreiding). U heeft dan zonnepanelen nodig met een totaal vermogen van ongeveer 4800 Wp. Dit kost u in totaal gemiddeld zo’n € 4700,- ex. btw. Deze prijs is inclusief de kosten voor installatie en de omvormer! Als u de installatie bij ons uitbesteedt is het voordeel dat u zeker weet dat uw zonnepaneleninstallatie goed werkt, deskundig is geïnstalleerd en volledig veilig en waterdicht is.

Financiële regelingen voor zonnepanelen

Overigens profiteert u bij zonnepanelen kopen van een aantal gunstige regelingen. Zo kunt u als particulier de betaalde btw (21% van uw investering) terugvragen. Ook kunt u nog tot 2023 gebruikmaken van de salderingsregeling, die u een mooie financiële meevaller kan opleveren. U kunt hierdoor te veel opgewekte energie verrekenen met de dagen waarop u meer stroom verbruikt.

Financiering van zonnepanelen

Kunt of wilt u de investering voor zonnepanelen niet geheel met uw eigen (spaar)geld realiseren? Voor de financiering van uw zonnepanelen bestaat de mogelijkheid voor een duurzaam krediet. In samenwerking met Krediet Service Center bieden we kredietoplossingen aan. We kijken samen met u naar de financiering aan die het beste bij u past.

Opbrengst van zonnepanelen

De investering in zonnepanelen doet u natuurlijk niet voor niets. Zonnepanelen leveren u veel op. Over het algemeen hebben huishoudens hun investering in zonnepanelen binnen 5 tot 7 jaar terugverdiend. Na die periode maakt u dus eigenlijk gebruik van gratis stroom.

Een goed uitgangspunt is dat zonnepanelen gemiddeld zo’n 85% van het maximale vermogen opbrengen. Als uw maximale totale vermogen 4800 Wp is, kunt u bijvoorbeeld rekenen op een jaarlijkse opbrengst van zo’n 4080 kWh aan stroom. U bespaart daarmee dus 4080 x de huidige stroomprijs (gemiddeld zo’n € 0,26 per kWh) per jaar. Dat komt neer op een totale besparing van bijna € 1.061.

Goed om te weten: de prijzen van elektriciteit stijgen naar verwachting zo’n 4% per jaar. Dit betekent dat de besparing die zonnepanelen u opleveren alleen maar nog groter wordt.

Bepalende factoren bij zonnepanelen kopen

Hoe bepaalt u dan precies welke zonnepanelen u koopt? Of hoeveel panelen u nodig heeft? En hoe u die zonepanelen neerlegt? Als u ervoor kiest zonnepanelen te kopen, zijn de volgende factoren bepalend voor uw keuzes.

Ligging van uw dak

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om na te gaan waar u de panelen op uw dak legt. En in welke hoek. Een dak op het zuiden is het gunstigst voor zonnepanelen. U behaalt dan het hoogste rendement. Maar ook daken op het oosten of westen zijn geschikt. U zult dan alsnog een hoog rendement behalen. Heeft u een dak op het noorden? Kijk dan of u alsnog een constructie kunt bedenken waarbij de zonnepanelen meer naar het zuiden gericht zijn. Onze adviseurs denken graag met u mee en adviseren over de mogelijkheden voor een dak op het noorden.

Verder kunt u de zonnepanelen het beste buiten schaduwgebieden op het dak plaatsen. Vermijd bijvoorbeeld de ruimte rondom de schoorsteen of onder een boom. Als dit niet mogelijk is, kunt u ook kiezen voor individueel geschakelde zonnepanelen voor behoud van het best haalbare vermogen.

Soorten daken

Zonnepanelen zijn op meerdere soorten daken te plaatsen. De enige essentiële voorwaarde is dat u zelf de eigenaar bent van uw dak (oftewel: dat u in een gekocht huis met eigen dak woont). Zonnepanelen zijn te plaatsen op zowel schuine als platte daken.

Qua schuine daken zijn zonnepanelen geschikt voor daken van bitumen, EPDM of golfplaten. Ook op damwandprofieldaken of felsdaken is het plaatsen van zonnepanelen mogelijk. Elk type dak vraagt om een iets andere manier om de zonnepanelen te bevestigen. Een installateur kan daar meer over vertellen.

Op een rieten dak is zonnepanelen plaatsen wat lastiger door verzakking van het riet. Maar onmogelijk is het niet per se. We adviseren u graag hoe dit voor uw dak zit.

Bij een plat dak kunt u de zonnepanelen op stellingen monteren, waardoor de zonnepanelen alsnog de juiste hellingshoek krijgen.

Let op: voor platte daken geldt wel een No Go-zone. Vlak langs de dakrand mag u geen zonnepanelen leggen. Dit heeft te maken met richtlijnen van de overheid, maar ook met de invloed van wind op de zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen kopen?

De keuze voor het aantal zonnepanelen op uw dak is afhankelijk van uw jaarlijkse stroomverbruik. Hoe meer stroom u verbruikt, hoe meer zonnepanelen u nodig heeft. Zo zal een gezin voor meer zonnepanelen kiezen dan een eenpersoonshuishouden.

Belangrijk is wel dat u kijkt naar zowel uw huidige als uw toekomstige verbruik. Als uw kinderen binnenkort het huis uit gaan, is het bijvoorbeeld verstandig om iets minder zonnepanelen te nemen dan nodig is voor uw huidige energiebehoefte.

Afmetingen van de zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen hangt ook af van de afmetingen van uw zonnepanelen. Zonnepanelen hebben vaste afmetingen, die samenhangen met de capaciteit van de panelen. Een standaard paneel is vaak 99 x 165 cm. Het vermogen van de panelen is afhankelijk van de cel technologie, de kwaliteit van de cellen en de efficiëntie.  Daarnaast zijn er grotere panelen met een maat tussen de 99 en 101 cm x 166 tot 205 cm. Op een gemiddeld dak kunt u maximaal zo’n 15 zonnepanelen kwijt.

Er bestaan ook extra kleine zonnepanelen van 158 x 81 cm, maar die worden nog maar nauwelijks verkocht. Deze panelen hebben een capaciteit van zo’n 190-205 Wp.

Het handigst is om op basis van de afmetingen van de zonnepanelen én op basis van uw energiebehoefte een legplan te maken. U weet dan precies hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en kunt ook kijken waar de zonnepanelen op uw dak komen te liggen. Ook helpt dit om te beslissen of u de zonnepanelen verticaal of horizontaal plaatst.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Grofweg bestaan er vier soorten zonnepanelen: blauwe en zwarte zonnepanelen, dunne-filmzonnepanelen en hybride zonnepanelen.

Zwarte en blauwe zonnepanelen

Zwarte en blauwe zonnepanelen verschillen qua materiaal. Zwarte panelen zijn gemaakt van monokristallijn silicium, terwijl blauwe panelen bestaan uit polykristallijn silicium. Het rendement van beide soorten zonnepanelen is min of meer gelijk. De keuze tussen deze twee soorten panelen hangt dus vooral af van wat u het mooist vindt.

Hybride zonnepanelen

Een laatste optie, die steeds populairder wordt, is hybride zonnepanelen. Met deze panelen kunt u zowel stroom als warmte opwekken. U heeft dan dus zonnepanelen en een zonneboiler in één. Met de opgewekte warmte wordt het water in uw woning opgewarmd, bijvoorbeeld voor de douche. Nog een voordeel van deze panelen is dat ze beter koel blijven, waardoor u een hogere stroomopbrengst heeft.

Zonnepanelen bij Green Energy Company

Green Energy Company biedt al deze verschillende soorten zonnepanelen aan. Alle zonnepanelen van Green Energy Company zijn van bekende A-merken en voldoen aan de geldende Europese kwaliteitsnormen.

Welke merken zonnepanelen verkopen wij?

Bij Green Energy Company werken wij alleen met zonnepanelen van de allerhoogste kwaliteit. Dit zijn zonnepanelen waarbij wij een lange levensduur en optimale werking kunnen garanderen.

De merken zonnepanelen welke Green Energy verkoopt, zijn:

 • LG zonnepanelen
 • Sunpower zonnepanelen
 • REC zonnepanelen
 • Axitec zonnepanelen

3 veelgemaakte fouten bij zonnepanelen kopen

Belangrijk is wel om bij zonnepanelen kopen een aantal veelgemaakte fouten te voorkomen. De 3 meest voorkomende fouten zetten we graag voor u op een rij, zodat deze u bespaard blijven.

1. Niet letten op keurmerken

Belangrijk is dat uw zonnepanelen 100% veilig zijn. Daarom kunt u het beste altijd checken of uw gekochte zonnepanelen de juiste keurmerken hebben. Alleen zonnepanelen die veilig zijn, goede prestaties leveren, een goed rendement hebben en lang meegaan, krijgen zo’n keurmerk. Belangrijke keurmerken in Nederland zijn het CE-keurmerk, het ISO-certificaat, het TÜV-keurmerk en het IEC-keurmerk.

2. Korte of geen garantie

Nog een veelgemaakte fout is dat mensen niet altijd de garantietermijn voor zonnepanelen checken. Het is belangrijk dat u langere tijd garantie op de panelen zelf en op de opbrengst ervan heeft. Als uw zonnepanelen dan bijvoorbeeld snel minder rendement opleveren, kunt u altijd nog een beroep doen op de garantie.

3. Te veel zonnepanelen aanschaffen

Houd er rekening mee dat het onverstandig is om méér zonnepanelen aan te schaffen dan voor uw energieverbruik nodig is. Voor de terug levering van opgewekte stroom ontvangt u namelijk een lager bedrag dan het bedrag dat u zelf voor stroom betaalt.

Beter is het om het aantal zonnepanelen af te stemmen op uw huidige en verwachte energieverbruik. Houd daarbij ook toekomstige wijzigingen in uw stroomverbruik in het achterhoofd. Bijvoorbeeld als u verwacht dat uw kinderen het huis uit gaan of dat als u juist gezinsuitbreiding op de planning heeft.
Wilt u ook uw woning of pand verduurzamen?
Bent u benieuwd wat zonnepanelen kopen u oplevert? Doe de gratis dakscan en ontdek hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen.

Wilt u niet alleen zonnepanelen laten installeren, maar uw volledige pand laten verduurzamen? Ook dat kan. Green Energy Company biedt particulieren en bedrijven een groen totaalpakket. Zo kunt u bij ons ook sedum op uw dak laten aanleggen. Een groen dak is goed voor het milieu én vergroot het rendement van uw zonnepanelen. Ook voor o.a. laadpalen en zonnepanelenmonitors biedt Green Energy Company een goede oplossing.

Advies op maat nodig? Of benieuwd naar de mogelijkheden? Neem direct contact met ons op via 088 – 999 1000 of stuur een e-mail naar info@greenenergycompany.nl.

Gratis dakscan Bel ons: 088 999 1000

Projecten zonnepanelen

Green Energy Company plaatst zonnepanelen in heel Nederland. Hieronder ziet u enkele van onze eerdere projecten voor particulieren en bedrijven.

zonnepanelen Weesp particulier Axitec

Zonnepanelen particulier

Aantal zonnepanelen: 18 zonnepanelen

Type zonnepanelen: Axitec 300 Wp

Totaal vermogen: 5.400 Wp

Meer over dit project

zonnepanelen rhoon

Zonnepanelen particulier

Aantal zonnepanelen: 80 zonnepanelen

Type zonnepanelen: AUO 300 Wp

Totaal vermogen: 24.000 Wp

Meer over dit project

zonnepanelen Weesp bedrijfspand

Zonnepanelen bedrijfspand

Aantal zonnepanelen: 30 zonnepanelen

Type zonnepanelen: Axitec 320 Wp

Totaal vermogen: 9.800 Wp

Meer over dit project

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat is het verschil tussen een serie- en parallel omvormer?

Er zijn verschillende manieren mogelijk om een zonnepanelensysteem te installeren. Zonnepanelen kunnen in een systeem serie- en parallel geschakeld zijn. Spreken we van een seriegeschakeldsysteem, dan is elk paneel met elkaar verbonden. De stroom loopt dan eerst door alle zonnepanelen heen voordat het bij de centrale omvormer komt. Bij een parallelgeschakeldsysteem zijn de zonnepanelen naast elkaar aangesloten en heeft elk zonnepaneel een eigen micro-omvormer. Elk zonnepaneel levert hierdoor apart de opgewekte stroom direct via mirco-omvormer aan de meterkast in uw woning of pand.

Er bestaat nog een andere mogelijkheid, namelijk het voorzien van de zonnepaneleninstallatie van power-optimizers. Dit systeem heeft één centrale omvormer (net zoals een seriegeschakeldsysteem), en elk zonnepaneel wordt voorzien van een power-optimizer (een klein kastje). De power-optimizer bepaalt per zonnepaneel de opbrengst en heeft ook de mogelijkheid om het paneel uit te schakelen als dit zonnepaneel het rendement van de andere panelen op een negatieve manier beïnvloedt. De toepassing van power-optimizers is vooral interessant als er sprake is van schaduwval en degradatieverschillen op een dak.

Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?

Voordat we uw zonnepanelen komen installeren, plannen we altijd een schouw in. Een monteur van Green Energy Company komt dan ter plaatse bij u langs om te bekijken welke voorzieningen er aanwezig zijn en welke werkzaamheden we moeten uitvoeren voordat de installatie kan plaatsvinden. Zo zijn we goed voorbereid op de dag van de installatie! Samen met u bekijkt de monteur de kabelroute en de meterkast. Als er verbeteringen mogelijk en/of nodig zijn, dan bespreekt de monteur deze met u. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om de gehele meterkast te vernieuwen, zodat u klaar bent voor de toekomst en u er zeker van bent dat alle groepen veilig zijn geschakeld.

Kijk voor meer informatie ook op de pagina ‘Meterkast en groepenkast‘.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Vrijwel alle daken zijn geschikt om energie mee op te gaan wekken. Voor uw specifieke situatie maken wij altijd een offerte op maat met daarin de mogelijkheden voor uw dak, de opbrengsten en kosten. Samen met u kijken we naar wat zonnepanelen voor u als duurzame investering opleveren. Onze adviseurs informeren u daarnaast over subsidies én maken een realistisch ontwerp voor zonnepanelen op uw dak. Zo ziet u direct hoe de zonnepanelen komen te liggen! Het komt regelmatig voor dat we een ontwerp net wat slimmer kunnen vormgeven met bijvoorbeeld een thuisbatterij of windturbine. Op die manier zijn er veel mogelijkheden om uw investering snel terug te verdienen.

Kan Green Energy Company de meterkast aanpassen/vervangen?

Ja, dat kunnen we! Van aanleg tot uitbreiding en het plaatsen van nieuwe zegels bij de hoofdaansluiting. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Meterkast en groepenkast‘.

Wanneer meterkast uitbreiden?

Tegenwoordig maken we gebruik van steeds meer apparaten. Het komt dan ook regelmatig voor dat een meter- en groepenkast aan uitbreiding toe is, omdat deze niet meer voldoende capaciteit biedt. Door meer groepen in de meterkast te realiseren, kunnen wij deze capaciteit voor u uitbreiden. Een goede verdeling van de elektrische apparatuur over de groepen zorgt ervoor dat al uw elektrische apparatuur van stroom wordt voorzien, zonder dat de automatische schakelaar overbelast raakt of zelfs uitslaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u uw vaatwasser en elektrische kookplaat tegelijk aanzet. Wilt u advies over het verzwaren van uw meterkast naar bijvoorbeeld 3-fase of enkel 3-fase en voorbereid zijn voor later, vraag ons om advies! Onze adviseur denken met u mee voor mogelijke toekomstige opties die voor uw woning of pand kunnen werken. Wij hebben zegelrecht en kunnen ook de zegels vervangen van de netbeheerder tijdens onze werkzaamheden aan uw meterkast.

Brandgevaar bij zonnepanelen, hoe zit dat?

Het komt gelukkig zeer zelden voor dat er brand ontstaat aan een zonnepanelen-installatie. De oorzaak is meestal installatiewerk dat niet goed is gedaan door een onervaren of onbekwame monteur. Green Energy Company heeft echter nog nooit een brand met onze zonnepanelen meegemaakt. Wij werken alleen met bekwame installateurs, die uw dak goed inspecteren voordat ze de zonnepanelen aanleggen en die precies weten wat ze doen. Zo weet u zeker dat de installatie goed gebeurt en dat er geen sprake is van losliggende kabels of zonnepanelen die te dicht op het dak liggen. Ook voldoen onze zonnepanelen altijd aan de certificeringseisen.

Meer informatie over brandgevaar leest u ook in onze blog ‘Brandgevaar bij zonnepanelen, hoe zit dat?‘.

Wat is forfait?

Forfait is een eenmalige belasting voor het opwekken van stroom. Deze betaalt u aan de Belastingdienst. De hoogte van het forfait is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die u gaat opwekken. Doorgaans €20,- per 1000Wp aan panelen vermogen.

Hoe werkt de btw-teruggave op zonnepanelen?

Als u zonnepanelen laat installeren, kunt u de betaalde btw terugvragen bij de belastingaangifte. Dit is 21% van het bedrag exclusief btw. De Belastingdienst ziet u namelijk als ‘ondernemer’, omdat u stroom gaat opwekken en ook gaat terugleveren aan het net. Dit is een btw-activiteit. U mag de betaalde btw terugvragen over zowel de zonnepanelen als de installatiekosten en eventuele randwerkzaamheden. Hierbij kunt u denken aan een nieuwe meterkast of een accusysteem of de voorbereiding op een thuisbatterij. Bij een zonnepanelen-installatie met 12 zonnepanelen kan de teruggave al gauw zo’n €800 tot €1000 voordeel opleveren.

De btw kunt u terugvragen door uzelf aan te melden voor de omzet gerelateerde vrijstelling van omzetbelasting (OVOB), voorheen bekend als kleine-ondernemersregeling (ook wel bekend als de KOR). U doet hiervoor eenmalig btw-aangifte. Belangrijk is dat u de btw altijd vóór 1 juli van het volgende kalenderjaar terugvraagt. Dus als u in juli 2021 zonnepanelen heeft gekocht, dan moet u de btw hiervoor uiterlijk 30 juni 2022 terugvragen.

U krijgt na aangifte van de Belastingdienst een bedrag terug dat gelijk is aan uw betaalde btw na aftrek van uw forfait (een eenmalige belasting voor het opwekken van stroom).

Voor onze klanten verzorgen wij de btw-teruggaaf geheel gratis, als een extra service.

Hoe snel komen we uw zonnepanelen installeren?

In principe is het mogelijk om binnen 4 weken na akkoord op de offerte de installatie te laten plaatsvinden. Vaak kunt u al binnen 1 maand van uw eigen opgewekte stroom gebruikmaken.

Wat is de invloed van de seizoenen op de opbrengst van zonnepanelen?

Zonnepanelen leveren het hele jaar door rendement op. Er wordt dus in elk seizoen duurzame energie opgewekt. Wel is er een verschil tussen de hoeveelheid energie die gedurende de seizoenen wordt opgewekt. De maanden mei, juni en juli leveren vaak de meeste zonne-energie op, zo’n 43% van uw jaarlijkse opbrengst. In deze zonnige maanden is het aantal zonuren per dag namelijk het hoogst en de zon vaak het krachtigst. De maanden november, december en januari leveren naar verhouding minder op, maar zijn nog steeds goed voor zo’n 7% van uw jaarlijkse opbrengst. Dit zijn uiteraard wel gemiddelden. Het Nederlandse weer blijft onvoorspelbaar. Zo zien we steeds vaker dat er al recordopbrengsten zonne-energie worden gerealiseerd in het (vroege) voorjaar. Nog meer en langer rendement dus waardoor u uw investering in zonnepanelen sneller terugverdient! Een thuisaccu kan wel helpen bij meer van uw eigen energie op te maken, maar niet bij het verplaatsen van het overschot en tekort naar een ander seizoen.

Wat voor onderconstructie wordt gebruikt onder de zonnepanelen bij het monteren?

Voor het monteren van zonnepanelen op uw dak maken wij gebruik van diverse merken, namelijk Esdec meFlatFix Fusion (voor platte daken), ClickFit Evo en Solarcontstruct (voor schuine daken) en Van der Valk (voor alternatieve opties bij platte daken). U kunt diverse onderconstructies bekijken in onze webshop voor meer informatie.

Kan ik de opgewekte zonne-energie ook opslaan?

Wat goed dat u hier nu al over nadenkt. Zelf uw energie opwekken en opslaan zodat u dit later kunt gebruiken is absoluut de toekomst. Daarom voorzien wij ook in diverse (thuis)accu’s en opslagsystemen voor energie. Kijk voor meer informatie op de pagina: De zonnepanelen-accu & opslagsystemen (om uw zonne-energie op te slaan).

Wilt u meer weten over zelfvoorzienend wonen? Lees dan ook onze blog hierover: Kan ik volledig zelfvoorzienend zijn qua energie?

Hoe snel haal ik de investering uit mijn zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd is 5 tot 7 jaar. Hoe snel u uw investering terugverdient is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Onze adviseurs kunnen op basis van uw huidige verbruik en het installatieadvies precies vertellen hoe snel u uw investering in zonnepanelen terugverdient. Het aanvragen van een offerte voor zonnepanelen is gratis en u ontvangt dan ook direct te weten wat uw exacte terugverdientijd is.

Bedenk wel dat niet alles om de terugverdientijd gaat, er zijn voldoende voorbeelden van lagere terugverdientijden te bedenken, maar als er dan ingeleverd gaat worden op veiligheid en kwaliteit komt dat voordeel snel terug als een nadeel. Kies voor een erkend bedrijf zodat u erop aankunt dat alles goed en veilig aangesloten wordt.

Kan ik zonnepanelen op mijn dak laten installeren met een Vereniging van Eigenaren?

Als u een koopappartement heeft, bent u lid van de VvE. Samen met de bewoners in uw complex kunt u dan zeker zonnepanelen laten installeren op het dak. U koopt de zonnepanelen dan samen met de medebewoners. Tijdens een vergadering zal de VvE moeten beslissen over de plaatsing van zonnepanelen. Stemt de meerderheid voor? Dan zijn er drie mogelijkheden waaruit iedere Vereniging van Eigenaren kan kiezen:

 1. U laat enkel zonnepanelen op het dak installeren voor uw eigen verbruik. De VvE zal hiervoor in een vergadering wederom per individuele bewoner toestemming moeten geven. U betaalt de zonnepanelen dan geheel uit eigen portemonnee.
 2. De VvE laat zonnepanelen voor alle bewoners van het complex installeren. De investering voor zonnepanelen wordt dan betaald vanuit een gezamenlijke pot. Sinds 2014 kunnen VvE’s profiteren van een financiële regeling waarbij €0,091 aan energiebelasting worden teruggevorderd per opgewekte kWh. Ook mag een VvE ervoor kiezen om de teveel opgewekte stroom terug te verkopen aan de energieleverancier. Nog een aantrekkelijke regeling die sinds 2016 van toepassing is, is de postcoderoosregeling. VvE’s met dezelfde 4 postcodecijfers binnen een postcodegebied kunnen een zonnepaneleninstallatie laten aanleggen waarbij alle aangesloten VvE-leden kunnen profiteren van belastingkorting.
 3. De VvE kiest ervoor om voor de gemeenschappelijke ruimtes zonnepanelen te laten plaatsen. De stroom die met zonnepanelen wordt opgewekt, kan gebruikt worden om de verlichting in één of meerdere trappenhuizen te bekostigen. De investering komt ook hierbij uit de gezamenlijke VvE-pot. Door deze duurzame besparing op stroomkosten kan het zo zijn dat uw VvE-bijdrage iets afneemt. U persoonlijke stroomrekening blijft gelijk.

Kan ik mijn zonnepanelen laten financieren?

Jazeker. Voor de financiering van uw zonnepanelen bestaat de mogelijkheid voor een duurzaam krediet. In samenwerking met Krediet Service Center bieden we kredietoplossingen aan. We kijken samen met u naar de financiering aan die het beste bij u past.

Bovendien profiteert u bij het kopen van zonnepanelen van gunstige regelingen. Zo kunt u als particulier de betaalde btw (21% van uw investering) terugvragen. Ook kunt u nog tot 2023 gebruikmaken van de salderingsregeling, die u een mooie financiële meevaller kan opleveren. U kunt hierdoor te veel opgewekte energie verrekenen met de dagen waarop u meer stroom verbruikt. Ook kunt u vaak een thuisbatterij meteen mee financieren.

Sommige gemeenten bieden daarnaast subsidies aan voor het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden. Of er subsidie mogelijk is en welke subsidieregeling uw gemeente heeft kunt u bekijken op www.energiewijzer.nl.

Wat is ‘salderen’ en hoe werkt deze regel? En tot wanneer is deze geldig?

Salderen betekent letterlijk ‘tegen elkaar wegstrepen’. Heeft u meer duurzame energie opgewekt, dan verbruikt in een jaar tijd? Dan kunt u het overschot aan opgewekte energie terugverkopen aan uw leverancier. Voor het terugverkopen van de energie krijgt u van uw energieleverancier een vergoeding, de zogenaamde terugleververgoeding. U krijgt voor de opgewekte stroom hetzelfde bedrag als wat u aan uw energieleverancier betaalt. Meestal €0,21 tot €0,25 per kWh. Voor het tegen elkaar wegstrepen van de opgewekte- en verbruikte en het terugverkopen van de teveel opgewekte energie, is de salderingsregeling in het leven geroepen. Wat onderaan de streep betekent dat u geen belastingen betaalt over deze stroom.

De salderingsregeling blijft ongewijzigd gelden tot 2023. Dit betekent dat u tot 2023 100% kunt salderen. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Na 1 januari 2023 zal er elk jaar een kleiner deel in aanmerking komen om te salderen tot 2031. In 2031 is de subsidieregeling volledig afgebouwd. Wilt u zo weinig mogelijk last hebben van deze afbouw, bespreek dan ook de opties voor het plaatsen van een thuisbatterij.

Voor meer informatie lees onze blog ‘Update: de salderingsregeling na 2023, zo zit dat!‘.

Is het nodig om zonnepanelen te verzekeren?

Wanneer de zonnepanelen op een eigen woning liggen, dan vallen ze onder de bestaande opstalverzekering van de woning. Bent u geen eigenaar van de woning, dan is het verstandig om te kijken of een extra verzekering nodig is. Heeft u een huurwoning en een inboedelverzekering, dan is de kans groot dat de zonnepanelen niet gedekt zijn.

Lees ook onze blog ‘Zonnepanelen verzekeren, waarom wel of niet?‘.

Wat is de levensduur van een systeem?

Een zonnepanelen systeem kan gemiddeld 35 jaar mee als er altijd goed onderhoud voor uitgevoerd is. Dit geldt niet voor de omvormer, die 10 tot 20 jaar meegaat. Dit hangt van een paar zaken af.

 • Er moet in ieder geval voldoende ruimte zijn rond de omvormer om zijn warmte af te laten voeren.
 • De omvormer moet beschermd worden tegen agressieve stoffen (bijv. ammoniak in agrarische omgeving)
 • Desondanks is het aan te raden ook deze omvormers te beschermen tegen direct zonlicht en neerslag.

Let op: sommige bedrijven adviseren dat de omvormer iets kleiner moet zijn dan de pv-generator om meer vermogen te halen, dat is echter niet correct en kan perfect worden uitgerekend. Beter is om erover na te denken welke het beste past bij uw situatie.

Als het omvormervermogen te laag is ten opzichte van het generatorvermogen heeft dit een kortere levensduur tot gevolg en treden er verliezen en snellere slijtage op. Een overschrijding van het spanningsbereik zorgt zelfs voor onherstelbare schade aan de omvormer.

Wordt de garantie verlengd na reparatie of onderhoud?

Reparatie of vervanging van de zonnepanelen en/of overige onderdelen van het PV-panelensysteem leiden niet tot verlenging van de garantietermijn. De oorspronkelijke garantietermijn blijft van toepassing. Als uw systeem nieuwe onderdelen nodig heeft (binnen onze 25 jaar montagegarantie) dan vervangen wij de producten soms voor nieuwe en hierop gelden dan wel weer nieuwe garantietermijnen. Ook als u na een inspectie besluit om uw systeem uit te breiden met één of meer panelen of een thuisbatterij, dan zijn er wel nieuwe termijnen van toepassing.

Hoe werkt de garantie?

De garantie voor zonnepanelen bestaat uit;

 • Zonnepanelen productgarantie: meestal 12-25 jaar. Op uw offerte staat vermeld hoe lang het precies is. Dit is afhankelijk van de zonnepanelen-producent.
 • Omvormer productgarantie: tussen 10-12 jaar met mogelijke garantieverlenging tegen (kleine) vergoeding.
 • Montagematerialen productgarantie: tussen de 20-25 jaar.
 • Installatiegarantie: met Green Energy Company kunt u 20 of 25 jaar lang zorgeloos genieten van het rendement van uw investering. Gedurende deze gehele periode heeft u garantie op bedrijfszekerheid! De exacte installatiegarantie van Green Energy Company staat vermeld op uw offerte. Ook voor onderdelen die een beperkte fabrieksgarantie hebben (bijvoorbeeld de omvormer) biedt het fonds een kosteloze service voor de vervanging. Vijf tot zeven jaar na installatie zorgen wij voor een volledige controle op de werking en efficiency van uw systeem.

Disclaimer: de garanties staan correct vermeld op uw offerte, die zijn dan ook leidend.

Heb ik een bouwvergunning nodig?

In principe heeft u geen vergunning nodig wanneer de panelen op uw schuine dak niet uitsteken of wanneer bij platte daken de hellingshoek niet hoger is dan de randen van het dak of de zonnepanelen niet dichtbij de dakranden zijn geplaatst.

Woont u in een beschermd dorps- of stadsgezicht dan dient u aan de voorwaarden van het ministerie van binnenlands zaken te voldoen. Die voorwaarden kunt u hier vinden.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Subsidie voor particulieren

Op dit moment bestaat er geen landelijke subsidie voor particulieren. Particulieren kunnen wel profiteren door de btw op de zonnepanelen installatie terug te vragen bij de belastingdienst. Dat is ongeveer 21% van de totale investering. Als extra service helpt Green Energy Company met het terugvragen van de btw voor u, zonder extra kosten.

Ook kunt u nog tot 2023 gebruikmaken van de salderingsregeling, die u een mooie financiële meevaller kan opleveren. U kunt hierdoor te veel opgewekte energie verrekenen met de dagen waarop u meer stroom verbruikt, dan u zelf opwekt.

Sommige gemeenten bieden daarnaast subsidies aan voor het verduurzamen van woningen en/of bedrijfspanden. Of er subsidie mogelijk is en welke subsidieregeling uw gemeente heeft, kunt u bekijken op www.energiewijzer.nl.

Subsidie voor ondernemers

Ondernemers kunnen profiteren van KIA en EIA aftrek. (Voor kleine verbruikers tot 3 * 80A). Grotere verbruikers (aansluitingen boven 3 * 80A) kunnen gebruik maken van de SDE+ subsidie. Hoe de hoogte van de SDE+ subsidie wordt bepaald kunt u lezen op deze pagina: berekening.

Voor meer informatie over de SDE+ subsidie kunt u hier klikken.

Waarom moet uw installatie aangemeld worden?

 1. Geld

Als u meer energie produceert dan verbruikt, wordt deze energie op het elektriciteitsnet gezet. Uw energieleverancier verrekent deze teruglevering met de normale levering, dat noemen we salderen. Ook kan de netbeheerder met alle registraties gericht kabels verzwaren waar het knelt.

 1. Milieu

Steeds meer consumenten gaan zelf duurzame energie produceren. Het is van belang om al deze duurzame productie nauwkeurig in kaart te brengen. Zo kan bijvoorbeeld de overheid zien welke technieken een extra stimulans nodig hebben.

 1. Veiligheid

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de veiligheid van het netwerk. Hij wil graag weten welke klanten zelf energie leveren aan het net. Dit is van belang bij storingen, werkzaamheden of calamiteiten. Registreer uw productie-installatie voor uw eigen veiligheid en die van de monteur.

Wat moet ik doen om terug te kunnen leveren aan het net?

De installatie moet aangemeld worden bij uw netbeheerder. Het liefst voordat de installatie plaatsvindt. Dat kan via www.energieleveren.nl of door een e-mail of brief te sturen naar uw netbeheerder. Vermeld dan de volgende gegevens:

 • adres, postcode en woonplaats
 • EAN-code van de aansluiting
 • telefoonnummer en e-mailadres
 • type installatie (bijvoorbeeld zonnepanelen)
 • het Wattpiekvermogen van de installatie

Ontvang ik een vergoeding van mijn energieleverancier voor mijn geleverde stroom?

Alles wat u zelf aan stroom opwekt en verbruikt, kost u – behalve de investeringskosten – niets. U kunt uw energieverbruik wegstrepen tegen de door u opgewekte energie. Dit wordt ook wel salderen genoemd.

Het teveel aan opgewekte stroom die u niet verbruikt wordt teruggeleverd aan uw energieleverancier. Hiervoor ontvangt u op uw jaarafrekening een zogenaamde terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per leverancier. Het kan om die reden rendabel zijn om over te stappen naar een andere maatschappij die een betere vergoeding geeft.

Wanneer u minder stroom levert dan dat u verbruikt, neemt u automatisch weer stroom af van uw energieleverancier. Op uw jaarafrekening wordt de teveel gebruikte energie door uw energieleverancier dan in rekening gebracht. Het kan dus ook slim zijn om nu alvast meer zonnepanelen te kopen dan het verbruik is, zodat u op de minder mooie dagen toch voldoende op kunt wekken om niets te hoeven afnemen bij de leveranciers. Ook een thuisbatterij kan hierbij helpen om de ingekochte energie naar een minimum te beperken.

Ontvang ik van mijn leverancier grijze of groene energie?

Bij de jaarafrekening van uw energieleverancier ontvangt u een stroometiket, dat inzicht geeft in de samenstelling van de geleverde elektriciteit. U kunt zien of uw leverancier grijze of duurzame energiebronnen gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Dit heeft echter geen enkele invloed op uw keuze om over te gaan op groene energie. Het is goed mogelijk dat u nu grijze energie ontvangt en straks groene energie teruglevert.

Waarom u zonnepanelen moet laten plaatsen

Het laten plaatsen van zonnepanelen heeft vele voordelen. Hieronder beschrijven wij de belangrijkste redenen om te kiezen voor zonnepanelen.

Ga voor duurzaam
Door zonnepanelen te laten plaatsen draagt u bij aan een beter milieu. De zon is de duurzaamste energiebron die er bestaat. De keuze voor zonnepanelen vermindert uw CO2-uitstoot en verbetert het milieu.

Bespaar op de energiekosten
De belangrijkste reden om zonnepanelen te laten plaatsen is nog steeds het financiële plaatje. Door uw eigen energie op te wekken, betaalt u minder aan uw energieleverancier. Dit merkt u in uw portemonnee.

Zonnepanelen verhogen de waarde van uw huis
Wanneer u zonnepanelen op uw huis laat plaatsen, draagt dit bij aan het energielabel van de woning. Een hoger energielabel betekent dat uw huis meer waard is. Daarnaast is een woning met lage maandlasten door de zonnepanelen aantrekkelijk voor een potentiële koper.

Vrijblijvend advies van Green Energy Company

Overweegt u om zonnepanelen te laten plaatsen? Green Energy Company helpt u graag bij het maken van de keuze voor panelen of omvormers. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs, of laat u door ons adviseren met onze rekenmodule. Wij kunnen ook bij u langskomen om de situatie ter plaatse te inventariseren.

Gratis dakscan

Dit zeggen onze klanten over ons…

UITSTEKEND
117 recensies op
M Levering
M Levering
28/12/2021
Prima advies vooraf. Installatie conform afspraak. Zeer netjes opgeleverd en afgewerkt. Aan te raden adres voor zonnepanelen.
Lees verder
Bianca Segers
Bianca Segers
13/12/2021
Afgelopen vrijdag zijn de zonnepanelen gelegd. Heel erg blij mee! In het gehele proces netjes geholpen. Vooral het eerste adviesgesprek als heel erg positief ervaren. Daniël heeft verstand en passie, en dat is fijn :) Ook de jongens die hier geweest zijn om alles in orde te maken waren heel bekwaam. Het was een nogal lastig traject voor de bekabeling, maar dat hebben ze heel netjes verwerkt. Wel jammer dat ze 2x moesten komen omdat ze de 1e keer de panelen niet bij zich hadden, die waren even niet leverbaar? Vooral jammer dat wij dat niet wisten op het moment dat ze kwamen. Maar nu alles ligt erg tevreden!
Lees verder
Hans Koevoet
Hans Koevoet
09/12/2021
Omdat we zowel zonnepanelen als sedum wilden laten aanleggen, kwamen we bij Green Energie Company terecht. Op advies van Hendrik alleen zonnepanelen laten leggen. Duidelijke offerte gekregen van diverse zonnepanelen met bijbehorende omvormers. Namen de tijd om tot een goed concept te komen. Installatie ging netjes en verzorgd. Prima uitgevoerd.
Lees verder
Daniel van der Laan
Daniel van der Laan
06/12/2021
Heldere communicatie. Goed geregeld van A tot Z. Echt een aanrader!
Lees verder
Lieke van den Elshout
Lieke van den Elshout
31/10/2021
We zochten een bedrijf dat zowel zonnepanelen als een sedumdak kon plaatsen. We hebben verschillende offertes opgevraagd en Green Energy Company kwam qua balans prijs - kwaliteit het beste voor ons uit de bus. Er is een vaste accountmanager waar je laagdrempelig je vragen bij kan stellen gedurende het offerte proces. En ze hebben een mooi systeem waarbij je de verschillende voorstellen online inclusief voorbeelden kunt bekijken. (deze was niet altijd toegankelijk en had wat opstart problemen, maar dit werd altijd goed opgelost). We hebben uiteindelijk gekozen voor parallel geschakeld en hoger geplaatst ivm sedum dak. Na akkoord, was er direct een schouw en een definitieve offerte en binnen 2 weken lag het sedum dak inclusief zonnepanelen op ons dak. We zijn erg tevreden over de installatie en blij dat onze zonnepanelen goed hun werk doen. Het enige minpuntje in de afhandeling is dat we uiteindelijk een sedum dak hebben met een substraatlaag van 20mm en we ,om subsidie terug te krijgen van onze gemeente, blijkbaar 40 mm nodig hadden. We dachten alles gecheckt te hebben, maar nu helaas hiervoor toch geen subsidie. Dat scheelt helaas best wat geld. Voor wat betreft BTW terugvraag zonnepanelen, ondersteunt Green Energy de aanvraag, dit proces loopt nog en is bijna afgerond. Overall een tevreden klant.
Lees verder
Erwin Van Marle
Erwin Van Marle
19/10/2021
SEm was goed nadenkend en meewerkend .. en nu maar hopen dat alles oplevert wat we hebben afgesproken - Wij hebben zonnepanelen en groen dak bij hen gekocht voor 2 woningen onder 1 dak - voor de toekomststraat in Almere oosterwold
Lees verder
noeri hentati
noeri hentati
08/10/2021
Top bedrijf, erg vriendelijke en zeer professionele instalateurs. Alles is van begint tot eind netjes afgerond en hebben geen moment stil gezeten. Weer is bij hun ook geen probleem want ookal regende het gingen ze gewoon door! Zeker een van de beste zonne energie bedrijven in nederland!
Lees verder
Sosja Prinsen
Sosja Prinsen
07/10/2021
Er werd goed meegedacht over de mogelijkheden en de panelen zijn netjes en snel geplaatst. Helemaal tevreden!
Lees verder
Erwin Van Der Linde
Erwin Van Der Linde
04/10/2021
Zeer tevreden over de gegeven info en zeer tevreden over de installateurs. Het was slecht weer maar geen onvertogen woord en alles netjes opgeruimd. Grote klasse.
Lees verder

Wij zouden het waarderen als u uw mening met ons en anderen deelt. Zo weten wij zeker dat wij de juiste kwaliteit bieden en kunnen wij waar nodig voor verbeteringen zorgen.

Schrijf een review