Zonne-energie is een milieuvriendelijke vorm van energie. Om die reden stimuleert de Nederlandse overheid het gebruik van zonnepanelen met een financiële tegemoetkoming. Anno 2019 is er geen landelijke zonnepanelen subsidie meer, maar u kunt wel profiteren van een flinke teruggave als u zonnepanelen aanschaft. Hoe de zonnepanelen subsidie in 2019 werkt? Dat leest u in dit artikel.

Green Energy Company Zonnepanelen subsidie in 2019 voor particulieren

Landelijke zonnepanelen subsidie in 2019?

Eerder verstrekte de Nederlandse overheid landelijke zonnepanelen subsidies. Die zijn inmiddels niet meer van kracht. Wel helpt de overheid particulieren op een andere manier bij de aanschaf van zonnepanelen, namelijk met een btw-teruggave. Dit houdt in dat u de 21% btw die u voor de zonnepanelen heeft betaald van de Belastingdienst terugkrijgt. Een flinke meevaller!

Welk bedrag ontvangt u? 

Welk bedrag u aan zonnepanelen subsidie in 2019 ontvangt, is dus afhankelijk van de kosten van uw zonnepanelen. Waar u eerder maximaal € 650,- terug ontving aan zonnepanelen subsidie, krijgt u nu altijd een vast percentage van 21% terug. Het gaat dan om de btw die u heeft betaald over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Stel dat u bijvoorbeeld voor € 2.000,- aan zonnepanelen aanschaft, dan ontvangt u ongeveer € 420,- terug van de overheid. Dit bedrag is niet aan een maximum gebonden. In het jaar dat u de zonnepanelen aanschaft, gaat u btw betalen over de opgewerkte stroom die u teruglevert aan het net. De belastingdienst heeft hiervoor ‘forfaits’ opgesteld. Op basis van hoeveel kWh u precies heeft opgewerkt, betaalt u een forfait. Dit bedrag ligt tussen de € 20 en € 200, afhankelijk van het opwerkvermogen per jaar.

Stappenplan btw voor zonnepanelen terugvragen

De betaalde btw voor de zonnepanelen terugvragen, kunt u doen via de Belastingdienst. Dit werkt voor particulieren als volgt:

  1. Meld u aan als ondernemer bij de Belastingdienst. Print hiervoor het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders van de Belastingdienst uit, vul dat volledig in en stuur het op naar de Belastingdienst. Het adres staat op formulier.
  2. Binnen 10 werkdagen na ontvangst van uw formulier krijgt u van de Belastingdienst een brief ‘Vaststelling belastingplicht’. Daarna ontvangt u binnen 10 werkdagen een gebruikersnaam en een wachtwoord (in twee aparte enveloppen). Met deze inloggegevens kunt u uw aangifte doen en daarmee de btw terugvragen.
  3. Doe de aangifte binnen het kwartaal waarin u de zonnepanelen heeft aangeschaft. Let op: deze aangifte staat los van uw jaarlijkse inkomstenbelasting. Als u bijvoorbeeld in mei zonnepanelen aanschaft, is het de bedoeling dat u de btw na afloop van kwartaal 2 (in juni/juli) terugvraagt.
  4. U ontvangt vervolgens de betaalde 21% btw terug min een vast forfaitbedrag dat, afhankelijk van uw verbruik, tussen de € 20 en € 200 zal liggen. De Belastingdienst stort het bedrag op het opgegeven rekeningnummer terug.

Extra service: Green Energy Company regelt het terugvragen van de btw voor u, zonder extra kosten!

Zonnepanelen subsidie van de gemeente

Naast de btw-teruggave kunnen particulieren soms ook profiteren van een gemeenteregeling voor de aanschaf van zonnepanelen. Hoe die regeling eruitziet, verschilt per gemeente. Het kan bijvoorbeeld gaan om een eenmalig bedrag dat u ontvangt of om het aanbod om, als u dat wilt, een lening met een lage rente voor de zonnepanelen af te sluiten. Het loont dan ook om zelf bij uw gemeente na te gaan of er sprake is van een dergelijke regeling.

Green Energy Company Zonnepanelen subsidie in 2019 voor particulieren

Zonnepanelen anno 2019, altijd een besparing!

Het is goed om te weten dat u hoe dan ook profiteert als u zonnepanelen laat plaatsen. Ongeacht hoe het zit met de zonnepanelen subsidie, is het altijd voordelig om zonnepanelen te nemen. U betaalt eenmalig een bedrag voor de zonnepanelen, maar dit zal op de lange termijn altijd een flink bedrag schelen. Binnen 5-7 jaar heeft u de investering voor het laten plaatsen van zonnepanelen al terugverdiend.

Doe de Dakscan!

Benieuwd wat zonnepanelen u kosten én welke besparing zonnepanelen u opleveren? Vul onze gratis dakscan in! U ontvangt binnen 24 uur van ons een offerte op maat per e-mail. Zo weet u precies hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen, maar ook hoe snel u uw investering kunt terugverdienen.

Gratis zonnepanelen offerte aanvragen