Zonnepanelen schaft u natuurlijk aan met een reden. U wilt meer zelf in uw energie voorzien. Bijvoorbeeld om kosten te besparen of met het oog op het milieu. Misschien wilt u zelfs wel het liefst volledig zelfvoorzienend zijn. Oftewel, helemaal niet meer afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet. Maar is dat mogelijk, zelfvoorzienend wonen? Kunt u volledig onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet? Wat helpt om een stap dichter bij dat doel te komen? Lees er hieronder meer over.

Zelfvoorzienend wonen volledig zelfvoorzienend zijn Green Energy Company

Is het mogelijk om volledig in uw eigen stroom te voorzien?

Met zonnepanelen op het dak kunt u een groot deel van uw energie zelf opwekken. En dat niet alleen hartje zomer. Het is alleen helaas niet mogelijk om het hele jaar door zelf in uw stroombehoefte te voorzien. Dat heeft er vooral mee te maken dat het aantal zonne-uren in de winter in Nederland vrij laag is. Daardoor kunt u ’s winters niet genoeg zonne-energie opwekken om volledig in uw behoefte te voorzien.

Het is niet zo dat u in de winter helemaal geen stroom opwekt met zonnepanelen op het dak. De zon schijnt het hele jaar door, dus ook in de winter genereert u uw eigen stroom. De opbrengst ligt alleen wel in maanden als mei en juni een stuk hoger dan in december en januari. Ook is het helaas niet mogelijk om in de zomer opgewekte energie tot de winter te bewaren. Zo ver is de technologie op dit moment nog niet.

Maar gelukkig zijn er wel mogelijkheden om voor een heel groot deel zelfvoorzienend te zijn in uw energiebehoefte. Zonnepanelen zijn daarbij een belangrijke stap. Wilt u nog een extra stap zetten? Dan kunt u een thuisaccu aanschaffen. Daarmee kunt u tot wel 80% onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet.

Hoe werkt een zonnepanelenaccu?

Een zonnepanelenaccu aanschaffen kan dus helpen om meer zelfvoorzienend te worden. Hoe dat werkt? Normaal wordt zo’n 70% van de opgewekte zonne-energie teruggeleverd aan het net. Die stroom gebruikt u namelijk niet op het moment dat u de stroom heeft opgewekt. Vaak heeft dat ermee te maken dat u overdag de meeste stroom opwekt (als de zon schijnt), terwijl u vooral ’s avonds stroom verbruikt. U krijgt dan ‘s avonds gewone stroom van het net geleverd. Een zonnepanelenaccu maakt het mogelijk om de zonne-energie die u niet gebruikt tijdelijk op te slaan om op een later moment te gebruiken.

Met zo’n accu kunt u uw zelf opgewekte stroom één tot enkele dagen opslaan. U neemt pas stroom van het net af zodra de accu helemaal leeg is. Nog een voordeel is dat u tijdens de daluren uw accu kunt opladen met zonne-energie om die stroom tijdens normale uren te gebruiken. U betaalt dan een lager tarief voor de stroom die u afneemt van het net. Daarnaast geldt dat hoe meer mensen zo’n accu aanschaffen, hoe minder stroom er van het elektriciteitsnet wordt afgenomen. Dat heeft positieve impact op het milieu.

Waarom zonnepanelen altijd een slimme zet zijn?

Ook al kunt u met zonnepanelen in Nederland niet 100% zelfvoorzienend zijn, zonnepanelen op het dak nemen is altijd een goed idee. Zonnepanelen hebben namelijk veel voordelen. Met zonnepanelen op het dak hoeft u veel minder energie af te nemen van het elektriciteitsnet. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook aardig wat kosten op uw energierekening. Zo hebt u ook minder last van de stijgende energieprijzen. Daarnaast kunnen zonnepanelen de waarde van uw woning verhogen. Ook mooi meegenomen!

Wat kunt u nog meer doen voor zelfvoorzienend wonen?

Naast zonnepanelen laten installeren, zijn er nog meer stappen die u kunt zetten om zelfvoorzienend te wonen. Zo kunt u uw dak extra goed laten isoleren of kiezen voor driedubbel glas. Daardoor verliest u minder warmte en heeft u dus minder stroom nodig. Verder kunt u ervoor kiezen om elektrisch te rijden en een eigen laadpaal op zonnepanelen aan te schaffen. Dat scheelt tankkosten en is ook een belangrijke stap voor het milieu.

Ontdek hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen

Bent u nieuwsgierig hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen op het dak? En hoeveel stroom u op die manier zelf kunt opwekken? Bereken het zelf met de gratis dakscan van Green Energy Company. U ziet direct hoeveel u kunt besparen door voor zonnepanelen te kiezen. Ook geven we u een indicatie van de kosten voor zonnepanelen. Daarna ontvangt u binnen een paar dagen een offerte op maat van ons per e-mail.

Gratis dakscan