Waarschijnlijk werpt u niet dagelijks een blik op uw meterkast. Zolang alle elektra goed werkt, hoeft u er ook niet veel mee te doen. Maar wanneer is het wel verstandig om naar uw meterkast te laten kijken? En wanneer moet u zelfs uw meterkast vervangen? Hieronder leest u in welke situaties vervanging nodig kan zijn.Wanneer uw meterkast vervangen - Green Energy Company

Waarom een meterkast vervangen?

Uw meterkast is een belangrijke schakel in het gebruik van elektriciteit voor alle apparatuur in en om uw huis of bedrijf. Daarom is het heel belangrijk dat uw meterkast volkomen veilig is. Om dit te checken, moet elke meterkast aan zogenaamde NEN-normen voldoen. Die normen hebben de afgelopen jaren het aantal woningbranden door kortsluiting flink naar beneden gekregen en zijn er dus zeker niet voor niets.

Een meterkast vervangen is vaak nodig als uw bestaande meterkast niet meer veilig of niet meer afdoende is. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als u uw woning of bedrijfspand laat vernieuwen of uitbreiden. Ook een ernstig verouderde meterkast is vaak aan vervanging toe. Niet alle oude meterkasten voldoen namelijk aan de strenge veiligheidsnormen die anno nu gelden.

Vervangen vanwege veroudering

Ten eerste kan het nodig zijn om uw meterkast te vervangen omdat deze sterk verouderd is. Dat is bijvoorbeeld verstandig als u een wat oudere woning koopt en niet zeker bent van de veiligheid van de aanwezige meterkast. Laat in zo’n geval altijd uw meterkast checken door een ervaren monteur. Een van onze monteurs werpt graag een specialistische blik op uw groepen en kan u laten weten of de meterkast vervangen noodzakelijk is.

Meterkast vervangen bij zonnepanelen plaatsen

Verder komt een meterkast vervangen vaak voor als mensen zonnepanelen laten plaatsen. Het is dan heel belangrijk dat uw meterkast voldoende capaciteit heeft en volkomen veilig is. Omdat de zonnepanelen mogelijk om een extra groep in uw meterkast vragen, zullen onze installateurs altijd uw meterkast checken bij het plaatsen van de panelen.

Of voor uw zonnepanelen extra groepen nodig zijn, heeft vooral te maken met uw type omvormer, niet zozeer met hoeveel zonnepanelen u laat installeren.

Is vervanging van de meterkast nodig? Dan laten we u dat direct weten en kunnen onze installateurs dit eventueel ook voor u verzorgen.

Vervangen vanwege behoefte aan extra groepen

Laat u een nieuwe keuken plaatsen inclusief nieuwe apparatuur? Of krijgt u er om een andere reden diverse apparaten bij? Dan gebruikt u mogelijk meer elektriciteit of heeft u extra groepen in uw meterkast nodig. In zo’n geval is het vaak nodig om uw meterkast uit te breiden of – in het uiterste geval – te vervangen.

Met uitbreiding van de meterkast kunnen onze monteurs de capaciteit van uw meterkast vergroten. Ga bij zo’n uitbreiding liever niet zelf met groepen in de meterkast aan de slag. Dit vereist veel specialistische kennis. Een verkeerd aangelegde groep kan voor kortsluiting zorgen als u bijvoorbeeld twee apparaten tegelijk aanzet.

Soms is het nodig om uw meterkast te vervangen bij het aanleggen van nieuwe groepen. Dit heeft te maken met bepaalde eisen waaraan uw meterkast moet voldoen, zoals dat er maximaal twee eindgroepen achter één aardlekschakelaar worden geplaatst. Uiteraard kunnen onze monteurs goed meekijken of vervanging echt de enige optie is of dat aanpassing afdoende is.

Meterkast vervangen bij apparaten met een groot verbruik

Naast uw nieuwe keukenapparatuur, zijn er allerlei apparaten te bedenken die in het bijzonder veel stroom verbruiken. Denk aan een wasmachine, een droger en een laadpaal voor uw elektrische auto. Voor nieuwe apparaten uit dat rijtje is mogelijk uitbreiding van de groepen nodig, omdat die apparaten meestal een vermogen van minimaal 1000 Watt hebben. In sommige gevallen is naast een uitbreiding ook een complete vervanging van de meterkast nodig.

Zo’n aanpassing is overigens al helemaal nodig bij apparaten die zogenaamde krachtstroom vereisen. Dit zijn apparaten met een heel groot vermogen boven de 8.000 watt. Denk aan een eigen jacuzzi of een elektrische warmtepomp.

Is vervanging voor u nodig?

Na het lezen van dit artikel heeft u waarschijnlijk vooral één prangende vraag. Is de meterkast vervangen in uw specifieke situatie nodig? Of zou uitbreiding voldoende zijn? Of dat zo is, kunnen onze monteurs goed voor u uitzoeken. We helpen u bij het aanleggen, vernieuwen of uitbreiden van uw meterkast (1 fase of 3 fasen).

Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan. We komen eventueel ook graag uw meterkast ter plaatse bij u inspecteren.

Meterkast/groepenkast offerte aanvragen