Vaak kunt u jarenlang profiteren van de voordelen die zonnepanelen te bieden heeft. Dat levert al snel een flinke besparing op uw energieverbruik en energierekening op. Toch zullen zonnepanelen op een gegeven moment vervangen moeten worden. Hoe zit het precies met de levensduur van zonnepanelen? Wanneer moet u uw zonnepanelen vervangen? En waarom is dat eigenlijk nodig?

zonnepanelen vervangen Green Energy Company Weesp installateur zonnepanelen

Waarom zonnepanelen vervangen?

Net als veel andere producten zullen ook zonnepanelen langzaamaan minder gaan presteren. Dit wordt ook wel degradatie van zonnepanelen genoemd en houdt in dat de hoeveelheid energie die zonnepanelen leveren langzaamaan daalt. Dat is overigens een heel langzaam en geleidelijk proces. Na 25 jaar zullen zonnepanelen gemiddeld zo’n 15 tot 20% minder energie leveren dan op het moment dat de zonnepanelen net zijn geïnstalleerd.

Wanneer uw zonnepanelen defect zijn of nog maar weinig energie opwekken, kan het lonen om uw zonnepanelen te vervangen. Ook worden er natuurlijk continu nieuwe ontwikkelingen gedaan op het gebied van zonnepanelen. Daardoor kan het zeker gunstig zijn om uw zonnepanelen aan het eind van de levensduur te vervangen door geavanceerde exemplaren.

De levensduur van zonnepanelen

Wanneer zonnepanelen vervangen nodig is, hangt deels af van de kwaliteit van de zonnepanelen die u op het dak heeft. Bij Green Energy Company werken we altijd met kwalitatieve zonnepanelen van bekende merken. Bij ons krijgt u dan ook de garantie dat uw zonnepanelen minimaal 25 jaar meegaan.

Heeft u zonnepanelen op het dak van goede kwaliteit, bijvoorbeeld van een van de merken waarmee wij werken? Dan zullen deze vrijwel altijd minimaal 25 jaar meegaan. Kiest u voor een installateur die met een minder bekend merk zonnepanelen werkt? Dan kan het zijn dat uw zonnepanelen minder lang meegaan.

De levensduur van de omvormer

De omvormer die bij uw zonnepaneleninstallatie hoort, gaat gemiddeld minder lang mee dan de zonnepanelen zelf. Houd rekening met een levensduur van zo’n 10 tot 15 jaar. Waarschijnlijk zult u de omvormer dus één keer moeten vervangen gedurende de levensduur van uw zonnepanelen. De kosten voor het vervangen van een omvormer vallen mee in vergelijking met de kosten voor het vervangen van een volledige zonnepaneleninstallatie.

Hoe weet u of u uw zonnepanelen moet vervangen?

Om te bepalen wanneer u uw zonnepanelen moet vervangen, kunt u het beste de opbrengst van uw zonnepanelen goed in de gaten houden. Dit kunt u doen met behulp van uw opbrengstmeter. Bekijk uw opbrengst bijvoorbeeld iedere maand of structureel een paar keer per jaar.

U kunt het beste de daadwerkelijke opbrengst vergelijken met de verwachte opbrengst die in uw offerte vermeld staat. Is er een duidelijk verschil tussen de verwachte en daadwerkelijke opbrengst? Neem dan altijd contact op met de installateur. Vreemde afwijkingen kunnen een teken zijn dat er iets mis is.

zonnepanelen vervangen Green Energy Company Weesp installateur zonnepanelen

Onderhoud van uw zonnepanelen

Om zo lang mogelijk van uw zonnepanelen te profiteren, kunt u uw zonnepanelen het beste zo goed mogelijk onderhouden. Gelukkig hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Omdat ze op een schuin dak worden gemonteerd, worden vuil, stof en bladeren vaak al door de wind of regen meegenomen. Toch kan er soms iets achterblijven, bijvoorbeeld opgedroogde vogelpoep. Het is aan te raden om uw zonnepanelen jaarlijks te inspecteren op dat soort vlekken of op defecten.

Meer informatie zonnepanelen onderhoud

Dus, wanneer moet u uw zonnepanelen vervangen?

Over het algemeen kunt u zeker een lange tijd van uw zonnepanelen profiteren, waarschijnlijk minimaal zo’n 25 jaar. Bij Green Energy Company werken wij altijd met bekende merken zonnepanelen, wat de levensduur ten goede komt.

Na die 25 jaar heeft u uw zonnepanelen vaak ruimschoots terugverdiend. Het kan lonen om aan het eind van de levensduur nieuwe, meer geavanceerde zonnepanelen op uw dak te laten installeren. Door tegen die tijd uw zonnepanelen te vervangen, weet u zeker dat u kunt blijven profiteren van een maximaal rendement.

Bereken hoeveel u met zonnepanelen kunt besparen

Zonnepanelen gaan over het algemeen een lange tijd mee, waardoor u lange tijd van de voordelen van zonnepanelen kunt profiteren. Zonnepanelen zijn de investering dus zeker waard. Vaak heeft u zonnepanelen al binnen 5-7 jaar terugverdiend. Wilt u weten hoeveel u met zonnepanelen kunt besparen op uw verbruik en op uw energierekening? Vraag dan een gratis offerte aan via onze online dakscan. Zodra u uw gegevens heeft ingevuld, ontvangt u binnen 24 uur van ons een offerte per e-mail. Liever even bellen? Dag kan ook naar telnr. 088 – 999 1000.

Gratis zonnepanelen offerte aanvragen