Als u zonnepanelen heeft, is het belangrijk dat uw energieverbruik goed wordt geregistreerd. Niet alleen dat, de energiemeter moet ook de energie die u teruglevert kunnen registreren. Daarom zijn niet alle energiemeters een goede optie als u voor zonnepanelen kiest. Hoe weet u nu welke energiemeters geschikt zijn voor zonnepanelen? In dit artikel leest u er alles over.

Welke energiemeters zijn geschikt voor zonnepanelen Green Energy Company

Energiemeters en zonnepanelen, hoe zit dat?

Als u zonnepanelen op het dak heeft, wekt u uw eigen energie op met behulp van de zon. Als u meer energie verbruikt dan dat u opwekt, dan neemt u daarvoor energie af van uw energieleverancier. Wekt u meer energie op dan u nodig heeft, dan kunt u deze energie terugleveren aan uw leverancier. Het verschil tussen uw verbruik en uw teruglevering wordt op uw energierekening verrekend. Dit wordt de salderingsregeling genoemd. Deze regeling kan u dus een mooie besparing opleveren. Op onze site leggen we precies uit hoe de salderingsregeling werkt (vanaf 2023).

Om energie te kunnen terugleveren aan de leverancier, moet u echter wel een energiemeter hebben die geschikt is voor zonnepanelen. Uw energiemeter moet immers de teruglevering kunnen registreren. Niet alle meters kunnen dit.

Welke energiemeters zijn niet geschikt?

Er zijn veel verschillende soorten energiemeters op de markt. Sommige van deze energiemeters hebben een terugloopblokkering, wat betekent dat ze wel kunnen tellen hoeveel energie u verbruikt, maar niet kunnen terugtellen als u meer energie levert dan dat u verbruikt. In dat geval wordt uw energie wel teruggeleverd, maar kan het bedrag voor de energie die u teruglevert dus niet worden verrekend.

Wilt u weten of u een energiemeter heeft met terugloopblokkering? Dan kunt u de terugloopblokkering in veel gevallen herkennen aan het symbool hieronder.

Symbool teruglooprem ferrarismeter

Symbool teruglooprem ferrarismeter

Is mijn energiemeter geschikt voor zonnepanelen?

Er zijn verschillende soorten energiemeters op de markt, waarvan alleen sommige energiemeters geschikt zijn voor zonnepanelen. Hieronder zullen we de meters een voor een bespreken.

Draaischijfmeter

De analoge meters worden ook wel draaischijfmeters of Ferrarismeters genoemd. Er bestaan draaischijfmeters met en zonder terugloopblokkering. Draaischijfmeters zonder terugloopblokkering zijn goed te gebruiken in combinatie met zonnepanelen. Als u energie teruglevert, draait de schijf de andere kant op. Zo wordt de stroom die u teruglevert geregistreerd.

Draaischijfmeters met terugloopblokkering zijn daarentegen niet geschikt voor zonnepanelen. U kunt wel energie terugleveren, maar er kan niets worden gesaldeerd.

Het nadeel van draaischijfmeters – ook mét terugloopblokkering – is dat u nooit kunt zien hoeveel energie u teruglevert. Ook kan het zijn dat de teruggeleverde energie niet goed wordt geregistreerd. Daardoor levert u mogelijk meer stroom terug dan uw energieleverancier registreert, waardoor u niet maximaal van de salderingsregeling profiteert.

Digitale meter met terugleverregistratie

Een digitale meter die de teruglevering registreert, is zeker geschikt bij zonnepanelen. Deze meter is regelmatig te vinden in nieuwbouwhuizen. Green Energy Company meldt deze meter voor u aan bij uw netbeheerder via Energieleveren.nl, als we uw zonnepanelen gaan installeren. Pas daarna kunt u energie gaan terugleveren.

Digitale meter zonder terugleverregistratie

Er bestaan ook digitale meters die geen teruggeleverde stroom kunnen registreren. Deze meters kunnen wel op afstand worden uitgelezen, maar kunnen niet registreren of en hoeveel energie u teruglevert. Hierdoor kunt u ook bij deze meters niet salderen. Daarom zijn digitale meters zonder terugleverregistratie geen handige meters bij zonnepanelen.

Slimme meter

Een laatste type meter is de slimme meter. Deze meter kan op afstand worden uitgelezen en u kunt met deze meter ook registreren hoeveel u teruglevert. Dat maakt de slimme meter een energiemeter die geschikt is voor zonnepanelen.

De Nederlandse overheid stimuleert huishoudens op dit moment om een slimme meter te installeren. Daarom vervangen netbeheerders op grote schaal bestaande meters door slimme meters. In een uitgebreid artikel op onze site kunt u de voor- en nadelen van de slimme meter teruglezen. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Dankzij het maandelijkse verbruik- en kostenoverzicht van uw energieleverancier kunt u iedere maand zien hoeveel uw stroomverbruik is en of dit is gedaald of gestegen ten opzichte van vorige maand. Dat inzicht kan u helpen om te besparen op uw verbruik.
  • Een slimme meter zorgt ervoor dat uw netbeheerder eerder een eventuele storing kan opsporen, waardoor een storing mogelijk ook eerder wordt opgelost.
  • Als u uw slimme meter koppelt aan een aflezer, kunt u soms gebruikmaken van bepaalde handige mogelijkheden om energie en geld te besparen. Bijvoorbeeld om uw wasmachine alleen op voordelige momenten in te schakelen.
  • Slimme meters zijn gericht op de toekomst. De energiebronnen veranderen en het ziet ernaar uit dat na verloop van tijd ook de kosten van stroom zullen variëren per dag of zelfs uur. Een slimme meter is daar beter op ingespeeld.

Welke energiemeters zijn geschikt voor zonnepanelen Green Energy Company

Dus, welke energiemeter is geschikt voor zonnepanelen?

Elk type meter met terugleverregistratie is geschikt voor zonnepanelen. Het is zeker aan te raden altijd te kiezen voor een meter met terugloopmechanisme of een slimme meter. Dan kunt u namelijk profiteren van de salderingsregeling. Of u daarbij de voorkeur geeft aan een digitale meter, een slimme meter of een draaischijfmeter, is uiteraard altijd aan uzelf.

Ontdek hoeveel u met zonnepanelen kunt besparen

Met zonnepanelen kunt u altijd veel besparen op uw energieverbruik en op uw energierekening. Dat maakt zonnepanelen laten plaatsen een goede investering. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen door voor zonnepanelen te kiezen? Vraag een offerte aan via onze online dakscan. U vult snel en simpel uw gegevens in en wij gaan direct voor u aan de slag. Binnen 24 uur ontvangt u dan ook een offerte van ons per e-mail (tijdens werkdagen). Het aanvragen van een offerte is bij ons altijd gratis en vrijblijvend.

Gratis zonnepanelen offerte aanvragen