Als u een elektrische auto heeft, is het fijn als u die op elk moment kunt opladen. Zo weet u zeker dat u niet met een lege accu ergens staat en hoeft u zich ook geen zorgen te maken of er op de plek van bestemming een openbare laadpaal vrij is. Een laadpaal aan huis voor uw elektrische auto is dan ook handig om te hebben. Wat zijn precies de kosten voor een laadpaal thuis? En belangrijker: hoeveel levert zo’n eigen laadpaal op?

Kosten voor een laadpaal thuis - Green Energy Company

 

Hoeveel kost opladen thuis en in het openbaar?

Uw elektrische auto opladen bij een laadpaal thuis is altijd voordeliger dan opladen bij een openbare laadpaal. Meestal komt het erop neer dat u bij een publieke laadpaal ongeveer het dubbele tarief betaalt. Ga uit van zo’n 8 cent per kilometer bij een openbare laadpaal en zo’n 4,5 cent per kilometer als u uw auto thuis oplaadt. Het oplaadtarief thuis kan overigens nóg voordeliger als u de stroom voor uw auto met zonnepanelen opwekt. Maar daarover later meer.

Dat u bij de openbare laadpalen meer betaalt, heeft ermee te maken dat de aanbieder van zo’n openbare laadpaal een extra bedrag rekent bovenop de gewone energietarieven.

Kosten voor een laadpaal thuis

En dan de laadpaal zelf. Wat zijn de kosten voor een laadpaal thuis? Hiervoor geldt niet één vaste prijs per laadpaal. De exacte kosten voor een laadpaal thuis hangen van een aantal factoren af. Die zullen we hieronder een voor een bespreken.

Voor welke laadpaal kiest u?

Er bestaat niet maar één laadpaal die bij iedereen in de tuin komt te staan. Daar kunt u allerlei keuzes in maken, die ook bepalend zijn voor de prijs. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een laadpaal met één of twee aansluitpunten. Voor een laadpaal met een kleine of grote laadcapaciteit. En voor een laadpaal aan de wand of in paalvorm.

Ook maakt het uit welke functies u bij uw laadpaal wilt. Wilt u bijvoorbeeld slimme functies zoals gezichtsherkenning? Dan betaalt u daar iets extra’s voor.

Verder zult u voor een A-merk iets meer betalen dan voor een minder bekend merk. Toch raden wij aan om altijd voor een goed merk te kiezen. Dit geeft u meer zekerheid over een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bij Green Energy Company werken we bewust alleen met kwalitatieve merken waar wij volledig achter staan.

Is graven nodig?

Zijn er graafwerkzaamheden nodig om de laadpaal te plaatsen? En zo ja, hoe diep moet er gegraven worden? En door welk type grond moet gegraven worden: aarde, beton of stenen? Voor kleine graafwerkzaamheden zult u minder betalen dan voor een ingewikkeldere graafklus. Gelukkig is dit meestal geen heel grote kostenpost.

Soms is graven overigens niet nodig en hoeft er enkel een gat in de meterkast geboord te worden. Dat scheelt in de kosten.

Meterkast uitbreiden of vervangen

Een elektrische auto vraagt best wel wat stroom. Daarom is soms uitbreiding van de groepenkast nodig. In sommige gevallen is het nodig om de meterkast volledig te vervangen. We zien regelmatig dat zo’n uitbreiding nodig is als u een 1-fase-aansluiting heeft. Het opladen van de auto gaat dan een stuk langzamer dan wanneer u een 3-fasen-aansluiting zou krijgen. Het kan dan ook verstandig zijn om uw meterkast te “verzwaren”, zoals we dat noemen. Dat betekent dat we van uw 1-fase-aansluiting een 3-fasen-aansluiting maken, waardoor u meer laadkracht heeft en uw auto sneller kunt opladen.

Of de meterkast uitbreiden of vervangen bij u nodig is? Dat kunnen we voor u uitzoeken tijdens een vrijblijvend bezoek. De kosten voor zo’n uitbreiding of vervanging variëren tussen een paar tientjes en een paar honderd euro. Het hangt ervan af hoeveel er aangepast moet worden.

Dus: wat kost een laadpaal thuis?

Het is door al die factoren lastig om zo te zeggen wat een laadpaal kost. Niet aan elke laadpaal en installatie hangt één en hetzelfde prijskaartje. Wel is het een feit dat een laadpaal thuis altijd per kilometer rijden voordeliger is dan een openbare laadpaal.

Om te bepalen of een laadpaal thuis voor u aantrekkelijk is, kunt u kijken naar de terugverdientijd. Dus hoeveel kilometer rijdt u gemiddeld per jaar in deze auto? Vermenigvuldig dit bedrag met € 0,035 (het bedrag dat u per kilometer gemiddeld bespaart door thuis te laden). Als u de totale kosten voor de laadpaal deelt door het bedrag dat u per jaar bespaart, weet u in hoeveel tijd u de laadpaal terugverdient.

Rekenvoorbeeld

U rijdt gemiddeld 30.000 kilometer per jaar met uw elektrische auto. Door een laadpaal thuis te nemen, bespaart u jaarlijks 30.000 x € 0,035 = € 1.050.

Stel: u bent € 2.750 kwijt aan uw laadpaal en de installatie daarvan. Dan hebt u uw laadpaal binnen € 2.750 / € 1.050 = 2,6 jaar terugverdiend. Dus in iets minder dan drie jaar.

Aangezien een goede laadpaal veel langer meegaat dan dat, profiteert u daarna nog jarenlang van een forse besparing.

Voordelige optie: laadpaal op zonnepanelen

Wilt u minder kosten voor uw laadpaal thuis kwijt zijn? Dan is het verstandig om een laadpaal op zonnepanelen te nemen. U laadt uw auto dan op met duurzame energie die u via uw eigen zonnepanelen opwekt. Dat is niet alleen een manier om nóg groener te rijden; het scheelt ook flink in uw energiekosten.

Veel mensen zien hun energierekening fors toenemen zodra ze een eigen laadpaal hebben. Met zonnepanelen op het dak valt dat alles mee, omdat u uw energie grotendeels zelf kunt opwekken. Bovendien kunt u met een laadpaal op zonnepanelen profiteren van diverse fiscale voordelen. Die maken deze optie nog aantrekkelijker.

Wat zijn de kosten voor een laadpaal thuis voor u?

Bent u benieuwd naar uw opties voor een laadpaal aan huis en wilt u weten wat een laadpaal kost voor u? Green Energy Company is specialist in duurzame totaaloplossingen en kan zowel de laadpaal bij u installeren als de zonnepanelen op uw dak leggen. En doordat we de fiscale regelingen kennen, kunnen we u ook helpen om daar ten volle gebruik van te maken.

Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan voor uw laadpaal op zonnepanelen. Of stel ons uw vraag hierover. Dan denken we graag mee.

Laadpaal offerte aanvragen