De Nederlandse overheid wil een groter percentage stroom op duurzame wijze opwekken. Regelmatig staan berichten in het nieuws over protesten tegen windmolenparken. De aanleg van zonnepanelen horen we minder over, terwijl de aanleg van zonneparken ook gestaag doorgaat. Ook zien we steeds meer zonnepanelen op de daken van Nederlandse huizen. Dat is niet verrassend: het opwekken van zonne-energie heeft een aantal belangrijke voordelen.

Hoog rendement

Energie opwekken op duurzame wijze klinkt goed, maar de investering moet zich uiteraard wel terugverdienen. De gemiddelde garantie op een zonnepaneel is ongeveer 25 jaar. Met de huidige energieprijzen verdienen zonnepanelen zich in ongeveer 7 tot 10 jaar terug. Dit betekent in vrijwel alle scenario’s dat u meerdere jaren gratis stroom krijgt. Ook na het aflopen van de garantie kan het paneel nog steeds productief zijn, hoewel het rendement na 25 jaar langzaamaan zal afnemen.

Dankzij zonnepanelen bent u tevens niet meer afhankelijk van de grillen van de energiemaatschappijen en de bijbehorende prijsstijgingen. U kunt zelfs geld verdienen wanneer u meer stroom produceert dan u verbruikt: dit heet terugleveren. U levert dan zelf stroom aan het stroomnet. De energiemaatschappij is verplicht het aandeel van opgewekte stroom te verrekenen met de afgenomen elektriciteit.

Op de kosten van installatie en aanschaf kunt u de btw van 21% terugvragen. Daarnaast zijn op lokaal en regionaal niveau verschillende subsidiepotjes beschikbaar voor de stimulering van duurzame energie. Ook laten zonnepanelen de waarde van een koopwoning stijgen en kunnen ze het energielabel van uw woning doen verbeteren.

Kleinschaligheid is mogelijk

U kunt ervoor kiezen twee panelen te installeren of het hele dak meteen te voorzien: de omvang van de investering bepaalt u zelf. In principe is elk dak geschikt voor de plaatsing van de zonnepanelen en u heeft geen vergunning nodig voor installatie. De daken die gericht staan op het zuiden zijn het meest rendabel: hiermee behaalt u een optimaal resultaat.

Een ander voordeel bij het laten plaatsen van zonnepanelen is de mogelijk bijkomende collectiviteitskorting. Bij diverse aanbieders is het mogelijk een korting te krijgen als u met meerdere huizen een aanvraag doet. Bij Green Energy Company ontvangt u vijf procent korting bij de aanmelding van minimaal drie huishoudens. Zo kunt u ook voordelig uit zijn als u bijvoorbeeld slechts drie panelen laat installeren.

Geen overlast

Zonnepanelen zijn stil en onderhoudsvrij. De panelen zijn snel te installeren op een dak en vragen weinig onderhoud. Als u kiest voor zonne-energie, geeft dit niet dezelfde bewegende schaduwen of horizonvervuiling als bij een windturbine. En toch bent u even milieuvriendelijk bezig.

Green Energy Company

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van zonnepanelen of heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Samen zorgen we voor een verduurzaming van de energieproductie.