Windenergie of zonne-energie, welk van de twee is beter? Het is sinds kort mogelijk om beide soorten energie zelf op te wekken. Als u een windturbine laat plaatsen wekt u uw eigen windenergie op; als u zonnepanelen laat plaatsen profiteert u van energie van de zon. Maar welke optie is het best: een windturbine of zonnepanelen? Wij hebben ruime ervaring met beide opties en geven u graag antwoord op die prangende vraag.

zonnepanelen en windturbine

Hoe werkt een windturbine?

Voordat we antwoord kunnen geven op de vraag ‘Windturbine of zonnepanelen?’ is het handig om eerst uit te leggen hoe beide duurzame energiebronnen werken. Laten we beginnen met de windturbine.

De windturbine is een vrij nieuwe innovatie op het gebied van duurzame energie. Deze is bedoeld om zelf windenergie mee op te wekken. De energiebron is – u raadt het al – de wind: een duurzame vorm van energie dus waarbij voor de productie geen CO2 wordt gebruikt. Na het opwekken kunt u de stroom gebruiken voor al uw apparaten in huis.

De windturbine heeft de vorm van een wokkel en je kunt deze op elk plat dak plaatsen – op een veilige manier (met een anti-remsysteem om wegwaaien te voorkomen). De verwachte opbrengst van zo’n turbine is ongeveer 1000 kWh per jaar. Dat staat gelijk aan ongeveer één derde van de stroomvoorziening van een gemiddeld huishouden. Zo’n turbine kan dag en nacht stroom opwekken en werkt al vanaf windkracht 1. Onze ervaring is dat zo’n turbine minstens 15 jaar meegaat en dat u de turbine binnen ongeveer 4,5 jaar heeft terugverdiend.

Gratis offerte windturbine aanvragen

Hoe werken zonnepanelen?

De windturbine is een vrij nieuwe innovatie. Zonnepanelen zijn wat dat betreft een stuk bekender. Met zonnepanelenkunt u energie opwekken dankzij een andere onuitputtelijke bron: de zon. Hoe zonnepanelen werken? Zodra de zon op de panelen schijnt, gaat er stroom door de zonnecellen in de panelen lopen. Een omvormer zet die stroom vervolgens om in de elektriciteit die u uit het stopcontact haalt.

Zonnepanelen wekken alleen stroom op als de zon schijnt. Maar, tegen de verwachting van veel mensen in, werken zonnepanelen ook als er sprake is van meer diffuus (in plaats van direct) zonlicht. Ook in de winter wekken zonnepanelen nog stroom op – al is het dan wel beduidend minder dan in de lente- en zomermaanden.

Zonnepanelen zijn op een plat of schuin dak te plaatsen, mits het dak op het zuiden, westen of oosten ligt. De panelen gaan meestal zo’n 25 jaar mee. Vaak verdienen huishoudens de panelen binnen ongeveer 5 tot 7 jaar terug. Het is overigens niet nodig om zelf alle opgewekte zonne-energie op het moment zelf te gebruiken. Als u een deel van de stroom niet meteen zelf gebruikt, wordt die stroom aan het energienet teruggeleverd. Zodra u wél stroom nodig heeft, krijgt u hiervoor stroom van uw leverancier terug.

Vul onze dakscan in en krijg een gratis offerte waarin u precies terugleest hoeveel zonnepanelen u opleveren en kosten.

Gratis offerte zonnepanelen aanvragen

Zwarte zonnepanelen op dak woning

Windturbine of zonnepanelen? Kies voor een combinatie!

Dus kiezen voor een windturbine of zonnepanelen? Nou, volgens Gert Jan Kramer (hoogleraar duurzame energievoorziening aan de Universiteit Utrecht) is het niet zo dat windenergie komt in plaats van zonne-energie. Andersom is trouwens ook niet het geval. Hij ziet het meer als een aanvulling op elkaar, zo laat hij blijken in een interview met EditieNL. Ook wij kunnen ons daarin vinden. Wij geloven in totaaloplossingen voor groene stroom. De combinatie van een windturbine met zonnepanelen is vaak een ideale oplossing.

Met de zonnepanelen wekt u vooral in de lente en zomer en overdag stroom op. De windturbine voorziet u daarnaast vooral ’s nachts en in de koudere maanden van stroom. Zo heeft u extra stroom in de maanden met weinig zonuren. Al vanaf windkracht 1 wekt de turbine energie op. In die zin kunnen zonnepanelen en een windturbine elkaar aanvullen en samen een goede manier bieden om uw benodigde stroom op te wekken. Wie beide op het dak heeft, heeft de grootste kans het hele jaar door van duurzame stroom te profiteren. Op warme en koele dagen.

Het is zelfs zo dat u zonnepanelen en een windturbine vaak op dezelfde elektriciteitskabel kunt aansluiten. Het komt maar zelden voor dat die twee elkaar tegenwerken en dat de energie niet allemaal door die kabel heen past, zo blijkt uit onderzoek. De aanleg van zo’n kabel is vaak wat prijzig. Door deze kabel zowel voor wind- als voor zonne-energie te gebruiken, benut u hem optimaal.

Wanneer is een windturbine nog meer handig?

Er zijn ook situaties denkbaar waarin u niet zoveel zonnepanelen kunt nemen als u nodig heeft om in uw stroombehoefte te voorzien. Dat is bijvoorbeeld het geval als uw dakoppervlak te klein is of als een deel van het dak in de schaduw ligt. Het kan dan slim zijn om een windturbine te nemen ter aanvulling op de zonnepanelen.

Verder kan een windturbine een handige optie zijn voor eigenaren van een huurwoning. Bij huurwoningen is het vanuit de verhuurder niet altijd toegestaan om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Een windturbine kunt u daarentegen een stuk eenvoudiger op het dak plaatsen en ook gemakkelijk weer meenemen naar een volgende woning.

Green Energy Company: voor duurzame totaaloplossingen

Green Energy Company staat voor duurzame totaaloplossingen. Ook u adviseren we graag over de beste optie voor uw stroomvoorziening. Er zijn allerlei mogelijkheden. Een windturbine of zonnepanelen, een combinatie van beide, of zelfs een combinatie met een groen dak erbij? Wij kijken graag mee naar uw woning en adviseren u wat bij u past.