Liggen er op uw dak nog geen zonnepanelen, maar bent u wel erg benieuwd naar deze mogelijkheid? Zonnepanelen zijn absoluut een investering, dus is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Wanneer zijn zonnepanelen een goed idee en wanneer is een zonnepanelen-installatie minder interessant? Deze 5 tips helpen u om de juiste keuze te maken: wel of geen zonnepanelen?

Wel of geen zonnepanelen? Green Energy Company

Waarom zonnepanelen?

U heeft vast al iets gehoord over de voordelen van zonnepanelen. Een eerste voordeel is vanzelfsprekend dat u er uw eigen stroom mee kunt opwekken. U hoeft minder stroom bij uw energieleverancier af te nemen (inclusief forse energierekening), doordat u voortaan deels zelf stroom opwekt via de zon. Dat betekent dat uw energierekening fors daalt en dat u minder afhankelijk bent van tariefschommelingen. Ook zijn zonnepanelen natuurlijk duurzaam: u bent zeker van duurzaam opgewekte stroom van een bron die niet onuitputtelijk is, namelijk de zon.

Over het algemeen heeft u zonnepanelen al binnen zo’n 5-7 jaar terugverdiend. Vanaf dat moment profiteert u heel wat jaren van gratis stroom. Zeker als u bedenkt dat zonnepanelen meestal een jaar of 25 meegaan. Dat maakt zonnepanelen een interessante investering van uw spaargeld. Het levert u aanzienlijk meer rendement op dan als u het geld op uw spaarrekening laat staan.

Wel of geen zonnepanelen: hoe maak je de keuze?

Nu zijn zonnepanelen soms wel en soms niet een goede investering. Hoe bepaalt u dan of u wel of geen zonnepanelen neemt? We delen zes belangrijke afwegingen om mee te nemen in uw keuze.

1. Hoe gunstig is de ligging van uw dak?

Zonnepanelen wekken de meeste stroom op als er veel zonlicht op kan vallen. Daarom zijn zonnepanelen op het zuiden gericht het meest winstgevend. Ook met een dak op het oosten of westen heeft u vaak een goede opbrengst. Bij een dak dat op het noorden gericht is, zijn zonnepanelen minder interessant. Wel kan het zijn dat er in zo’n geval andere opties zijn, zoals zonnepanelen op uw schuurdak plaatsen. Wij komen graag uw dak inspecteren en adviseren u eerlijk over uw mogelijkheden.

Verder speelt mee of er schaduw op het dak valt, bijvoorbeeld door een boom die boven uw huis uittorent of door een schoorsteen. Schaduw vermindert de opbrengst van uw zonnepanelen. Ook panelen in de schaduw wekken stroom op, maar wel minder dan panelen die in de zon liggen. Overigens kunnen we de opbrengst van panelen in de schaduw verbeteren door te werken met micro-optimizers. Deze zorgen ervoor dat één paneel met een lager rendement niet meer de opbrengst van de complete installatie negatief beïnvloedt, maar dat elk paneel op zich staat. Dat maakt de zonnepanelen meer rendabel.

2. Hoeveel bent u kwijt aan elektriciteit?

De prijzen voor elektriciteit zijn op dit moment niet mis. Als u met een gezin in een standaard eengezinswoning woont, bent u op jaarbasis al snel een fors bedrag kwijt aan energie. Bovendien schommelen de tarieven voortdurend en heeft u kans dat uw tarief op korte termijn dan ook opnieuw stijgt. Bent u klaar met uw forse energierekening? Dan zijn zonnepanelen een slimme investering. U kunt zoveel zonnepanelen nemen als u nodig heeft om in uw energiebehoefte te voorzien.

We rekenen overigens graag voor u uit hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen op het dak. Dan kunt u zelf beoordelen hoe rendabel zonnepanelen zijn voor u.

3. Wilt u bijdragen aan duurzaamheid?

Duurzaamheid is een belangrijk en actueel thema. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om op hun manier een steentje bij te dragen. Hecht jij daar ook veel waarde aan? Dan is de aanschaf van zonnepanelen absoluut een mooie stap om te zetten. Zodra u zelf energie opwekt via de zon, heeft u minder energie nodig van fossiele brandstoffen. Een belangrijke stap richting de toekomst!

4. Bent u van plan hier langere tijd te wonen?

Bij de keuze voor wel of geen zonnepanelen, is het goed om af te wegen of u verhuisplannen heeft of niet. Bent u van plan om op korte termijn (binnen twee jaar) ergens anders te gaan wonen? Dan kan de investering in zonnepanelen nog steeds interessant zijn. Zonnepanelen vermeerderen de waarde van uw huis als u uw woning weer te koop zet, dus de investering in zonnepanelen is sowieso een goede. Wel zult u dan bij een volgende woning opnieuw in zonnepalen moeten investeren of u moet uw huidige panelen meeverhuizen. Dat laatste is best een klus.

5. Wat is uw terugverdientijd voor de zonnepanelen?

Dit is voor veel mensen de doorslaggevende vraag als het gaat om wel of geen zonnepanelen. Hoe lang duurt het voordat u uw zonnepanelen heeft terugverdiend? De terugverdientijd kunt u bepalen door te kijken naar de gemiddelde geldbesparing die zonnepanelen u jaarlijks zullen opleveren. Deel vervolgens de kosten voor de zonnepanelen-installatie door die jaarlijkse opbrengst. Dan weet u hoe lang het duurt voordat u de investering eruit heeft gehaald. Hoe korter de terugverdientijd, hoe gunstiger het voor u is om zonnepanelen te nemen.

In een eerste gesprek kunnen wij de terugverdientijd voor u uitrekenen. Zo weet u precies hoe voordelig of niet zonnepanelen voor u zijn.

6. Wilt u nog gebruikmaken van de salderingsregeling?

Een laatste punt om in uw achterhoofd mee te nemen, is de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat u een bedrag kunt terugkrijgen van de Belastingdienst voor de stroom die u te veel heeft opgewekt. Deze regeling is nog t/m eind 2022 volledig van kracht en wordt vervolgens tussen 2023 en 2031 afgebouwd. Dat maakt het des te aantrekkelijker om nu zonnepanelen te nemen. U kunt dan nog optimaal van deze regeling profiteren.

Dus bent u eruit bij de vraag ‘wel of geen zonnepanelen’ en besluit u om zonnepanelen te nemen? Wees er dan op tijd bij, zodat u nog zoveel mogelijk voordeel ervan heeft.

Wel of geen zonnepanelen: waar doet u goed aan?

Wilt u zeker weten waar u goed aan doet: wel of geen zonnepanelen? Wij geven u graag eerlijk advies om u bij deze keuze te helpen. Een offerte aanvragen en daarbij inzicht krijgen in uw bespaarvoordeel is altijd kosteloos en vrijblijvend.

Vraag uw gratis zonnepanelen-offerte aan. Dan gaan we vrijblijvend met u in gesprek. Wilt u meer weten of heeft u vragen? Neem contact met ons op via info@greenenergycompany.nl of via 088 – 999 1000.

 

Offerte Zonnepanelen aanvragen