Verbruikt u meer energie sinds het plaatsen van uw zonnepanelen? Of wilt u om een andere reden meer duurzame energie opwekken? Dan kunt u extra zonnepanelen laten bijleggen. Daar zijn twee opties voor: uw bestaande systeem van zonnepanelen uitbreiden of door zonnepanelen bijplaatsen. Welke van die twee opties kunt u het beste? Wij vertellen u alles over de voor- en nadelen van beide, zodat u een goede keuze kunt maken.

Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen - Green Energy Company

Waarom zonnepanelen uitbreiden of zonnepanelen bijplaatsen?

U wekt al energie op met uw eigen zonnepanelen-installatie. Een verstandige keuze! Maar wanneer kiest u er dan voor om uw aantal zonnepanelen uit te breiden of zonnepanelen bij te plaatsen? Het korte antwoord op die vraag luidt: omdat u meer stroom verbruikt dan u met uw huidige panelen kunt opwekken. Om dat concreter te maken, zullen we een paar mogelijke scenario’s als voorbeelden geven.

Bij een verhuizing

Gaat u verhuizen en heeft u besloten uw zonnepanelen mee te verhuizen? Dan kan het zijn dat u in uw nieuwe woning verwacht meer stroom te verbruiken. In zo’n geval kunt u uw bestaande installatie van zonnepanelen uitbreiden door naast de bestaande set nieuwe zonnepanelen te plaatsen.

Bij elektrisch rijden

Heeft u onlangs een elektrische auto gekocht en wilt u die met een eigen laadpaal opladen? Dan is het heel slim om extra zonnepanelen te plaatsen. Een elektrische auto verbruikt veel stroom, waardoor veel mensen hun energierekening snel zien stijgen. Door zonnepanelen voor uw laadpaal te nemen, rijdt u altijd op groene stroom én bent u veel minder kwijt aan energiekosten. Bovendien profiteert u bij een laadpaal op zonnepanelen van allerlei fiscale voordelen.

Gezinsuitbreiding

Nog een reden kan uiteraard zijn dat er een kindje op komst is of dat u onlangs ouders bent geworden. Met een extra gezinslid in huis is zeker op termijn te verwachten dat uw stroomverbruik stijgt. Dan is het fijn als u ook die extra energie via zonnepanelen zelf kunt opwekken.

Kiest u voor zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden?

En dan is er het grote dilemma: als u nog plek heeft voor extra panelen, gaat u dan uw huidige zonnepanelensysteem uitbreiden of laat u er een nieuw systeem bij zetten? We vertellen u meer over de aandachtspunten om daar een keuze tussen te maken.

Uw systeem van zonnepanelen uitbreiden

Heeft u nog ruimte over voor nieuwe zonnepanelen op het gedeelte van het dak waar het bestaande systeem ligt? Dan is het uitbreiden van uw zonnepanelensysteem wellicht mogelijk. Let daarbij wel op een paar zaken:

  • Check of uw omvormer het nieuwe (hogere) vermogen aankan. Vaak is dat niet het geval en zult u dus een nieuwe omvormer moeten kopen.
  • Let op: het totale rendement is afhankelijk van de levensduur van de zonnepanelen die u al heeft liggen. Als die hun beste tijd hebben gehad, is uitbreiden misschien niet verstandig.
  • Zorg ervoor dat de nieuwe zonnepanelen identiek zijn aan de panelen die u heeft liggen. Anders wordt combineren in één systeem lastig.

Zonnepanelen bijplaatsen

Kunnen de zonnepanelen op een extra dakoppervlak (bijvoorbeeld op de schuur of aan de andere kant van het dak) geplaatst worden? Dan kunt u daar mogelijk een tweede installatie plaatsen.

Het grote voordeel van zonnepanelen bijplaatsen is dat het rendement niet afhankelijk is van hoe lang de huidige set zonnepanelen nog meegaat. U profiteert dus van twee keer maximaal rendement. Bovendien is zonnepanelen bijplaatsen eenvoudiger voor de installateur dan de bestaande set uitbreiden en heeft u geen gedoe met de installatie.

Wel heeft u hiervoor altijd een nieuwe omvormer en dus een extra stuk dakoppervlak nodig.

Keuze afhankelijk van uw situatie

Of zonnepanelen bijplaatsen of je installatie uitbreiden mogelijk is, hangt van allerlei factoren af. Zo spelen de volgende vragen een rol:

  • Hoeveel dakoppervlak heeft u beschikbaar?
  • Bevindt dit dakoppervlak zich naast de andere panelen of niet?
  • Hoe geschikt is dit dakoppervlak voor zonnepanelen?
  • Wat is de nog te verwachten levensduur van uw huidige panelen?
  • Hoeveel vermogen heeft uw omvormer?
  • Hoeveel extra energie wilt u opwekken?
  • Worden uw huidige zonnepanelen nog steeds geleverd?

Om die redenen is het altijd verstandig om een installateur in te schakelen die u advies geeft over verstandige opties in uw situatie. Kunt u beter uw bestaande installatie van zonnepanelen uitbreiden of extra zonnepanelen bijleggen? Onze installateurs helpen u daar graag bij.

Zonnepanelen offerte aanvragen

Advies over uw zonnepaneleninstallatie

Wilt u weten waar u goed aan doet in uw situatie als u meer duurzame energie wilt opwekken? Bij Green Energy Company adviseren we u graag over uw bestaande en nieuwe zonnepanelen-installatie. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Mail naar info@greenenergycompany.nl of bel naar 088 – 999 1000. Dan komen we langs om uw installatie te bekijken en u persoonlijk advies te geven over het vergroten van uw rendement.