Zonnepanelen zijn niet voor elk dak geschikt. Helaas. Met een dak volledig in de schaduw of een huurhuis lijken uw kansen op het laten plaatsen van zonnepanelen misschien verkeken. Maar weet wel dat er wellicht meer mogelijk is dan u denkt. Soms zijn zonnepanelen ook in die situaties alsnog een optie. En zo niet, dan zijn er nog veel meer manieren om uw woning te verduurzamen. Lees hieronder meer over een aantal goede alternatieven voor zonnepanelen.

Zijn zonnepanelen echt geen mogelijkheid?

Laten we eerst een kleine kanttekening plaatsen bij de uitspraak “Zonnepanelen zijn op mijn dak geen optie”. Wij installeren al jarenlang zonnepanelen op daken in heel Nederland en kennen inmiddels de vele mogelijkheden daarvoor. We weten ook dat er meer mogelijk is dan u wellicht in eerste instantie vermoedt.

Geef het dus niet meteen op als uw dak in de schaduw ligt of als u bijvoorbeeld in een appartementencomplex woont. Wellicht kunt u ook dan nog zonnepanelen op het dak nemen.

  • Heeft u bijvoorbeeld een plat schuurdak waar zonnepanelen op geïnstalleerd kunnen worden?
  • Kunt u misschien bij de Vereniging van Eigenaren de suggestie doen om met het hele gehele appartementencomplex zonnepanelen te laten installeren?
  • Zijn er opties om een deel van de zonnepanelen aan de ene en een deel aan de andere kant van het dak te plaatsen?
  • Of kunnen optimizers helpen de opbrengst van zonnepanelen in de schaduw vergroten?

U leest het al: er zijn best wel wat slimme mogelijkheden om de opbrengst van uw zonnepanelen te vergroten en om ook voor woningen met een niet-optimaal dak zonnepanelen te installeren. Inclusief een goed rendement. Wij zijn goed thuis in de vele opties en kijken graag met u mee of zonnepanelen voor u écht geen optie zijn of dat er toch slimme oplossingen of alternatieven bestaan.

Gratis offerte zonnepanelen aanvragen

Welke andere mogelijkheden zijn er?

Goed, nu bestaat de kans dat u inderdaad niet voor zonnepanelen kunt kiezen. Maar ook dan hoeft u nog niet de handdoek in de ring te gooien wat betreft uw woning verduurzamen. Er zijn heel wat andere mogelijkheden dan zonnepanelen installeren. Dat varieert van grote veranderingen in huis tot kleinere verduurzamingsmogelijkheden die soms nog geen € 1.000 kosten. Ook met een klein budget kunt u dus al uw steentje bijdragen aan een groener milieu.

Een aantal opties zetten we hieronder voor u op een rijtje.

1. Windturbine

Als zonnepanelen op uw dak installeren niet lukt, dan is een compacte windturbine misschien een goed idee. Daarmee wekt u geen zonne-energie maar windenergie op. Al vanaf windkracht 1 kan een windturbine voor energie zorgen. Bijna altijd dus, want het komt niet vaak voor dat het volledig windstil is in Nederland.

Een compacte windturbine is op elk mogelijke platte dak te plaatsen – ook op uw schuurdak. En u kunt er tot zo’n 600 Watt per uur mee opwekken. De zon hoeft er niet voor te schijnen. Veel meer dan een vlaagje wind heeft u er niet voor nodig.

Gratis offerte windturbine aanvragen

2. LED-verlichting

Verduurzaming van uw woning kan al zo eenvoudig zijn als uw lampjes vervangen. Heeft u nog halogeenlampen, gloeilampen of spaarlampen hangen? Hang er dan LED-verlichting voor in de plaats. LED-lampen verbruiken aanzienlijk minder elektriciteit, gaan veel langer mee en bevatten minder schadelijke stoffen. Dat maakt ze energie- en milieubesparender dan elke andere vorm van verlichting.

Wilt u passend advies over LED-verlichting in uw woning? Hier helpen onze specialisten u graag bij. Ook de levering van de verlichting en eventueel zelfs de installatie nemen we graag op ons. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan.

Gratis offerte LED-verlichting aanvragen

3. Nieuwe isolatie

Het is al een mooie verduurzaming van uw woning als u minder energie hoeft te verbruiken. Dit kunt u voor elkaar krijgen door uw woning beter te isoleren. Of het nu gaat om isolatiemateriaal van uw dak, van de vloer of van de spouwmuur, isolatie draagt bijna altijd bij aan een lagere energierekening en is dus ook beter voor het milieu.

Zeker als uw woning al wat ouder is, kan nieuw isolatiemateriaal een wereld van verschil maken. U kunt er tot wel 30% energie mee besparen op jaarbasis. Daarnaast is een goed geïsoleerd huis comfortabeler. U voorkomt er tocht mee in de winter en gaat in de zomer juist tegen dat het in huis net zo warm is als buiten op een snikhete zomerdag.

4. Vloerverwarming

Minder stoken heeft dus een positief effect op het milieu én op uw maandelijks energiekosten. Vloerverwarming kan daar ook een belangrijke bijdrage aan leveren. Bij elektrische vloerverwarming zit uw verwarming in de vloer verstopt en kunnen via stralingswarmte veel beter de ruimte verwarmen dan traditionele radiatoren. De warmte blijft beter in uw woning hangen, zeker als u ook voor goede isolatie kiest. Daarnaast voelt de temperatuur in huis met vloerverwarming aangenamer aan.

elektrische vloerverwarming

Een besparing tot wel 40% op uw energiekosten is geen uitzondering met vloerverwarming in huis. Dat betekent ook een forse besparing op de hoeveelheid energie die u verbruikt en dat is dan weer positief voor het milieu.

Gratis offerte vloerverwarming aanvragen

5. Energiezuinige huishoudelijke apparaten

Een laatste optie om uw woning te verduurzamen, is investeren in huishoudelijke apparaten die energiezuinig zijn. Apparaten met het energielabel A+++ zijn het meest zuinig qua energieverbruik. Overweeg dus eens om uw energieslurpende wasmachine te vervangen door een A+++ model. Ook dat kan een mooie besparing opleveren en is beter voor het milieu.

Wat is de beste optie voor u?

Wilt u weten of zonnepanelen voor u wel of niet mogelijk zijn? En wat andere opties zijn om uw woning te verduurzamen zonder zonnepanelen op het dak? Als expert in verduurzamende maatregelen kunnen we u bij Green Energy Company heel goed helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Meer weten over de mogelijkheden? En bent u benieuwd wat voor uw pand het gunstigst uitpakt? Neem dan contact op met Green Energy Company voor een totaaloplossing voor uw woning of bedrijfspand.