Zonnepanelen laten installeren heeft vele voordelen voor u als huiseigenaar. Zo bespaart u voortaan flink op uw energiekosten door zelf stroom op te wekken. Ook bent u duurzaam bezig als u zelf stroom opwekt. Maar er is nog een belangrijk voordeel: zonnepanelen hebben invloed op de waarde van uw huis. In positieve zin. Wat is precies de meerwaarde door zonnepanelen bij de verkoop van uw huis? En hoe gunstig is dat? Lees hier het antwoord op die vragen.

Waarde huis met zonnepanelen - Green Energy Company

Zonnepanelen en de waarde van uw huis

Uw huis wordt meer waard als u zonnepanelen op het dak heeft liggen. Kopers van woningen zijn op dit moment extra geïnteresseerd in huizen waar verduurzamende maatregelen zijn getroffen. Maatregelen zoals zonnepanelen zorgen immers voor een lagere energierekening en maken de woning ook nog duurzamer. Over het algemeen geldt dan ook: hoe beter het energielabel voor een woning (en dus hoe duurzamer een woning is), hoe meer de woning waard is. En ook: hoe geliefder de woning vaak is.

De verschillende voordelen van zonnepanelen zijn dus niet alleen gunstig voor u, maar klinken ook de volgende bewoners van uw huis waarschijnlijk als muziek in de oren. Daarom zijn toekomstige kopers bereid om meer te betalen voor uw woning als u de zonnepanelen mee verkoopt.

Waarde zonnepanelen bij verkoop, hoe zit dat?

Als u ooit uw woning verkoopt, beslist u zelf of u de zonnepanelen meeneemt naar uw volgende huis of deze achterlaat voor de volgende bewoners. In het laatste geval zullen de zonnepanelen voor een meerwaarde zorgen bij de verkoop van uw huis.

Hoeveel meer uw woning waard is door de zonnepanelen? Dat hangt onder andere af van:

  • Het aantal zonnepanelen. Hoe meer zonnepanelen er op het dak liggen, hoe meer energie de bewoners kunnen opwekken en dus hoe hoger de woningwaarde is.
  • De leeftijd van de zonnepanelen. Gloednieuwe zonnepanelen hebben een grotere waarde dan zonnepanelen die er al een tijdje liggen. Dit omdat oudere zonnepanelen door degradatie een lager rendement bieden.
  • Het rendement. Wat uw zonnepanelen op dit moment aan stroom opleveren, is bepalend voor de waarde van zonnepanelen bij de verkoop van uw huis.
  • Is er sprake van garantie? Zit er nog een tijdje garantie op de zonnepanelen? Dan is dat aantrekkelijker voor de nieuwe bewoners. Ze weten dan zeker dat ze bij een eventueel defect ergens terecht kunnen en niet alles uit eigen zak hoeven te betalen.

Let op: heeft u gehuurde zonnepanelen op het dak liggen of zijn de zonnepanelen betaald met een lening die nog niet is afbetaald? Laat dit dan eerlijk weten aan de kopers van uw huis. In beide gevallen zullen de zonnepanelen voor een veel kleinere (tot zelfs geen) meerwaarde van uw huis zorgen.

Wat doen zonnepanelen precies met de waarde van een huis?

Uit onderzoek blijkt dat woningen met zonnepanelen een significant hogere woningwaarde hebben dan woningen zonder zonnepanelen. Zonnepanelen zorgen voor zo’n 2,56% meerwaarde bij de verkoop van het huis. Dat geldt voor alle typen woningen: rijtjeshuizen, vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en hoekwoningen. Kortom: elk huis wordt door zonnepanelen meer waard.

Wat ook goed is om te weten, is dat u de investering voor uw zonnepanelen er vaak wel uit haalt bij de verkoop van uw woning. De panelen zijn dus ook waardevast. Dat terwijl u ook nog zelf een aantal jaar hebt geprofiteerd van gratis stroom. Dat maakt zonnepanelen kopen een extra aantrekkelijke investering.

Bovendien blijkt dat huizen met energielabel A € 12.000 meer opleveren dan de gemiddelde woningprijs. Dat volgt uit onderzoek van het VASTGOEDLAB. Bovendien worden woningen met een A-label sneller verkocht: 70 dagen sneller om precies te zijn. Dat betekent dat niet alleen zonnepanelen waardevermeerderend zijn, maar dat dat ook geldt voor andere energiebesparende maatregelen. Dubbel glas of een warmtepomp bijvoorbeeld.

Toch liever de zonnepanelen meeverhuizen?

In plaats van de zonnepanelen mee te verkopen, kunt u ze natuurlijk ook opnieuw laten plaatsen op uw nieuwe woning. Of zonnepanelen verhuizen verstandig is of niet, hangt onder meer af van hoe oud de panelen zijn en of deze ook geschikt zijn voor uw volgende woning. Er kleven zowel voor- als nadelen aan zonnepanelen meeverhuizen. Een nadeel is bijvoorbeeld dat geïnteresseerden voor uw huis teleurgesteld kunnen zijn als blijkt dat de zonnepanelen niet meeverkocht worden, terwijl die wel op de foto’s op Funda staan. En dat u dus niet dankzij de panelen van een meerwaarde profiteert, terwijl u wel kosten maakt voor de verhuizing van de panelen.

De adviseurs van Green Energy Company denken graag met u mee waar u goed aan doet als u gaat verhuizen en zonnepanelen op uw huidige woning heeft liggen.

Benieuwd naar uw mogelijkheden voor zonnepanelen?

Naast dat zonnepanelen de waarde van uw huis positief beïnvloeden, heeft u op nog meer manieren profijt van een dak vol zonnepanelen. De belangrijkste zijn uiteraard de grote kostenbesparing en de mooie milieuwinst.

Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen op het dak? Mail naar info@greenenergycompany.nl of bel naar 088 – 999 1000. Dan berekenen wij uw besparing en maken we graag een gratis en vrijblijvende zonnepanelen-offerte voor u.

Offerte Zonnepanelen aanvragen