Zonnepanelen hebben gelukkig weinig onderhoud nodig. U hoeft ze niet maandelijks schoon te maken of te checken, en heeft er dus weinig omkijken naar als u zonnepanelen laat installeren. Wel is het van groot belang om uw zonnepanelen regelmatig te laten controleren en onderhouden door een specialist. Dat biedt veel voordelen en is om ten minste 3 redenen erg belangrijk.

onderhoud zonnepanelen

Behoud uw maximale rendement

Ten eerste is zonnepanelen onderhouden belangrijk om verzekerd te zijn van een zo goed mogelijk rendement. Bij het aanschaffen van zonnepanelen krijgt u te horen wat de geschatte opbrengst van de zonnepanelen is. Wel is goed onderhoud van uw zonnepanelen belangrijk om deze opbrengst daadwerkelijk te behalen.

Als er bijvoorbeeld vogelpoep, sneeuw of ander vuil op de zonnepanelen terechtkomt, bereikt de zon een kleiner gedeelte van het oppervlak van een zonnepaneel. Door dit soort vuil kan het rendement van uw zonnepanelen met wel 2 tot 3% afnemen. Dat is zonde!

Een specialist kan tijdens de onderhoudsbeurt inspecteren of er sprake is van beschadigingen aan uw zonnepanelen. Zo kunt u tijdig iets aan beschadigingen doen. Ook zal een specialist uw zonnepanelen uitgebreid schoonmaken, waardoor u zeker weet dat u geen rendement misloopt door vuil of defecten.

Vergroot de levensduur van uw installatie

Ook is het onderhouden van uw zonnepanelen belangrijk met het oog op de levensduur van uw zonnepanelen. Als bijvoorbeeld een zonnecel verhit raakt waar normaal gesproken schaduw op valt, dan kan de cel soms verhit raken. Dit zorgt voor beschadiging van het materiaal, waardoor de cel op termijn kan uitvallen. Door hier regelmatig op te checken, voorkomt u dat u op termijn voor hoge kosten komt te staan voor het vervangen van (een deel van) de installatie.

Ook met het reinigen van de panelen voorkomt u dat delen van de installatie kapotgaan door bijvoorbeeld sneeuw of vuil. Wel zo’n fijn idee dat uw zonnepanelen door een dergelijke check-up zo lang mogelijk meegaan!

Behoud de veiligheid

Verder is zonnepanelen onderhouden belangrijk om uw eigen veiligheid te waarborgen. Als u zonnepanelen bij een erkende leverancier, zoals Green Energy Company, koopt, weet u zeker dat de zonnepanelen aan de gestelde veiligheidsvoorschriften voldoen. Wel kunnen beschadigingen aan de panelen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

Zo kunnen beschadigde cellen brand veroorzaken, omdat door beschadigingen de plaatselijke temperatuur in een zonnepaneel veel te hoog kan worden. Ook kan brand worden veroorzaakt door knaagdieren, zoals muizen. Wanneer zij aan de kabels van de installatie knagen, kan dit kortsluiting veroorzaken met mogelijk brand tot gevolg.

Laat uw zonnepanelen dus regelmatig inspecteren. Dan weet u zeker dat uw zonnepaneleninstallatie volledig veilig is en dat u geen risico’s loopt.

Kies voor een specialist, doe het onderhoud niet zelf

Veel mensen schakelen voor het onderhouden van hun zonnepanelen een erkende specialist in, zoals een installateur van Green Energy Company. Het is niet aan te raden om voor het onderhoud zelf het dak op te gaan. Niet alleen is dat voor uzelf gevaarlijk, maar ook kunt u de zonnepanelen daarmee beschadigen. Bij de reiniging kunt u bijvoorbeeld niet zomaar elk reinigingsmiddel gebruiken. Middelen als zeep of allesreiniger kunnen de zonnepanelen blijvend beschadigen. Ook schuursponsjes en hogedrukspuiten mag u niet gebruiken.

Door het onderhoud uit te besteden aan een specialist, weet u zeker dat het goed en met de juiste materialen gebeurt. Ook zal de specialist tijdens de onderhoudsbeurt uitgebreid checken of alle zonnecellen en bekabeling naar behoren werkt. De erkende installateurs van Green Energy Company kunnen bijvoorbeeld met een warmtecamera testen of alle zonnecellen correct werken. En ze zullen altijd uitgebreid de bekabeling checken en doormeten.

Sluit een onderhoudscontract af

Wilt u zeker zijn van goed onderhoud van uw zonnepanelen? Bij Green Energy Company helpen we u graag om uw zonnepanelen regelmatig te onderhouden en te inspecteren. Daarom kunt u bij ons een onderhoudscontract afsluiten tegen een scherpe prijs. Met drie verschillende onderhoudscontracten is er voor iedereen een passend onderhoudscontract. En dat al vanaf €14,95 per maand!

Heeft u interesse of wilt u meer informatie over zonnepanelen onderhouden? Vraag dan een offerte of meer informatie aan.

Bekijk onderhoudscontracten