Als u zonnepanelen koopt, gaat u natuurlijk niet over één nacht ijs. U wilt zeker weten dat u uw spaargeld in goede zonnepanelen investeert. Zodat u minimaal 25 jaar van uw zonnepanelen gebruik kunt maken en er zoveel mogelijk eigen energie mee kunt opwekken. Maar hoe kunt u daarvan op aan? Lees hieronder 5 belangrijke aandachtspunten om op te letten bij de aanschaf van zonnepanelen.

Waarop letten aankoop zonnepanelen tips Green Energy Company

1. Kies altijd voor kwaliteit

Er zijn veel verschillende merken en soorten zonnepanelen op de markt. Het is net per definitie zo dat goedkope panelen van onbekende merken het snel begeven. Wel is het belangrijk om – wat de prijs van de zonnepanelen ook is – altijd goed te letten op de kwaliteit ervan. Als zonnepanelen van goedkoop materiaal zijn gemaakt, is de kwaliteit ervan minder goed. Daardoor gaat de opbrengst van uw zonnepanelen vaak sneller achteruit. Bijvoorbeeld doordat het folie over de zonnecellen heen minder helder is en daardoor minder licht doorlaat.

Het is belangrijk om altijd te kiezen voor zonnepanelen die 100% veilig zijn, aan alle vereisten voldoen en die een goed rendement opleveren. In plaats van te kiezen voor de zonnepanelen met de laagste prijs per paneel kunt u beter letten op de prijs per capaciteitseenheid (uitgedrukt in Wp). Daarmee krijgt u beter zicht op uw investering en op hoe u die terugverdient.

2. Let op de certificering

Hoe weet u dan zeker dat u kwalitatieve zonnepanelen in huis haalt? Belangrijk is om altijd te checken of de zonnepanelen die u koopt de juiste keurmerken hebben. Om zo’n keurmerk te krijgen, worden zonnepanelen eerst uitvoerig getest, bijvoorbeeld op hun prestaties, rendement, levensduur en veiligheid. Pas als de panelen die test succesvol doorstaan, krijgen ze het keurmerk.

Sommige keurmerken zijn in Nederland zelfs verplicht. Extra belangrijk dus dat u de certificering van uw zonnepanelen checkt voordat u tot aankoop overgaat. Enkele belangrijke keurmerken in Nederland zijn:

  • Het CE-keurmerk biedt de garantie dat uw zonnepanelen aan de Europese wetgeving voldoen.
  • Het ISO-certificaat laat zien dat de producent van de zonnepanelen voldoet aan de geldende veiligheids-, betrouwbaarheids- en kwaliteitsnormen.
  • Het TÜV-keurmerk wordt gegeven aan zonnepanelen die succesvol zijn getest op o.a. levensduur en veiligheid.
  • Het IEC-keurmerk laat zien dat de zonnepanelen uit de test komen als betrouwbaar, duurzaam en bestand tegen diverse weersomstandigheden, en dat ze ook na enkele jaren nog een goed rendement bieden.

Alle zonnepanelen van Green Energy Company hebben elk van deze keurmerken. Wij verkopen alleen zonnepanelen die aan alle maatstaven voldoen en die van de beste kwaliteit zijn.

3. Check de garantietermijn

Let verder bij de aanschaf van zonnepanelen altijd op de garantie op de panelen zelf, op de opbrengst van het systeem en op de installatie ervan. Wat nu als uw zonnepanelen al snel minder rendement (stroom) opleveren? Of als de montage niet goed is gedaan? Met goede garanties kunt u ervan op aan dat u in dit soort situaties een beroep kunt doen op uw recht op herstel. Zoek dus altijd goed uit of en vooral hoe lang u garantie heeft op uw installatie (en op het rendement daarvan).

4. Kies altijd voor een gecertificeerd installatiebedrijf

Ook bij het installeren van zonnepanelen zijn kwaliteit en veiligheid heel belangrijk. Als u goede zonnepanelen heeft gekocht, wilt u natuurlijk zeker weten dat die goed en veilig op uw dak worden geïnstalleerd. Let er daarom altijd op dat u een gecertificeerd installatiebedrijf inschakelt. Een goed installatiebedrijf zal u altijd advies geven over de plaatsing van de zonnepanelen, gaat veilig te werk en gebruikt bij de installatie de juiste materialen.

Als u kiest voor Green Energy Company, kunt u ervan op aan dat uw zonnepanelen door een vakbekwame installateur worden geïnstalleerd. Wij hebben een erkenning van InstallQ, wat inhoudt dat onze installateurs aan alle door InstallQ gestelde kwaliteitseisen voldoen. Bovendien zijn meerdere van onze collega’s ingeschreven in het register van Solar Specialisten. Zij hebben een extra opleiding gedaan om u te voorzien van deskundig advies.

5. Kies het juiste type panelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Waarschijnlijk heeft u weleens gezien dat er zowel blauwe als zwarte panelen bestaan. Wat is het verschil? Zwarte panelen bevatten monocellen, terwijl blauwe panelen polycellen bevatten. Het rendement van beide typen panelen is ongeveer gelijk. Het is maar net welke kleur u het mooist vindt. Naast blauwe en zwarte panelen, zijn er ook dunne-film-zonnepanelen. Daarvan heeft u er vaak meer nodig om een soortgelijk rendement te behalen als met de blauwe of zwarte panelen.

Verder bestaan er hybride zonnepanelen. Dit zijn panelen waarmee u naast stroom ook warmte kunt opwekken. Die warmte wordt gebruikt voor de opwarming van water, bijvoorbeeld voor het douchen. Met hybride zonnepanelen op het dak heeft u geen aparte zonneboiler meer nodig.

Welke zonnepanelen het beste bij u passen? Daarover adviseren wij u natuurlijk graag.

Andere aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen

Ten slotte een paar laatste punten om op te checken bij de aanschaf van zonnepanelen:

  • De efficiency van de zonnepanelen (in percentages). Hoe hoger deze is, hoe hoger het rendement is dat u op uw zonnepanelen kunt behalen.
  • De capaciteit van de zonnepanelen (uitgedrukt in Wattpiek, Wp). Zeker bij een klein dakoppervlak kunt u het beste kiezen voor een hoge capaciteit. Dan kunt u met minder zonnepanelen meer rendement behalen.
  • Het merk. Het ene merk is het andere niet. Vaak zijn duurdere merken beter dan wat voordeligere merken. Wij geven u hier graag advies over.

Hoe dan ook kunt u er bij Green Energy Company van op aan dat u kwalitatieve zonnepanelen koopt. En dat uw zonnepanelen veilig zijn, een goed rendement opleveren en lang meegaan. Dat is waar wij voor staan. Ook u helpen wij graag aan zonnepanelen waar u lange tijd van kunt profiteren.

Ontdek hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen

Bent u nieuwsgierig hoeveel stroom u kunt opwekken met zonnepanelen op het dak? En hoeveel u daarmee kunt besparen op uw energierekening?

Bereken het zelf met de gratis dakscan van Green Energy Company. U ziet direct hoeveel u kunt besparen. Ook geven we u een indicatie van de kosten voor de zonnepanelen. Daarna sturen we u binnen een paar dagen een offerte op maat per e-mail.

Gratis Dakscan