Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over zonnepanelen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op!

Is het nodig om zonnepanelen te verzekeren?

Wanneer de zonnepanelen op een eigen woning liggen, dan vallen ze onder de bestaande opstalverzekering van de woning. Bent u geen eigenaar van de woning, dan is het verstandig om te kijken of een extra verzekering nodig is. Heeft u een huurwoning en een inboedelverzekering, dan is de kans groot dat de zonnepanelen niet gedekt zijn.

Wat is de levensduur van een systeem?

Een zonnepanelen systeem kan gemiddeld 25 jaar mee als er altijd goed onderhoud voor uitgevoerd. Dit geldt niet voor de omvormer, die 7 tot 10 jaar meegaat. Dit hangt van een paar zaken af.

 • Er moet in ieder geval voldoende ruimte zijn om de omvormer zijn warmte af te laten voeren.
 • De omvormer moet beschermd worden tegen agressieve stoffen (bijv. ammoniak in agrarische omgeving)
 • Desondanks is het aan te raden ook deze omvormers te beschermen tegen direct zonlicht en neerslag.

Let op: sommige bedrijven adviseren dat de omvormer iets kleiner moet zijn dan de pv-generator om meer vermogen te halen, dat is echter niet correct.

Als het omvormervermogen te laag is ten opzichte van het generatorvermogen heeft dit een kortere levensduur tot gevolg en treden er verliezen en snellere slijtage op. Een overschrijding van het spanningsbereik zorgt zelfs voor onherstelbare schade aan de omvormer.

Wordt de garantie verlengd na reparatie of onderhoud?

Reparatie of vervanging van de zonnepanelen en/of overige onderdelen van het PV-panelensysteem leiden niet tot verlenging van de garantietermijn. De oorspronkelijke garantietermijn blijft van toepassing.

Hoe werkt de garantie?

De garantie voor zonnepanelen bestaat uit;

 • Productgarantie: meestal 10-12 jaar. Op de offerte staat vermeld hoe lang het precies is. Dit is afhankelijk van de zonnepanelen producent.
 • Vermogensgarantie: meestal 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. Hoe lang precies zal op onze offerte vermeld staan.
 • Omvormer productgarantie: meestal 5 jaar met de mogelijkheid om dit te verlengen tot 10 of 25 jaar.
 • Montage garantie: 10 jaar en 20 jaar product garantie op het montage materiaal.

Ook hiervoor geldt dat dit op de offerte vermeld wordt.

 • Installatie garantie: met Green Energy Company kunt u 15 jaar lang zorgeloos genieten van het rendement van uw investering. Gedurende deze gehele periode heeft u garantie op bedrijfszekerheid! Ook voor onderdelen die een beperkte fabrieksgarantie hebben (bijvoorbeeld de omvormer) biedt het fonds een kosteloze service voor de vervanging. Vijf tot zeven jaar na installatie zorgen wij voor een volledige controle op de werking en efficiency van uw systeem.

Hoe werkt de collectiviteitskorting?

Mochten naast u, ook andere woningbezitters bij u in de straat, overwegen over te gaan op zonnepanelen, dan kunt u gezamenlijk een project aanmelden. Ieder van u ontvangt in dat geval een offerte betreffende de eigen woning. Wanneer minimaal 2 woningen overgaan op zonnepanelen, ontvangt iedere woning een collectiviteitskorting van € 250,00 euro op het zonnepanelensysteem.
Het maakt hierbij niet uit of de woningen aan elkaar grenzen.

Heb ik een bouwvergunning nodig?

In principe heeft u geen vergunning nodig wanneer de panelen op uw schuine dak niet uitsteken of wanneer bij platte daken de hellingshoek niet hoger is dan de randen van het dak of de zonnepanelen niet dichtbij de dakranden zijn geplaatst.

Woont u in een beschermd dorps- of stadsgezicht dan dient u aan de voorwaarden van het ministerie van binnenlands zaken te voldoen. Die voorwaarden kunt u hier vinden.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Subsidie voor particulieren

Op dit moment bestaat er geen subsidie voor particulieren. Particulieren kunnen wel profiteren door de btw op de zonnepanelen installatie terug te vragen bij de belastingdienst. Dat is ongeveer 16-18% van de totale investering. Als extra service regelt Green Energy Company het terugvragen van de btw voor u, zonder extra kosten.

–> Lees voor meer informatie ook onze blog ‘Zonnepanelen subsidie in 2019 voor particulieren‘.

Subsidie voor ondernemers

Ondernemers kunnen profiteren van KIA en EIA aftrek. (Voor kleine verbruikers tot 3 * 80A). Grotere verbruikers (aansluitingen boven 3 * 80A) kunnen gebruik maken van de SDE+ subsidie. Hoe de hoogte van de SDE+ subsidie wordt bepaald kunt u lezen op deze pagina: berekening.

Voor meer informatie over de SDE+ subsidie kunt u hier klikken.

Waarom moet uw installatie aangemeld worden?

 1. Geld

Als u meer energie produceert dan verbruikt, wordt deze energie op het elektriciteitsnet gezet. Uw energieleverancier verrekent deze teruglevering met de normale levering, dat noemen we salderen.

 1. Milieu

Steeds meer consumenten gaan zelf duurzame energie produceren. Het is van belang om al deze duurzame productie nauwkeurig in kaart te brengen. Zo kan bijvoorbeeld de overheid zien welke technieken een extra stimulans nodig hebben.

 1. Veiligheid

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de veiligheid van het netwerk. Hij wil graag weten welke klanten zelf energie leveren aan het net. Dit is van belang bij storingen, werkzaamheden of calamiteiten. Registreer uw productie-installatie voor uw eigen veiligheid en die van de monteur.

Wat moet ik doen om terug te kunnen leveren aan het net?

De installatie moet aangemeld worden bij uw netbeheerder. Het liefst voordat de installatie plaats vindt. Dat kan via www.energieleveren.nl of door een email of brief te sturen naar uw netbeheerder. Vermeld dan de volgende gegevens:

 • adres, postcode en woonplaats
 • EAN-code van de aansluiting
 • telefoonnummer en e-mailadres
 • type installatie (bijvoorbeeld zonnepanelen)
 • het Wattpiekvermogen van de installatie

Ontvang ik een vergoeding van mijn energieleverancier voor mijn geleverde stroom?

Alles wat u zelf aan stroom opwekt en verbruikt, kost u – behalve de investeringskosten – niets. U kunt uw energieverbruik wegstrepen tegen de door u opgewekte energie. Dit wordt ook wel salderen genoemd.

Het teveel aan opgewekte stroom dat u niet verbruikt wordt teruggeleverd aan uw energieleverancier. Hiervoor ontvangt u op uw jaarafrekening een zogenaamde terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per leverancier. Het kan om die reden rendabel zijn om over te stappen naar een andere maatschappij die een betere vergoeding geeft. Om het precies na te gaan voor uw situatie, kunt u hier klikken.

Wanneer u minder stroom levert dan dat u verbruikt, neemt u automatisch weer stroom af van uw energieleverancier. Op uw jaarafrekening wordt de teveel gebruikte energie, door uw maatschappij dan in rekening gebracht.

Ontvang ik van mijn leverancier grijze of groene energie?

Bij de jaarafrekening van uw energieleverancier ontvangt u een stroometiket, dat inzicht geeft in de samenstelling van de geleverde elektriciteit. U kunt zien of uw leverancier grijze of duurzame energiebronnen gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Dit heeft echter geen enkele invloed op uw keuze om over te gaan op groene energie. Het is goed mogelijk dat u nu grijze energie ontvangt en straks groene energie teruglevert.