Heeft u weleens gehoord van sedum? Dit zijn kleine vetplantjes die vaak worden gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Klinkt gek? Is het zeker niet! Deze plantjes zorgen ervoor dat uw dakbedekking koel blijft, waardoor uw zonnepanelen veel efficiënter werken. Dat betekent dat u dankzij een sedumdak nóg meer van uw zonnepanelen kunt profiteren. Zonnepanelen en sedum, hoe en waarom werkt dat zo goed? Wij leggen het u graag uit.

Zonnepanelen en sedum, waarom die combinatie?

Vetplantjes plaatsen op het dak klinkt misschien wat vreemd. Toch is de combinatie van sedum en zonnepanelen plaatsen heel gebruikelijk. En dat niet voor niets! Een dak met sedum wordt ook wel een groen dak genoemd en is een gouden vondst op het gebied van duurzaamheid. Als u zonnepanelen op uw dak heeft geïnstalleerd, wilt u daar ongetwijfeld zoveel mogelijk van profiteren. Het plaatsen van sedum op uw dak helpt u daarbij.

Opbrengstverlies zonnepanelen bij een warm dak

Het zit zo: uw zonnepanelen werken natuurlijk op zonnestralen, maar doen het minder goed bij hoge temperaturen. Het is helaas onoverkomelijk dat zonnepanelen bij hoge temperaturen minder goed gaan presteren. Dat terwijl de temperaturen van een dak met dakpannen of een plat dak in de zomer kunnen oplopen tot wel 80 graden Celsius. De prestaties van zonnecellen kunnen daardoor bij hoge temperaturen tot wel 30% minder worden. Dat is zonde, want daardoor wekt u minder zonne-energie op en haalt u mogelijk niet alles uit uw zonnepanelen.

Een dak met sedum blijft koeler

Een sedumdak helpt om dat opbrengstverlies te voorkomen of in ieder geval zoveel mogelijk te verminderen. Een sedumdak is dus een dak waarop vetplantjes groeien, die warmte kunnen tegenhouden. Deze plantjes vragen weinig onderhoud en kunnen op bijna elk oppervlak groeien, zowel op schuine als op platte daken. Tot ongeveer 25 graden Celsius kunnen deze plantjes uw dakbedekking een stuk koeler houden, waardoor de zonnecellen van uw zonnepanelen veel efficiënter werken. Het resultaat is dat u uw zonnepanelen sneller kunt terugverdienen.

Andere voordelen van een sedumdak bij zonnepanelen

Er zijn nog meer voordelen te noemen van een sedumdak met zonnepanelen. U profiteert, naast de voordelen die zonnepanelen op zich al bieden, ook van het volgende.

Minder warmte in huis in de zomer

De combinatie van een sedumdak met zonnepanelen is een uitstekende oplossing om uw huis wat koeler te maken, zeker bij hoge temperaturen in de zomer. De zonnepanelen functioneren op zich al als zonneschermen, omdat ze ervoor zorgen dat zonlicht niet meer rechtstreeks op uw dak kan schijnen. Dit kan er al voor zorgen dat het in de kamer onder het dak zo’n 3 graden koeler is. In combinatie met sedum is er een nog groter temperatuurverschil merkbaar. Op een warme dag kan dit tot wel 6 graden aan warmte schelen, afhankelijk van de staat en isolatie van uw woning.Bescherming van uw dak

Dat is niet het enige. De vetplantjes beschermen uw dak ook tegen zonlicht en regen, waardoor u er de levensduur van uw dak mee verhoogt. Zeker met de combinatie van zonnepanelen en sedum heeft u een ideale oplossing om uw dakbedekking langer mee te laten gaan. Door deze combinatie kunnen er namelijk geen UV-stralen meer op uw dakbedekking komen, wat de levensduur van uw dak flink kan verbeteren. Een fijne bijkomstigheid!

Meer over de voordelen van sedumdaken met zonnepanelen en de opties hiervoor kunt u lezen op onze informatiepagina.

Meer informatie sedum/groene daken

Bent u benieuwd naar uw mogelijkheden?

Bent u benieuwd of een sedumdak met zonnepanelen voor u een geschikte optie is? Green Energy Company heeft ruime ervaring met het plaatsen van een sedumdak in combinatie met de aanleg van zonnepanelen. Wij vertellen u graag wat uw mogelijkheden zijn voor een sedumdak in combinatie met zonnepanelen.

Wilt u vrijblijvend meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op via het onderstaande contactformulier. Dan komen wij zo snel mogelijk bij u terug.

Voorbeelden van sedumdaken met zonnepanelen

Wist u trouwens dat een sedumdak in combinatie met zonnepanelen er ook zeker mooi uit kan zien? Op onze projectenpagina kunt u nog meer verschillende projecten van sedumdaken met zonnepanelen bekijken die Green Energy Company heeft aangelegd. Overtuigd en wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem contact met ons op via telefoonnummer 088 – 999 1000 of vraag een gratis offerte aan via onderstaande button.

Gratis offerte sedum aanvragen