Over het algemeen laten mensen de installatie van hun zonnepanelen aan een professional over. Maar is het ook mogelijk om dit zelf te doen? Misschien heeft u gezien hoe de buurman dit eigenhandig aanpakte om kosten op een installateur te besparen. Dat lijkt u ook wel wat. Maar is het wel een slimme en veilige optie om hier zelf mee aan de slag te gaan? Wij vertellen u er graag meer over.

Zelf zonnepanelen installeren veilige optie Green Energy Company installateur

Zelf zonnepanelen installeren, hoe zit dat?

Het installeren van zonnepanelen is een precies werkje waar heel wat stappen bij komen kijken. Die stappen zijn ook nog eens niet bepaald simpel te noemen voor een beginner. Hoe het installeren precies in zijn werk gaat, is afhankelijk van of u een plat of een schuin dak heeft.

Over het algemeen moet u rekening houden met de volgende stappen:

 • Maak een legplan, waarin staat hoe u de zonnepanelen bevestigt. Legt u de zonnepanelen bijvoorbeeld horizontaal of verticaal? Legt u ze naar het zuiden? En wat is de hellingshoek?
 • Tref de juiste voorbereidingen en schaf professioneel materiaal (o.a. rails en dakhaken) aan om de zonnepanelen te bevestigen. Het is heel belangrijk om hiervoor de juiste keuzes te maken, zodat u zeker weet dat uw installatie veilig is.
 • Plaats de zonnepanelen op het dak met de rails en dakhaken (volgens het legplan). Veiligheid is hierbij heel belangrijk. Voor uzelf en om problemen met de installatie te voorkomen.
 • Leg de bekabeling aan. Dit is een precisiewerkje, omdat het belangrijk is dat de bekabeling 100% waterdicht is. Hiervoor kunt u doorvoerpijpen gebruiken of u kunt een gat in het dak maken van zo’n 2 cm doorsnee. Nauwkeurigheid is daarbij essentieel om lekkage te voorkomen.
 • Sluit de zonnepanelen aan op de omvormer. Dit is een lastige klus waarbij u met twee DC-kabels moet werken en de zonnepanelen in een lusvorm moet aansluiten.
 • Sluit de omvormer aan op de meterkast. Hiervoor is het wel belangrijk dat u handig bent met elektra en geen fouten maakt. Let ook op dat de omvormer niet in elke ruimte kan worden geplaatst. Hiervoor moet er voldoende ventilatie en ruimte zijn.

Oftewel, zonnepanelen installeren is niet zomaar iets. Het is een nogal nauwkeurige en tijdrovende klus waarvoor ook de nodige kennis, handigheid en voorbereiding vereist is.

Is het haalbaar om zelf panelen te installeren?

Onmogelijk is het zeker niet om zelf zonnepanelen te installeren. Of het voor u haalbaar is, is een andere vraag. Dit hangt vooral af van uw ervaring. Bent u een handige klusser zonder hoogtevrees en bent u ook handig met elektra? Dan is het zeker mogelijk om de installatie zelf te doen.

Maar als u niet de juiste kennis heeft om elk van de installatiestappen te doorlopen, is het niet aan te raden om het installeren zelf te doen. Voor technische klussen als het aansluiten van de omvormer en het leggen van de bekabeling en dakdoorvoer is de nodige ervaring vereist.

Welke risico’s zijn er?

Zelf zonnepanelen plaatsen brengt een aantal risico’s met zich mee. Zeker als u op een schuin dak werkt. Zonnepanelen wegen per stuk zo’n 25 kilo. Het is niet eenvoudig om met zo’n zwaar ding te balanceren op een schuin dak. Ook kunnen zonnepanelen een schok veroorzaken als de zon erop schijnt, zelfs als de panelen nog niet zijn aangesloten. Dat is niet zonder gevaar.

Andere risico’s die u loopt als u de zonnepanelen zelf plaatst:

 • Als de installatie niet stevig genoeg is, kan de installatie van het dak waaien of gaan verschuiven.
 • Als u de zonnepanelen niet voorzichtig genoeg behandelt, kunnen deze beschadigen of zelfs kapot gaan.
 • Niet alle daken zijn waterpas, waardoor u kans heeft dat de zonnepanelen niet netjes uitgelijnd op uw dak liggen.
 • Als u uw omvormer in een ongeschikte ruimte plaatst, kan dat voor problemen of zelfs gevaar zorgen.
 • Bij een verkeerde aansluiting kan kortsluiting of brandgevaar ontstaan.
 • U loopt het risico dat je van het dak valt of een zonnepaneel laat vallen.

Houd er ook rekening mee dat het plaatsen van zonnepanelen aan bepaalde regels gebonden is. Zo mogen zonnepanelen niet uitsteken op een schuin dak en moet de hellingshoek van de zonnepanelen gelijk zijn als die van het dak zelf. Goed om u daar eerst in te verdiepen!

Kortom: is zelf zonnepanelen installeren een goed idee?

Zelf zonnepanelen installeren is zeker een optie als u heel handig bent met elektriciteit en de nodige zelfstudie doet. Wel loopt u een aantal risico’s door voor zelf installeren te kiezen. Dat varieert van risico’s voor uzelf (zoals valgevaar) tot het risico dat de installatie niet naar behoren werkt of zelfs voor brandgevaar of kortsluiting zorgt. Ook kunnen er andere dingen misgaan, zoals dat u de zonnepanelen niet op de juiste manier installeert en daarmee rendement misloopt. Of dat u een zonnepaneel beschadigt. In dat laatste geval komt u voor veel hogere kosten te staan dan als u de installatie direct aan een professional uitbesteedt.

Alleen al daarom zal het u vast niet verbazen dat de meeste mensen de installatie overlaten aan een installateur. Daarmee bespaart u uzelf niet alleen tijd, maar heeft u ook de zekerheid dat de zonnepanelen goed en veilig zijn geïnstalleerd. Bovendien geeft een installateur deskundig advies over de plaatsing van de zonnepanelen. U kunt na een professionele installatie wel 25 jaar zorgeloos van uw zonnepanelen profiteren. Dat is de meeste mensen de kosten voor een installateur wel waard.

Ontdek hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen

Bij Green Energy Company laten wij de keuze aan u: wilt u de zonnepanelen zelf plaatsen of laat u dit over aan een van onze deskundige installateurs? U beslist. Bij ons bent u altijd zeker van kwalitatieve zonnepanelen die u een flinke besparing op uw energierekening opleveren. Ook komen onze professionele installateurs deze panelen graag op deskundige wijze op uw dak installeren.

Bereken zelf met de gratis dakscan van Green Energy Company hoeveel u kunt besparen door te kiezen voor zonnepanelen. U krijgt uw besparing direct te zien. Ook geven we u een indicatie van de kosten voor zonnepanelen. Daarna sturen we u binnen een paar dagen een offerte op maat per e-mail.

Gratis dakscan