Misschien heeft u al eens gehoord van de btw-teruggave voor zonnepanelen. Als u zonnepanelen laat installeren, kunt u de betaalde 21% btw terugvragen bij uw belastingaangifte. Dat scheelt veel huishoudens een fors bedrag aan kosten. Maar hoe zit dat precies als u een nieuwbouwwoning heeft gekocht waar zonnepanelen op komen te liggen? Kunt u dan ook btw terugvragen? Wij zetten de details voor u op een rij.

Zonnepanelen btw nieuwbouwwoningen

Hoe werkt de btw-teruggave op zonnepanelen?

Laten we eerst nog eens kort toelichten wat de teruggave van btw voor zonnepanelen precies inhoudt. Dat u de btw kunt terugvragen na het plaatsen van zonnepanelen heeft er alles mee te maken dat de Belastingdienst u als zonnepaneleneigenaar ziet als ondernemer. U gaat immers stroom opwekken en ook terugleveren aan het net. Dat is een btw-activiteit.

Doordat u als “ondernemer” gezien wordt, mag u de betaalde 21% btw terugvragen, zowel voor de zonnepanelen zelf als voor de installatiekosten. Als u een systeem van 12 panelen heeft, kan die enkele aanmelding u al een teruggave van zo’n €800 tot €1000 opleveren.

Het enige wat u hiervoor hoeft te doen, is uzelf aanmelden voor de kleine-ondernemersregeling. U doet hiervoor eenmalig btw-aangifte. Let wel op dat u alleen voor de KOR in aanmerking komt als uw bedrijfsomzet in dat jaar maximaal €20.000 is. Voor zzp’ers kan die grens wat lastig zijn in verband met hun andere inkomsten; particulieren zullen niet snel boven die grens uitkomen. Voor onze klanten verzorgen wij de btw-teruggaaf geheel gratis, als een extra service.

Belangrijk is dat u de btw altijd vóór 1 juli van het volgende kalenderjaar terugvraagt. Dus als u in juli 2021 zonnepanelen heeft gekocht, dan moet u de btw hiervoor uiterlijk 30 juni 2022 terugvragen.

Btw-teruggave bij nieuwbouwwoningen

Wat is er qua zonnepanelen anders bij nieuwbouwwoningen dan bij bestaande woningen? Bij nieuwbouwwoningen geeft u vaak tijdens de bouw aan wat uw wensen voor de woning zijn. Veel aannemers bieden de mogelijkheid om de woning direct met zonnepanelen op het dak op te leveren. U schakelt dan niet zelf voor de zonnepanelen een installateur in; dit doet de aannemer voor u. De kosten hiervoor worden doorberekend in de totale prijs en de meerkosten die u voor de bouw van uw woning betaalt.

U kunt met zonnepanelen op het dak in ieder geval de btw aftrekken op de gemaakte kosten voor de aanschaf en de installatie van de zonnepanelen. Vraag hiervoor dus altijd een factuur aan, zodat u weet hoeveel u specifiek voor de zonnepanelen heeft betaald. U kunt de gemaakte kosten dan ook aantonen als de Belastingdienst hiernaar vraagt.

Zonnepanelen btw nieuwbouwwoningen

Ook extra kosten terugvragen voor zakelijk gebruik dak?

De afgelopen jaren is er veel gediscussieerd of de btw-teruggave ook geldt voor de gemaakte kosten voor het dak waar de zonnepanelen op liggen. De redenatie daarachter is dat vanwege de zonnepanelen een deel van het dak een zakelijk gebruik zou hebben. Dit deel van het dak dient namelijk ter ondersteuning van de zonnepanelen.

Een aantal mensen is erin geslaagd om niet alleen de gemaakte kosten voor de zonnepanelen, maar ook de betaalde btw voor dit deel van het dak terug te vragen. In diverse gerechtelijke uitspraken zijn nieuwbouwkopers in het gelijk gesteld als hun verzoek voor die teruggave werd afgewezen. Helaas is er nog steeds geen definitieve uitspraak van de Hoge Raad gedaan. Mocht u proberen de btw terug te vragen op de gemaakte kosten voor het dak, dan is de kans dus groot dat uw verzoek wordt afgewezen. Op de website van ABAB Accountants en Adviseurs kunt u meer lezen over deze uitspraak.

Goed om te beseffen: ook als u de gemaakte kosten voor het dak niet terugkrijgt, zijn zonnepanelen een heel interessante investering. De gemiddelde terugverdientijd voor een zonnepaneleninstallatie is ongeveer 5-7 jaar. Aangezien de meeste zonnepanelen wel 25 jaar meegaan, kunt u dus een hele tijd profiteren van gratis stroom. En dat nog naast het feit dat zonnepanelen natuurlijk een zinvolle manier zijn om het milieu te ontlasten, doordat u met zonnepanelen op uw dak minder gewone stroom nodig heeft van het net. Lees hier meer over de verschillende voordelen van zonnepanelen.

Gratis offerte zonnepanelen aanvragen

Hoe kunt u uw woning nog meer verduurzamen?

Zonnepanelen zijn zeker niet de enige mogelijke maatregel om uw woning te verduurzamen. Er zijn veel meer opties. Green Energy Company is leverancier van duurzame totaaloplossingen en denkt graag mee hoe u uw woning – of het nu gaat om nieuwbouw of bestaande bouw – verder kunt verduurzamen.

Zo kunt u ook kiezen voor een sedumdak en is LED-verlichting een milieuvriendelijk en voordelig alternatief voor gewone verlichting. Ook elektrische vloerverwarming is een comfortabele, kostenbesparende en duurzame optie.

Bent u benieuwd welke (combinatie van) oplossing voor uw woning voordelig is? Neem contact op met Green Energy Company om vrijblijvend kennis te maken. We sturen u graag een geheel vrijblijvende offerte op maat die aansluit bij uw huidige en toekomstige wensen en behoeften.