Zonnepanelen hebben regelmatig een onderhoudsbeurt nodig. Ook al maakt de regen de panelen al deels schoon, een grondige schoonmaak op z’n tijd blijft heel belangrijk. Zo kunt u defecten op tijd voorkomen en vergroot u uw rendement. Nu is zonnepanelen schoonmaken niet een kwestie van snel een doekje met allesreiniger over de panelen halen. Een enkele fout of een verkeerd schoonmaakmiddel kan al voor grote defecten zorgen. Daarom zetten wij de belangrijkste aandachtspunten onder elkaar over zonnepanelen onderhoud.

zonnepanelen schoonmaken

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Een regelmatige schoonmaak van uw zonnepanelen is heel belangrijk om het rendement van de panelen op peil te houden én de levensduur te garanderen. Anders loopt u kans dat de panelen onveilig zijn, minder opleveren of eerder zijn afgeschreven. Daarom is het advies om minstens één keer per jaar uw zonnepanelen schoon te maken. Of beter nog: om dit over te laten aan een professional.

Zonder regelmatige schoonmaakbeurt kan uw zonnepaneleninstallatie zelfs onveilig worden. Zo kan onder omstandigheden een zonnecel waar schaduw op valt (bijvoorbeeld door bladeren of vogelpoep) oververhit raken, waardoor het materiaal beschadigt. Mogelijk leidt dit tot de complete uitval van dat paneel. Dat maakt uw installatie minder brandveilig en komt uw rendement ook niet ten goede.

Zelf zonnepanelen schoonmaken of uitbesteden?

Een eerste vraag die u zichzelf waarschijnlijk stelt, is deze: zelf de zonnepanelen schoonmaken of dit toch uitbesteden?

Het lijkt misschien aantrekkelijk om u zelf te storten op het zonnepanelen schoonmaken. U bent dan geen kosten kwijt voor een professionele schoonmaker en verwacht misschien dat het zo’n grote klus niet zal zijn. Helaas pakt dat in de praktijk vaak anders uit. Zelf zonnepanelen schoonmaken brengt een aantal risico’s met zich mee:

  • Gebruik van de verkeerde materialen of producten geeft risico op schade aan de zonnepanelen. Zo is niet elk schoonmaakmiddel geschikt en mag u geen producten als schuursponsjes gebruiken. Die veroorzaken krassen.
  • Op het dak de zonnepanelen schoonmaken is een gevaarlijke klus. U loopt het risico van het dak te vallen of onder stroom te staan. Let dus goed op voordat u zelf op het dak klimt
  • Voor zonnepanelen heeft u aparte reinigingsproducten nodig, die vaak vrij prijzig zijn en die u maar nauwelijks gebruikt.
  • Misschien zijn niet alle plekken op de zonnepanelen goed te bereiken, waardoor een grondige schoonmaak lastig wordt.

Om al die redenen wordt vaak aangeraden om zonnepanelen schoonmaken uit te besteden. U loopt dan zelf geen onnodige risico’s, weet zeker dat de zonnepanelen niet beschadigen en bent ervan verzekerd dat het schoonmaken professioneel, grondig en met de juiste middelen gebeurt.

Bovendien vallen de kosten voor zo’n grondige schoonmaakbeurt erg mee, zeker als u bedenkt dat een enkele fout tijdens het eigenhandig schoonmaken u duur kan komen te staan.

Check of de installatie uit staat

We benoemden het net al kort: een van de risico’s bij zonnepanelen schoonmaken, is dat u onder stroom komt te staan. Dit met alle gevaren van dien. Check daarom altijd van tevoren of de zonnepanelen-installatie is uitgeschakeld voordat u aan het schoonmaken gaat. Daarmee zijn al veel gevaren te voorkomen.

Verwijder grof vuil van tevoren

Ziet u op de zonnepanelen grof vuil liggen, zoals grote takken of bladeren? Verwijder die dan alvast bij voorbaat voordat u met de reinigingsmiddelen aan de slag gaat. Daardoor zal het schoonmaken straks gemakkelijker en sneller gaan.

Zonnepanelen schoonmaken doekje

Gebruik altijd de juiste schoonmaakmiddelen

Voor het reinigen van zonnepanelen kunt u niet zomaar elk mogelijke product gebruiken. Bijtende middelen kunnen de panelen aantasten in hun werking. Ook mag het schoonmaakmiddel geen strepen achterlaten; dat kan de opbrengst van de panelen tegenwerken.

Een veelgebruikt product voor zonnepanelen schoonmaken, is osmosewater. Dit is gezuiverd water waar onder meer kalk, zout en nitraat al uit zijn gefilterd. Het middel geeft een streeploos resultaat en is 100% ecologisch.

Een andere optie is speciale zonnepanelenreiniger. Dat is vooral handig als de zonnepanelen erg vervuild zijn.

Leg de zonnepanelen eventueel op de grond

Is het mogelijk om uw zonnepanelen te verwijderen van het dak? Dan is dat wellicht een veiligere manier om ze schoon te maken dan op het dak klimmen en zo de zonnepanelen wassen. Dat is alleen niet altijd mogelijk. Zoek altijd goed van tevoren uit welke opties er voor uw zonnepanelen zijn.

Een andere slimme optie is om een hoogtewerker te huren of een telescoopborstel te gebruiken. Besef wel dat het huren van zulke apparatuur ook kosten met zich meebrengt en dat u vaak alsnog voordeliger uit bent (en uzelf veel tijd bespaart) als u het schoonmaken uitbesteedt.

Gebruik een telescoopborstel voor het schrobben

Het mooiste resultaat bereikt u door naderhand de zonnepanelen te borstelen met een telescoopborstel. Dit is een speciale zachte borstel die uitschuifbaar is, waardoor u vanaf een afstandje kunt borstelen. Deze borstels bestaan ook met een inwendige wateraanvoer, waardoor u de borstel eenvoudig kunt gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld osmosewater. Een gewone spons is ook een optie.

Let op: gebruik nooit een schuurspons om zonnepanelen schoon te maken.

Zorg voor een regelmatige schoonmaakbeurt

Zonnepanelen schoonmaken (of dat door iemand laten doen) kunt u het beste minimaal één keer per jaar doen. Een jaarlijkse schoonmaak kan ervoor zorgen dat uw zonnepanelen zo’n 3% meer rendement opleveren. Ook kunt u door een schoonmaak defecten voorkomen die bijvoorbeeld ontstaan als er lange tijd sneeuw of vogelpoep op de panelen blijft liggen.

Het is het verstandigst om schoon te maken aan het begin van de lente. Dan komen de lente- en zomermaanden eraan, waarin uw zonnepanelen vaak het meeste kunnen opbrengen. Wel zo fijn als uw zonnepanelen er dan helemaal klaar voor zijn om een goed rendement op te leveren!

Wilt u zeker weten dat het onderhoud goed gebeurt?

Voorkom stress over het schoonmaken van uw zonnepanelen. Schakel hiervoor een specialist in die de schoonmaak gegarandeerd goed aanpakt, de juiste materialen gebruikt én uw systeem eventueel ook kan controleren op mogelijke defecten. Wij pakken dit graag voor u op, ongeacht of u uw zonnepanelen via ons heeft aangekocht of niet.

U kunt kiezen voor een jaarlijkse reiniging, een eenmalige reiniging of voor een All-In onderhoudscontract, waarbij we bijvoorbeeld ook storingsservice bieden, uw zonnepanelen jaarlijks coaten en een infraroodcheck doen van uw panelen. Zo blijven uw zonnepanelen netjes, voorkomt u onveilige situaties en kunt u beschadigingen en hoge kosten door defecten voorkomen.

Lees op onze site meer over onze contracten voor zonnepanelenonderhoud. Wilt u direct een contract aanvragen of heeft u gerichte vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

Bekijk onderhoudscontracten