Niets hoeven te betalen aan uw energieleverancier? Dat klinkt vast niet verkeerd. Het klinkt misschien ook te mooi om waar te zijn. Máár misschien is het ook voor uw woning wel degelijk mogelijk. Steeds meer mensen hebben oren naar een nul-op-de-meter-woning. Oftewel: een energieneutrale woning die net zoveel stroom opwekt als dat er verbruikt wordt. Wist u dat u zelfs van een bestaande woning een nul-op-de-meter-woning kunt maken? We vertellen u er graag alles over.

Huis verduurzamen nul op de meter Green Energy Company

Wat is een nul-op-de-meter-woning?

Laten we beginnen met een definitie van een nul-op-de-meter-woning. Niet elk energiezuinig huis valt zomaar onder deze noemer. Er wordt gesproken van een nul-op-de-meter-woning als uw huis aan deze eisen voldoet:

  • De woning heeft een energieprestatiecertificaat van een gecertificeerde adviseur. Daaruit blijkt dat het saldo van het energieverbruik en de opgewekte energie uitkomt op nul of lager (uitgaande van een normaal gebruik).
  • Er is sprake van extra opwekking van energie. Hierbij gaat het om minimaal 3.150 kWh voor (half) vrijstaande woningen, minimaal 2.700 kWh voor tussenwoningen en minimaal 1.780 kWh voor flats en appartementen.

Vaak heeft een nul-op-de-meter-woning geen eigen gasaansluiting; de verwarming wordt dan op andere manieren geregeld.

Energieneutrale woning vs. nul-op-de-meter-woning

Let daarbij op dat er een verschil is tussen energieneutrale woningen en nul-op-de-meter-woningen.

Een woning die energieneutraal is, wekt net zoveel energie op (op een duurzame manier) als dat er door de woning zelf aan energie wordt verbruikt. Het gaat dan om stroom voor alles wat in en aan de woning zit, niet om stroom voor de apparaten die in huis staan.

Een nul-op-de-meter-woning is een woning die net zoveel energie voor de woning en voor het huishouden (zoals computers, keukenapparatuur, etc.) verbruikt als dat er lokaal wordt opgewekt op de woning of op de kavel eromheen.

Al met al komt het saldo voor het energieverbruik aan het eind van het jaar uit op nul. Het gaat dan om alle energieverbruiken in de woning in totaal, dus inclusief de energie voor het tosti-ijzer, de televisie, etc. Het komt overigens in de praktijk vaak voor dat de woning meer energie opwekt dan dat er nodig is voor het verbruik.

Hoe bereik ik een saldo van nul op de meter?

Natuurlijk moeten er de nodige stappen gezet worden om tot een saldo van nul op de meter te komen én om – in veel gevallen ook zonder gasaansluiting – toch met warm water te kunnen douchen en koken. Hoe zit dat precies?

Veelgebruikte verduurzamende maatregelen voor een nul-op-de-meter-woning zijn deze:

  • De woning krijgt uitstekende isolatie (in de spouwmuren, de vloeren en het dak), waardoor warmte moeilijk kan ontsnappen en tocht het huis niet in kan komen.
  • De woning wekt zelf zonne-energie door de installatie van zonnepanelen
  • Er komt vaak een warmtepomp
  • Een eventueel warmteterugwinningssysteem verlaagt het energieverbruik nog verder

Er wordt dus meestal stroom opgewekt via zonnepanelen, veelal aangevuld met een warmtepomp of zonneboiler. Eventueel kunt u daarnaast kiezen voor een windturbine, waarmee u – naast zonne-energie – ook windenergie opwekt.

Let wel op: de salderingsregeling voor zonnepanelen (waarbij u voor de te weinig opgewekte energie ’s avonds of in de winter kunt compenseren met wat u overdag of op de lange dagen in de zomer opwekt) wordt vanaf 2023 langzaam afgebouwd. Dat maakt het iets lastiger om op nul op de meter uit te komen. Een zonnepanelenaccu kan dan interessant zijn om dit alsnog voor elkaar te krijgen.

Kan een oude woning ook energieneutraal gemaakt worden?

Jazeker. Vaak is dat wel mogelijk. Als u van een oudere woning een nul-op-de-meter-woning wilt maken, dan wordt dit ‘energieneutraal verbouwen’ genoemd. Hiervoor zult u ten eerste uw isolatie moeten laten vervangen. Daarnaast is het slim om te investeren in zonnepanelen met een goed rendement.

Heeft u een elektrische auto? Dan kunt u kiezen voor een combinatie van zonnepanelen en een eigen laadpaal die werkt op zonne-energie. Dat is dubbel duurzaam.

Hoe kunt u uw woning verduurzamen?

Heeft u ook wel oren naar energieneutraal wonen of zelfs naar een nul-op-de-meter-woning? Wij denken graag met u mee welke opties u heeft voor duurzamer wonen. Green Energy Company is specialist in duurzame totaaloplossingen. We leveren niet alleen zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook vloerverwarming, groene daken, windturbines, laadpalen en airconditioning die werkt op zonnepanelen.

We onderzoeken graag wat voor u de beste mogelijkheden zijn om uw woning zo duurzaam mogelijk te maken én uw energieverbruik blijvend omlaag te krijgen.

Bent u benieuwd naar de opties? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.