De zonnepanelen-accu (om uw zonne-energie op te slaan)

Onafhankelijk worden het elektriciteitsnet? Met een zonnepanelenaccu brengt u dat doel een stap dichterbij. Met deze accu slaat u zonne-energie die u niet direct gebruikt op. Zo kunt u er op een later moment alsnog gebruik van maken. En profiteert u optimaal van uw zelf opgewekte zonne-energie.

Voordelen van zonnepanelenaccu’s

Het belangrijkste voordeel van een thuisaccu is dat u uw opgewekte zonne-energie niet direct hoeft te gebruiken. Dat is vooral gunstig als u meestal ’s ochtends en ’s avonds stroom verbruikt. Zonnepanelen wekken namelijk ’s middags de meeste stroom op. Zonde als u die energie niet zelf gebruikt! Daarom kunt u met een accu uw opgewekte stroom één tot enkele dagen opslaan.

Ook bent u met een accu niet afhankelijk van de salderingsregeling, die vanaf 2023 langzaamaan wordt afgebouwd. Bovendien bent u met een accu minder afhankelijk van uw elektriciteitsleverancier.

Andere voordelen van een thuisaccu:

  • U kunt de accu tijdens de daluren opladen om deze stroom tijdens de normale uren te gebruiken. Dat scheelt energiekosten.
  • Een thuisaccu kan dienen als noodvoorziening voor stroom.
  • Hoe meer mensen een thuisaccu hebben, hoe minder stroom van elektriciteitscentrales er nodig is. Een mooie stap voor het milieu!
  • Een thuisaccu is ook te gebruiken op plekken zonder elektriciteitsnet, bijvoorbeeld in een camper of vakantiehuisje.

Hoe werkt de opslag van zonne-energie?

Over het algemeen wekken zonnepanelen ’s middags de meeste energie op. Dan schijnt de zon het felst. Dat terwijl veel gezinnen vooral ’s ochtends en ’s avonds stroom verbruiken. Daardoor wordt gemiddeld zo’n 70% van de opgewekte zonne-energie niet direct gebruikt. Die stroom levert u terug aan het net. Op een later moment krijgt u in plaats van uw zonne-energie gewone netstroom.

Met een accu kunt u de niet-gebruikte zonne-energie op een later moment gebruiken. Bijvoorbeeld ’s avonds als de zon niet meer schijnt. Daardoor heeft u minder stroom van het net nodig. U neemt pas stroom van het net af als de thuisaccu volledig leeg is.

Wat levert een thuisaccu op?

Hoeveel zo’n thuisaccu oplevert? Dat is het beste te bepalen met en berekening. Laten we uitgaan van een zonnepanelenaccu met 5 kWh energie-opslag. Stel: u heeft jaarlijks een opbrengst van 5000 kWh aan zonne-energie. Dan zult u met een thuisaccu waarschijnlijk zo’n 60% meer opgewekte energie zelf gebruiken. Dat betekent dat u 3000 kWh energie minder van het net hoeft af te nemen.

Op dit moment geldt nog de salderingsregeling. Dit houdt in dat u het teveel aan opgewekte stroom kunt terugleveren aan de energiemaatschappij. Deze regeling wordt alleen tussen 2023 en 2031 afgebouwd. Juist dat maakt een thuisaccu nu extra interessant.

Verder is het mogelijk om in de thuisaccu goedkope energie op te wekken in de daluren en die op de normale uren te gebruiken. Een mooie meevaller!

Is het mogelijk om compleet onafhankelijk te worden?

Met een thuisaccu kunt u in de lente- en zomermaanden vrijwel helemaal in uw eigen energiebehoefte voorzien. Volledige onafhankelijkheid is door het Nederlandse klimaat in de winter bijna onmogelijk. Dat komt doordat het aantal zonne-uren in de winter te klein is om 100% in uw energiebehoefte te voorzien. Wel kunt u met een thuisaccu tot zo’n 80% onafhankelijk worden van het elektriciteitsnetwerk. U bent dus wel grotendeels zelfvoorzienend in uw energiebehoefte.

Welke zonnepanelenaccu is voor mij geschikt?

Green Energy Company verkoopt zonnepanelenaccu’s van onder andere LG en Fronius. Hierboven kunt u ons aanbod bekijken. Overigens kunnen wij alle mogelijke merken installeren. Ook voor uw zonnepanelen hebben wij dus een geschikte accu!

Graag kijken we mee naar uw voorkeuren en jaarlijkse verbruik. Op basis daarvan adviseren we u vrijblijvend over de accu die het beste bij u past.

Meer weten over de thuisaccu?

Wilt u weten of een zonnepanelenaccu ook voor u een geschikte optie is? Of heeft u andere vragen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!