Zonnepanelen kopen – waar moet ik op letten?

Overweegt u om zonnepanelen te kopen? Een verstandige keuze! Al veel mensen profiteren van zonnepanelen op het dak om hun eigen stroom mee op te wekken. Met uw eigen zonnepanelen bespaart u flink op de energierekening. Ook zijn zonnepanelen een slimme zet voor het milieu. Maar waar moet u nu eigenlijk op letten bij het kopen van zonnepanelen? Wij zetten alle belangrijke punten voor u op een rij.

zonnepanelen laten plaatsen

Benieuwd wat u kunt besparen? Doe onze gratis dakscan en ontvang geheel vrijblijvend een offerte.

Gratis dakscan

In 5-7 jaar terugverdiend

De investering voor het laten plaatsen van zonnepanelen is binnen 5-7 jaar terugverdiend. Daarna geniet u van gratis stroom!

Erkend Solar Specialist

Green Energy Company is gecertificeerd als ‘Erkend Solar Specialist’. Door dit keurmerk weet u zeker dat u zonnepanelen laat plaatsen door een erkend vakman.

25  jaar installatiegarantie

Wanneer u zonnepanelen laat installeren door Green Energy Company krijgt u 25  jaar garantie op de installatie. Mogelijke storingen worden binnen 24 uur gratis verholpen.

Geen voorrijkosten

U betaalt alleen voor het laten plaatsen van de zonnepanelen en voor de panelen zelf. U komt dus niet voor onverwachte kosten (zoals voorrijkosten) te staan.

Zonnepanelen prijs

Misschien heeft u na een Google-zoektocht al gemerkt dat zonnepanelen in vele prijsklassen bestaan. Het aanbod varieert van heel voordelige zonnepanelen tot panelen die een stuk prijziger zijn. Heel logisch dus dat u zich afvraagt waar dat prijsverschil vandaan komt.

Vaak zijn goedkope zonnepanelen afkomstig van een onbekend merk. Dat zegt niet per se iets over de kwaliteit van de zonnepanelen. Wel is het zo dat de opbrengst van goedkope zonnepanelen over het algemeen sneller daalt. Dat komt doordat goedkope zonnepanelen vaak van goedkoper materiaal is gemaakt. Daardoor kunt u er minder zonne-energie mee opwekken en gaat de opbrengst ook sneller achteruit.

Prijs-kwaliteitverhouding

De prijs is op zich geen goede indicator of zonnepanelen een goede aanschaf zijn. De opbrengst van de zonnepanelen en de levensduur ervan zijn daarvoor betere criteria om op te letten. Het beste kunt u kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding. Check daarvoor hoe het zit met het rendement van de zonnepanelen. Hiervoor is de prijs per capaciteitseenheid (uitgedrukt in Wp) een goede maatstaf. Dat geeft u ook meteen inzicht in hoe snel u uw investering terugverdient.

Zonnepanelen kopen kosten

Hoeveel zonnepanelen kosten? Houd daarbij rekening met de kosten voor de zonnepanelen zelf, voor de installatie en de kosten voor de omvormer. Ook de kosten voor een eventuele thuisaccu komen er nog bij. Een omvormer heeft u nodig om de opgewekte stroom te kunnen gebruiken. Met een thuisaccu kunt u te veel opgewekte stroom enkele dagen opslaan om op een later moment te gebruiken.

Voorbeeldberekening

Stel: u bent een tweepersoonshuishouden. In dat geval is uw energieverbruik waarschijnlijk rond de 3400 kWh per jaar (het landelijk gemiddelde). U heeft dan zonnepanelen nodig met een totaal vermogen van ongeveer 4000 Wp. Dit kost u in totaal gemiddeld zo’n € 4700,- ex. btw. Deze prijs is inclusief de kosten voor installatie en de omvormer! Als u de installatie bij ons uitbesteedt is het voordeel dat u zeker weet dat uw zonnepaneleninstallatie goed werkt, deskundig is geïnstalleerd en volledig veilig en waterdicht is.

Financiële regelingen voor zonnepanelen

Overigens profiteert u bij zonnepanelen kopen van een aantal gunstige regelingen. Zo kunt u als particulier de betaalde btw (21% van uw investering) terugvragen. Ook kunt u nog tot 2023 gebruikmaken van de salderingsregeling, die u een mooie financiële meevaller kan opleveren. U kunt hierdoor te veel opgewekte energie verrekenen met de dagen waarop u meer stroom verbruikt.

Financiering van zonnepanelen

Kunt of wilt u de investering voor zonnepanelen niet geheel met uw eigen (spaar)geld realiseren? Voor de financiering van uw zonnepanelen bestaat de mogelijkheid voor een duurzaam krediet. In samenwerking met Krediet Service Center bieden we kredietoplossingen aan. We kijken samen met u naar de financiering aan die het beste bij u past.

Opbrengst van zonnepanelen

De investering in zonnepanelen doet u natuurlijk niet voor niets. Zonnepanelen leveren u veel op. Over het algemeen hebben huishoudens hun investering in zonnepanelen binnen 5 tot 7 jaar terugverdiend. Na die periode maakt u dus eigenlijk gebruik van gratis stroom.

Een goed uitgangspunt is dat zonnepanelen gemiddeld zo’n 85% van het maximale vermogen opbrengen. Als uw maximale totale vermogen 4000 Wp is, kunt u bijvoorbeeld rekenen op een jaarlijkse opbrengst van zo’n 3400 kWh aan stroom. U bespaart daarmee dus 3400 x de huidige stroomprijs (gemiddeld zo’n € 0,23 per kWh) per jaar. Dat komt neer op een totale besparing van bijna € 800.

Goed om te weten: de prijzen van elektriciteit stijgen naar verwachting zo’n 4% per jaar. Dit betekent dat de besparing die zonnepanelen u opleveren alleen maar nog groter wordt.

Bepalende factoren bij zonnepanelen kopen

Hoe bepaalt u dan precies welke zonnepanelen u koopt? Of hoeveel panelen u nodig heeft? En hoe u die zonepanelen neerlegt? Als u ervoor kiest zonnepanelen te kopen, zijn de volgende factoren bepalend voor uw keuzes.

Ligging van uw dak

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om na te gaan waar u de panelen op uw dak legt. En in welke hoek. Een dak op het zuiden is het gunstigst voor zonnepanelen. U behaalt dan het hoogste rendement. Maar ook daken op het oosten of westen zijn geschikt. U zult dan alsnog een hoog rendement behalen. Heeft u een dak op het noorden? Kijk dan of u alsnog een constructie kunt bedenken waarbij de zonnepanelen meer naar het zuiden gericht zijn.

Verder kunt u de zonnepanelen het beste buiten schaduwgebieden op het dak plaatsen. Vermijd bijvoorbeeld de ruimte rondom de schoorsteen of onder een boom.

Soorten daken

Zonnepanelen zijn op meerdere soorten daken te plaatsen. De enige essentiële voorwaarde is dat u zelf de eigenaar bent van uw dak (oftewel: dat u in een gekocht huis met eigen dak woont). Zonnepanelen zijn te plaatsen op zowel schuine als platte daken.

Qua schuine daken zijn zonnepanelen geschikt voor daken van bitumen, leisteen of golfplaten. Ook op damwandprofieldaken is het plaatsen van zonnepanelen mogelijk. Elk type dak vraagt om een iets andere manier om de zonnepanelen te bevestigen. Een installateur kan daar meer over vertellen.

Op een rieten dak is zonnepanelen plaatsen wat lastiger door verzakking van het riet. Maar onmogelijk is het niet per se. We adviseren u graag hoe dit voor uw dak zit.

Bij een plat dak kunt u de zonnepanelen op stellingen monteren, waardoor de zonnepanelen alsnog de juiste hellingshoek krijgen.

Let op: voor platte daken geldt wel een No Go-zone. Vlak langs de dakrand mag u geen zonnepanelen leggen. Dit heeft te maken met richtlijnen van de overheid, maar ook met de invloed van wind op de zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen kopen?

De keuze voor het aantal zonnepanelen op uw dak is afhankelijk van uw jaarlijkse stroomverbruik. Hoe meer stroom u verbruikt, hoe meer zonnepanelen u nodig heeft. Zo zal een gezin voor meer zonnepanelen kiezen dan een eenpersoonshuishouden.

Belangrijk is wel dat u kijkt naar zowel uw huidige als uw toekomstige verbruik. Als uw kinderen binnenkort het huis uit gaan, is het bijvoorbeeld verstandig om iets minder zonnepanelen te nemen dan nodig is voor uw huidige energiebehoefte.

Afmetingen van de zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen hangt ook af van de afmetingen van uw zonnepanelen. Zonnepanelen hebben vaste afmetingen, die samenhangen met de capaciteit van de panelen. Een standaard paneel is vaak 99 x 165 cm. Het vermogen van de panelen is afhankelijk van de cel technologie, de kwaliteit van de cellen en de efficiëntie.  Daarnaast zijn er grotere panelen met een maat tussen de 99 en 101 cm x 166 tot 205 cm. Op een gemiddeld dak kunt u maximaal zo’n 15 zonnepanelen kwijt.

Er bestaan ook extra kleine zonnepanelen van 158 x 81 cm, maar die worden nog maar nauwelijks verkocht. Deze panelen hebben een capaciteit van zo’n 190-205 Wp.

Het handigst is om op basis van de afmetingen van de zonnepanelen én op basis van uw energiebehoefte een legplan te maken. U weet dan precies hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en kunt ook kijken waar de zonnepanelen op uw dak komen te liggen. Ook helpt dit om te beslissen of u de zonnepanelen verticaal of horizontaal plaatst.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Grofweg bestaan er vier soorten zonnepanelen: blauwe en zwarte zonnepanelen, dunne-filmzonnepanelen en hybride zonnepanelen.

Zwarte en blauwe zonnepanelen

Zwarte en blauwe zonnepanelen verschillen qua materiaal. Zwarte panelen zijn gemaakt van monokristallijn silicium, terwijl blauwe panelen bestaan uit polykristallijn silicium. Het rendement van beide soorten zonnepanelen is min of meer gelijk. De keuze tussen deze twee soorten panelen hangt dus vooral af van wat u het mooist vindt.

Hybride zonnepanelen

Een laatste optie, die steeds populairder wordt, is hybride zonnepanelen. Met deze panelen kunt u zowel stroom als warmte opwekken. U heeft dan dus zonnepanelen en een zonneboiler in één. Met de opgewekte warmte wordt het water in uw woning opgewarmd, bijvoorbeeld voor de douche. Nog een voordeel van deze panelen is dat ze beter koel blijven, waardoor u een hogere stroomopbrengst heeft.

Zonnepanelen bij Green Energy Company

Green Energy Company biedt al deze verschillende soorten zonnepanelen aan. Alle zonnepanelen van Green Energy Company zijn van bekende A-merken en voldoen aan de geldende Europese kwaliteitsnormen.

Welke merken zonnepanelen verkopen wij?

Bij Green Energy Company werken wij alleen met zonnepanelen van de allerhoogste kwaliteit. Dit zijn zonnepanelen waarbij wij een lange levensduur en optimale werking kunnen garanderen.

De merken zonnepanelen welke Green Energy verkoopt, zijn:

  • LG zonnepanelen
  • Sunpower zonnepanelen
  • REC zonnepanelen
  • Axitec zonnepanelen

3 veelgemaakte fouten bij zonnepanelen kopen

Belangrijk is wel om bij zonnepanelen kopen een aantal veelgemaakte fouten te voorkomen. De 3 meest voorkomende fouten zetten we graag voor u op een rij, zodat deze u bespaard blijven.

1. Niet letten op keurmerken

Belangrijk is dat uw zonnepanelen 100% veilig zijn. Daarom kunt u het beste altijd checken of uw gekochte zonnepanelen de juiste keurmerken hebben. Alleen zonnepanelen die veilig zijn, goede prestaties leveren, een goed rendement hebben en lang meegaan, krijgen zo’n keurmerk. Belangrijke keurmerken in Nederland zijn het CE-keurmerk, het ISO-certificaat, het TÜV-keurmerk en het IEC-keurmerk.

2. Korte of geen garantie

Nog een veelgemaakte fout is dat mensen niet altijd de garantietermijn voor zonnepanelen checken. Het is belangrijk dat u langere tijd garantie op de panelen zelf en op de opbrengst ervan heeft. Als uw zonnepanelen dan bijvoorbeeld snel minder rendement opleveren, kunt u altijd nog een beroep doen op de garantie.

3. Te veel zonnepanelen aanschaffen

Houd er rekening mee dat het onverstandig is om méér zonnepanelen aan te schaffen dan voor uw energieverbruik nodig is. Voor de terug levering van opgewekte stroom ontvangt u namelijk een lager bedrag dan het bedrag dat u zelf voor stroom betaalt.

Beter is het om het aantal zonnepanelen af te stemmen op uw huidige en verwachte energieverbruik. Houd daarbij ook toekomstige wijzigingen in uw stroomverbruik in het achterhoofd. Bijvoorbeeld als u verwacht dat uw kinderen het huis uit gaan of dat als u juist gezinsuitbreiding op de planning heeft.
Wilt u ook uw woning of pand verduurzamen?
Bent u benieuwd wat zonnepanelen kopen u oplevert? Doe de gratis dakscan en ontdek hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen.

Wilt u niet alleen zonnepanelen laten installeren, maar uw volledige pand laten verduurzamen? Ook dat kan. Green Energy Company biedt particulieren en bedrijven een groen totaalpakket. Zo kunt u bij ons ook sedum op uw dak laten aanleggen. Een groen dak is goed voor het milieu én vergroot het rendement van uw zonnepanelen. Ook voor o.a. laadpalen en zonnepanelenmonitors biedt Green Energy Company een goede oplossing.

Advies op maat nodig? Of benieuwd naar de mogelijkheden? Neem direct contact met ons op via 088 – 999 1000 of stuur een e-mail naar info@greenenergycompany.nl.

Gratis dakscan Bel ons: 088 999 1000

Projecten zonnepanelen

Green Energy Company plaatst zonnepanelen in heel Nederland. Hieronder ziet u enkele van onze eerdere projecten voor particulieren en bedrijven.

zonnepanelen Weesp particulier Axitec

Zonnepanelen particulier

Aantal zonnepanelen: 18 zonnepanelen

Type zonnepanelen: Axitec 300 Wp

Totaal vermogen: 5.400 Wp

Meer over dit project

zonnepanelen rhoon

Zonnepanelen particulier

Aantal zonnepanelen: 80 zonnepanelen

Type zonnepanelen: AUO 300 Wp

Totaal vermogen: 24.000 Wp

Meer over dit project

zonnepanelen Weesp bedrijfspand

Zonnepanelen bedrijfspand

Aantal zonnepanelen: 30 zonnepanelen

Type zonnepanelen: Axitec 320 Wp

Totaal vermogen: 9.800 Wp

Meer over dit project

Waarom u zonnepanelen moet laten plaatsen

Het laten plaatsen van zonnepanelen heeft vele voordelen. Hieronder beschrijven wij de belangrijkste redenen om te kiezen voor zonnepanelen.

Ga voor duurzaam
Door zonnepanelen te laten plaatsen draagt u bij aan een beter milieu. De zon is de duurzaamste energiebron die er bestaat. De keuze voor zonnepanelen vermindert uw CO2-uitstoot en verbetert het milieu.

Bespaar op de energiekosten
De belangrijkste reden om zonnepanelen te laten plaatsen is nog steeds het financiële plaatje. Door uw eigen energie op te wekken, betaalt u minder aan uw energieleverancier. Dit merkt u in uw portemonnee.

Zonnepanelen verhogen de waarde van uw huis
Wanneer u zonnepanelen op uw huis laat plaatsen, draagt dit bij aan het energielabel van de woning. Een hoger energielabel betekent dat uw huis meer waard is. Daarnaast is een woning met lage maandlasten door de zonnepanelen aantrekkelijk voor een potentiële koper.

Vrijblijvend advies van Green Energy Company

Overweegt u om zonnepanelen te laten plaatsen? Green Energy Company helpt u graag bij het maken van de keuze voor panelen of omvormers. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs, of laat u door ons adviseren met onze rekenmodule. Wij kunnen ook bij u langskomen om de situatie ter plaatse te inventariseren.

Gratis dakscan

Dit zeggen onze klanten over ons…

Wij zouden het waarderen als u uw mening met ons en anderen deelt. Zo weten wij zeker dat wij de juiste kwaliteit bieden en kunnen wij waar nodig voor verbeteringen zorgen.

Schrijf een review