Wie zonnepanelen laat plaatsen wil natuurlijk zo lang mogelijk van de panelen kunnen genieten. Maar wat nu als er schade aan uw panelen ontstaat? Of als de zonnepanelen bij een inbraak worden meegenomen? Een verzekering voor zonnepanelen kan een manier zijn om dat risico af te dekken. Maar zonnepanelen verzekeren, is dat wel nodig? En wat wordt er dan precies gedekt? Wij zetten alle info voor u op een rij.

Zonnepanelen verzekeren ja of nee Green Energy Company

Vallen zonnepanelen onder de opstalverzekering?

Is het per se nodig om een zonnepanelenverzekering af te sluiten? Wij krijgen vaak de vraag van klanten of zonnepanelen niet gewoon onder hun opstalverzekering voor hun woning vallen. Die vraag kunnen we alleen niet altijd met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Het antwoord hangt af van uw verzekeraar en polis.

Als u een koopwoning heeft en daar zelf eigenaar van bent, dan is er inderdaad een kans dat uw zonnepanelen onder die verzekering vallen. Een aparte zonnepanelenverzekering is in dat geval niet nodig.

Maar helaas vergoedt de opstalverzekering niet altijd mogelijke schade aan uw zonnepanelen. Dit hangt van een aantal zaken af. Het is altijd goed om bij uw verzekeraar te checken of uw zonnepanelen onder de opstalverzekering vallen. Vraag ook voor de zekerheid wat precies afgedekt is. Dit kan per verzekeraar verschillen.

Wat als u uw woning huurt?

Het is een ander verhaal als uw woning een huurwoning is. Of als u om een andere reden niet zelf de eigenaar bent van uw woning. Dan heeft u misschien wel een aparte verzekering voor uw zonnepanelen nodig. Het kan zijn dat de zonnepanelen in dat geval onder uw inboedelverzekering vallen, maar dat is niet altijd het geval.

Let op de plaatsing van uw zonnepanelen

Wat ook een rol speelt, is of uw zonnepanelen aard- en nagelvast op uw dak zijn gemonteerd of los op het dak staan. Voor de meeste schuine daken is het eerste het geval, maar bij een plat dak staan de panelen vaak los op het dak. In het laatste geval behoren de zonnepanelen niet tot uw woning, maar tot de inboedel die zich buiten het huis bevindt. Om die reden vallen ze mogelijk niet onder uw opstalverzekering.

Ook bij een schuin dak kan het zijn dat de zonnepanelen niet op uw dak zijn geschroefd maar zijn vastgeklikt. Dan kan het zijn dat ze alsnog niet onder uw onroerend goed vallen. Ook vergoeden sommige verzekeraars schade in de vorm van haarscheurtjes niet, maar bieden ze enkel een vergoeding bij duidelijk zichtbare schade.

Hoeveel kost een zonnepanelenverzekering?

Naast uw opstalverzekering kunt u dus ook specifiek een zonnepanelenverzekering afsluiten. Een zonnepanelenverzekering dekt vrijwel alle mogelijke schade aan uw zonnepanelen. Ook diefstal zonder inbraakschade is bijvoorbeeld gedekt. Net als schade door natuurrampen. Ook dekt een zonnepanelenverzekering de gemiste stroomopbrengst bij schade of na diefstal.

Voor een zonnepanelenverzekering betaalt u vaak zo’n 0,25% van de kosten voor de zonnepanelen. Dit komt meestal neer op minimaal € 50,- per jaar.

Welke risico’s loopt u?

Uw zonnepanelen verzekeren kunt u doen om verschillende risico’s af te dekken. Een zonnepanelenverzekering dekt elk van de onderstaande risico’s. Hoe dit zit bij een opstal- of inboedelverzekering, verschilt per polis.

Risico op diefstal van zonnepanelen

Een van de risico’s is het risico op diefstal. Dat risico is overigens bij platte daken groter dan bij daken die duidelijk zichtbaar zijn. Het is dan namelijk minder moeilijk voor inbrekers om ongezien uw zonnepanelen te demonteren. Inbraak komt niet heel vaak voor, maar het kan gebeuren.

Het lastige is dat inbrekers vaak zonnepanelen kunnen demonteren zonder inbraakschade achter te laten. Dat terwijl verzekeringen vaak als voorwaarde voor uitkering hebben dat er sprake is van inbraakschade. Het kan dus zijn dat u bij diefstal – ook als uw opstalverzekering geldt voor zonnepanelen – geen uitkering krijgt omdat de inbraakschade ontbreekt. Een zonnepanelenverzekering dekt dit risico wel altijd af.

zonnepanelen in brand

Schade door natuurrampen

Het belangrijkste risico op schade dat u loopt met zonnepanelen is schade door natuurrampen. Denk bijvoorbeeld aan een zware storm, een sneeuwstorm of flinke hagel. Het kan zijn dat die schade onder uw opstalverzekering valt, maar dit verschilt per verzekeraar. Check dus goed uw polis of ook een flinke storm of andere natuurramp door uw verzekeraar wordt gedekt.

Brandgevaar

Daarnaast heeft u misschien weleens gehoord over brandgevaar bij zonnepanelen. Nu komt dat gelukkig niet heel vaak voor. En als er brand ontstaat, dan heeft dat meestal te maken met een gebrekkige zonnepaneleninstallatie. Een bekende oorzaak is bijvoorbeeld dat een niet-vakkundige installateur verschillende typen bekabeling heeft gebruikt. Of dat de zonnepanelen kwalitatief niet goed zijn en daardoor de warmte niet goed kunnen geleiden.

Kies voor goede zonnepanelen en een goede installatie

Zonnepanelen verzekeren, is dat nodig? Die afweging kunt u het beste voor uzelf maken. Ook is het dus goed om uw polis te bekijken, zodat u precies weet wat uw verzekeraar wel of niet afdekt.

Besef wel dat u dit soort problemen kunt voorkomen door te kiezen voor een vakkundige installateur die met kwalitatieve zonnepanelen werkt. Houd daarnaast ook rekening met deze punten bij de aanschaf van zonnepanelen.

Als u kiest voor Green Energy Company, weet u zeker dat u een deskundige partij inschakelt voor uw installatie en panelen. Wij werken alleen met gecertificeerde installateurs, die altijd de juiste materialen gebruiken om zonnepanelen te installeren. Ook zullen zij alle nodige maatregelen treffen, zodat uw installatie veilig is en zodat uw zonnepanelen zo goed mogelijk presteren. Van advies tot installatie, wij voeren alles in eigen beheer uit.

Hoeveel kunt u besparen met zonnepanelen?

Voor het installeren van kwalitatieve zonnepanelen bent u bij Green Energy Company dus aan het juiste adres. Al veel Nederlandse huishoudens hebben dankzij onze zonnepanelen geprofiteerd van een flinke besparing op uw energierekening.

Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen op het dak? Doe de gratis dakscan. Als u uw gegevens invult, ontvangt u van ons gratis en vrijblijvend een offerte op maat. Daarin kunt u precies terugzien hoeveel u kunt besparen met uw zonnepanelen. En wanneer u de panelen heeft terugverdiend.

Gratis zonnepanelen offerte aanvragen