Wetenschappers bedenken steeds slimmere manieren om zonnepanelen in te zetten. In Nederland bouwen we fietspaden van zonnepanelen, in de Verenigde Staten testen ze wegen en parkeerplaatsen die op een duurzame manier energie opwekken. Hoe lang duurt het nog voordat deze duurzame oplossingen voor milieuproblemen op grote schaal kunnen worden toegepast?

Energieproducerende fietspaden

Eind 2014 was Nederland in het nieuws omtrent de aanleg van een fietspad bestaande uit zonnepanelen. In het Noord-Hollandse Krommenie werd ongeveer 100 meter fietspad aangelegd waarbij in de bovenlaag van het beton speciale zonnepanelen zijn verwerkt. Aan de bovenzijde zijn de panelen voorzien van een antisliplaag; zo worden uitglijders en ongelukken voorkomen.
Ongeveer een half jaar later bleek dat het fietspad boven verwachting presteerde. Het was van tevoren onduidelijk wat voor invloed verschillende factoren zouden hebben: het weer, de schaduw, de slijtage en de hoek waaronder de panelen ten opzichte van de zon liggen. Uit de test bleek dat het pad drie kleine huishoudens voor een jaar kan voorzien van duurzame energie. De resultaten gaven een belangrijke impuls aan andere nieuwe onderzoeken en projecten.

Zonnepanelen in de weg

In navolging op het fietspad heeft Frankrijk begin dit jaar aangekondigd in de komende vijf jaar 1.000 kilometer aan ‘zonnewegen’ aan te willen leggen. Ook in Duitsland zijn nieuwe projecten aangekondigd om zonnepanelen te verwerken in het wegdek. In de Verenigde Staten wordt momenteel al uitgebreid getest met zonnepanelen die verwerkt zijn in parkeerplaatsen, trottoirs en oprijlanen.
Het voorzien van autowegen van zonnepanelen brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Zo moeten de panelen het gewicht van de zwaarste voertuigen kunnen dragen. Ook dienen de vlakken bestand te zijn tegen alle weersomstandigheden: wat als het bijvoorbeeld sneeuwt? Een andere vraag is hoe om te gaan met beschadigingen en bijvoorbeeld remsporen. Wetenschappers werken momenteel aan een oplossing voor deze vraagstukken.

Rijden op de toekomst

De potentie van zonnewegen is groot. Als wegen lantaarnpalen, elektrische auto’s en zelfs complete huishoudens zouden kunnen voorzien van stroom, dan is er een enorme stap gemaakt om de wereld op een duurzame manier te voorzien van energie. De uitdagingen zijn echter nog groot; zo zijn de panelen in het Nederlandse fietspad handmatig in elkaar gezet. Zonnewegen zijn zodoende nog erg duur om te produceren.

Uit alle nieuwe projecten moet blijken of ‘zonnewegen’ rendabel kunnen worden. Tot die tijd is een zonnepaneel op het dak een goed alternatief om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.