Heeft u zonnepanelen op uw dak liggen, maar heeft u ook verhuisplannen? Dan is het vaak mogelijk om de zonnepanelen mee te verhuizen naar uw volgende woning. Dit levert geen schade aan het dak op én zorgt ervoor dat u ook bij uw volgende woning profiteert van zonne-energie. Hoe gaat dat precies in zijn werk, zonnepanelen verhuizen? En wanneer is het wel en niet slim om te doen?

Zonnepanelen verhuizen

Wel of niet zonnepanelen verhuizen?

Als u uw huis in de verkoop zet, is het een belangrijk dilemma. Laat u de zonnepanelen achter voor de volgende bewoners en verkoopt u deze mee met het huis? Of neemt u de zonnepanelen zelf mee naar uw volgende woning? Voor beide valt wat te zeggen.

Zonnepanelen meeverkopen met het huis

Aan de ene kant zijn zonnepanelen op het dak een belangrijke meerwaarde voor potentiële kopers. Ze vergroten de waarde van uw woning en kunnen voor kopers een extra reden zijn om juist voor uw duurzame woning te kiezen. Ook kan het tot teleurstellingen leiden als kopers wel zonnepanelen zien liggen, maar later horen dat die niet bij de vraagprijs zijn inbegrepen.

In onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven hadden de 227 ondervraagde mogelijke huizenkopers gemiddeld €7.000 extra over voor een huis met zonnepanelen. Dat bedrag is zo’n beetje gelijk aan wat u aan kosten kwijt bent voor de aankoop en installatie van een zonnepanelensysteem.

Zonnepanelen meeverhuizen

Aan de andere kant levert zonnepanelen verhuizen u een flinke besparing op. U hoeft dan niet opnieuw een complete zonnepaneleninstallatie te kopen. Ook is er kans dat de omstandigheden bij het dak van uw nieuwe woning gunstiger zijn, waardoor de zonnepanelen nog meer opleveren dan ze al deden. Dan is zonnepanelen meeverhuizen al helemaal aantrekkelijk. Houd wel rekening met een bedrag per paneel voor zonnepanelen verhuizen.

Hoe maakt u de keuze?

Een goede manier om de knoop voor uzelf door te hakken, is door bij de taxatie van uw woning te vragen hoeveel de woning met en zonder zonnepanelen zou opleveren. Dit verschil is het extra bedrag dat u zou krijgen als u de panelen meeverhuist. Zet daar tegenover de kosten voor het verhuizen van uw installatie. Die kosten komen vaak neer op zo’n €50 per paneel.

Verder is het slim om te kijken naar de leeftijd van de zonnepanelen, de leeftijd van de omvormer en de geschiktheid van het volgende dak. Zijn uw zonnepanelen al een jaar of 20 oud? Dan is het waarschijnlijk slimmer om ze te laten liggen, omdat het rendement al wat lager is dan eerst. Heeft u uw zonnepanelen en omvormer pas een paar jaar? Dan is meeverhuizen allicht slim, zeker als uw nieuwe dak ook nog een goede ligging heeft ten opzichte van de zon.

Bij een oudere installatie is dit misschien juist een goed moment om voor uw nieuwe woning in nieuwe zonnepanelen te investeren.

Zonnepanelen verhuizen, wat kost dat?

De kosten voor zonnepanelen verhuizen verschillen per aanbieder. Let op: verhuis nooit zelf uw zonnepanelen, maar laat dit altijd over aan een specialist. Daarmee voorkomt u dat de zonnepanelen beschadigen of dat er iets misgaat bij het verhuizen van de installatie. Ook kunt u daarmee onveilige situaties voorkomen; op het dak klimmen en werken met elektriciteit is niet zonder risico’s, zeker als u dit niet doet voor uw dagelijks werk.

Green Energy Company kan het verhuizen van zonnepanelen ook voor u verzorgen. Wij kunnen dan een nieuwe groep in de meterkast voor u aanmaken en zullen de zonnepanelen, omvormer en randapparatuur allemaal meenemen en op de juiste manier in uw nieuwe woning installeren.

De kosten zijn afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u verhuist. Neem gerust contact met ons op voor een offerte op maat.

Waar moet u op letten bij zonnepanelen verhuizen?

Verhuisdozen brengt u gewoonweg van de ene naar de andere kamer. Zonnepanelen verhuizen heeft iets meer voeten in de aarde. Het is belangrijk dit zorgvuldig te doen en met een aantal punten rekening te houden. Denk in elk geval aan het volgende:

  • Bekijk eerst het dak van uw nieuwe woning en kijk ook hoe de zon op het dak valt. Zonnepanelen op het zuiden zijn het beste, maar ze kunnen ook prima op het westen of oosten geplaatst woorden. Zonnepanelen naar het noorden richten is meestal een minder goed idee.
  • Check ook of er niet te veel schaduw op het dak valt. Als dat wel zo is, is het misschien slim om voor micro-omvormers te kiezen, die uw rendement vergroten. Onze gespecialiseerde adviseurs informeren u hier graag over.
  • Check hoe het zit met de garantie als u uw zonnepanelen verhuist. Fijn om zeker te weten of u hier nog steeds recht op heeft als u de zonnepanelen op een ander dak plaatst.
  • Bekijk het oppervlak van het dak. Passen de zonnepanelen daar daadwerkelijk op? Als het dak te klein is, kunt u wellicht overwegen een deel van de zonnepanelen aan beide kanten van het dak te plaatsen of minder zonnepanelen te gebruiken. Laat hier vooral een expert naar meekijken. Die kan u goed adviseren.

Of toch nieuwe panelen laten installeren?

In de praktijk zien we vaak dat mensen de zonnepanelen op hun eerdere woning achterlaten, omdat hen dat een mooie (meer)prijs voor hun woning oplevert. Het voordeel voor u is dat zonnepaneleninstallaties elk jaar beter worden. U heeft dus kans dat uw huidige installatie u een groter rendement oplevert dan uw vorige installatie. Ook kunt u kiezen voor een installatie en panelen die juist voor uw nieuwe dak geschikt zijn.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Bij Green Energy Company doen we niet anders dan zonnepanelen installeren en mensen voorzien van een meer dan passend zonnepanelenadvies. Ook voor u denken we graag mee over een passende oplossing. We stellen met plezier een vrijblijvende offerte op.

Gratis offerte zonnepanelen aanvragen