Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over zonnepanelen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op!

Wat is het verschil tussen een serie- en parallel omvormer?

Er zijn verschillende manieren mogelijk om een zonnepanelensysteem te installeren. Zonnepanelen kunnen in een systeem serie- en parallel geschakeld zijn. Spreken we van een seriegeschakeldsysteem, dan is elk paneel met elkaar verbonden. De stroom loopt dan eerst door alle zonnepanelen heen voordat het bij de centrale omvormer komt. Bij een parallelgeschakeldsysteem zijn de zonnepanelen naast elkaar aangesloten en heeft elk zonnepaneel een eigen micro-omvormer. Elk zonnepaneel levert hierdoor apart de opgewekte stroom direct via mirco-omvormer aan de meterkast in uw woning of pand.

Er bestaat nog een andere mogelijkheid, namelijk het voorzien van de zonnepaneleninstallatie van power-optimizers. Dit systeem heeft één centrale omvormer (net zoals een seriegeschakeldsysteem), en elk zonnepaneel wordt voorzien van een power-optimizer (een klein kastje). De power-optimizer bepaalt per zonnepaneel de opbrengst en heeft ook de mogelijkheid om het paneel uit te schakelen als dit zonnepaneel het rendement van de andere panelen op een negatieve manier beïnvloedt. De toepassing van power-optimizers is vooral interessant als er sprake is van schaduwval en degradatieverschillen op een dak.

Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?

Voordat we uw zonnepanelen komen installeren, plannen we altijd een schouw in. Een monteur van Green Energy Company komt dan ter plaatse bij u langs om te bekijken welke voorzieningen er aanwezig zijn en welke werkzaamheden we moeten uitvoeren voordat de installatie kan plaatsvinden. Zo zijn we goed voorbereid op de dag van de installatie! Samen met u bekijkt de monteur de kabelroute en de meterkast. Als er verbeteringen mogelijk en/of nodig zijn, dan bespreekt de monteur deze met u. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om de gehele meterkast te vernieuwen, zodat u klaar bent voor de toekomst en u er zeker van bent dat alle groepen veilig zijn geschakeld.

Kijk voor meer informatie ook op de pagina ‘Meterkast en groepenkast‘.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Vrijwel alle daken zijn geschikt om energie mee op te gaan wekken. Voor uw specifieke situatie maken wij altijd een offerte op maat met daarin de mogelijkheden voor uw dak, de opbrengsten en kosten. Samen met u kijken we naar wat zonnepanelen voor u als duurzame investering opleveren. Onze adviseurs informeren u daarnaast over subsidies én maken een realistisch ontwerp voor zonnepanelen op uw dak. Zo ziet u direct hoe de zonnepanelen komen te liggen! Het komt regelmatig voor dat we een ontwerp net wat slimmer kunnen vormgeven met bijvoorbeeld een thuisbatterij of windturbine. Op die manier zijn er veel mogelijkheden om uw investering snel terug te verdienen.

Kan Green Energy Company de meterkast aanpassen/vervangen?

Ja, dat kunnen we! Van aanleg tot uitbreiding en het plaatsen van nieuwe zegels bij de hoofdaansluiting. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Meterkast en groepenkast‘.

Wanneer meterkast uitbreiden?

Tegenwoordig maken we gebruik van steeds meer apparaten. Het komt dan ook regelmatig voor dat een meter- en groepenkast aan uitbreiding toe is, omdat deze niet meer voldoende capaciteit biedt. Door meer groepen in de meterkast te realiseren, kunnen wij deze capaciteit voor u uitbreiden. Een goede verdeling van de elektrische apparatuur over de groepen zorgt ervoor dat al uw elektrische apparatuur van stroom wordt voorzien, zonder dat de automatische schakelaar overbelast raakt of zelfs uitslaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u uw vaatwasser en elektrische kookplaat tegelijk aanzet. Wilt u advies over het verzwaren van uw meterkast naar bijvoorbeeld 3-fase of enkel 3-fase en voorbereid zijn voor later, vraag ons om advies! Onze adviseur denken met u mee voor mogelijke toekomstige opties die voor uw woning of pand kunnen werken. Wij hebben zegelrecht en kunnen ook de zegels vervangen van de netbeheerder tijdens onze werkzaamheden aan uw meterkast.

Brandgevaar bij zonnepanelen, hoe zit dat?

Het komt gelukkig zeer zelden voor dat er brand ontstaat aan een zonnepanelen-installatie. De oorzaak is meestal installatiewerk dat niet goed is gedaan door een onervaren of onbekwame monteur. Green Energy Company heeft echter nog nooit een brand met onze zonnepanelen meegemaakt. Wij werken alleen met bekwame installateurs, die uw dak goed inspecteren voordat ze de zonnepanelen aanleggen en die precies weten wat ze doen. Zo weet u zeker dat de installatie goed gebeurt en dat er geen sprake is van losliggende kabels of zonnepanelen die te dicht op het dak liggen. Ook voldoen onze zonnepanelen altijd aan de certificeringseisen.

Meer informatie over brandgevaar leest u ook in onze blog ‘Brandgevaar bij zonnepanelen, hoe zit dat?‘.

Wat is forfait?

Forfait is een eenmalige belasting voor het opwekken van stroom. Deze betaalt u aan de Belastingdienst. De hoogte van het forfait is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die u gaat opwekken. Doorgaans €20,- per 1000Wp aan panelen vermogen.

Hoe werkt de btw-teruggave op zonnepanelen?

Als u zonnepanelen laat installeren, kunt u de betaalde btw terugvragen bij de belastingaangifte. Dit is 21% van het bedrag exclusief btw. De Belastingdienst ziet u namelijk als ‘ondernemer’, omdat u stroom gaat opwekken en ook gaat terugleveren aan het net. Dit is een btw-activiteit. U mag de betaalde btw terugvragen over zowel de zonnepanelen als de installatiekosten en eventuele randwerkzaamheden. Hierbij kunt u denken aan een nieuwe meterkast of een accusysteem of de voorbereiding op een thuisbatterij. Bij een zonnepanelen-installatie met 12 zonnepanelen kan de teruggave al gauw zo’n €800 tot €1000 voordeel opleveren.

De btw kunt u terugvragen door uzelf aan te melden voor de omzet gerelateerde vrijstelling van omzetbelasting (OVOB), voorheen bekend als kleine-ondernemersregeling (ook wel bekend als de KOR). U doet hiervoor eenmalig btw-aangifte. Belangrijk is dat u de btw altijd vóór 1 juli van het volgende kalenderjaar terugvraagt. Dus als u in juli 2021 zonnepanelen heeft gekocht, dan moet u de btw hiervoor uiterlijk 30 juni 2022 terugvragen.

U krijgt na aangifte van de Belastingdienst een bedrag terug dat gelijk is aan uw betaalde btw na aftrek van uw forfait (een eenmalige belasting voor het opwekken van stroom).

Voor onze klanten verzorgen wij de btw-teruggaaf geheel gratis, als een extra service.

Hoe snel komen we uw zonnepanelen installeren?

In principe is het mogelijk om binnen 4 weken na akkoord op de offerte de installatie te laten plaatsvinden. Vaak kunt u al binnen 1 maand van uw eigen opgewekte stroom gebruikmaken.

Wat is de invloed van de seizoenen op de opbrengst van zonnepanelen?

Zonnepanelen leveren het hele jaar door rendement op. Er wordt dus in elk seizoen duurzame energie opgewekt. Wel is er een verschil tussen de hoeveelheid energie die gedurende de seizoenen wordt opgewekt. De maanden mei, juni en juli leveren vaak de meeste zonne-energie op, zo’n 43% van uw jaarlijkse opbrengst. In deze zonnige maanden is het aantal zonuren per dag namelijk het hoogst en de zon vaak het krachtigst. De maanden november, december en januari leveren naar verhouding minder op, maar zijn nog steeds goed voor zo’n 7% van uw jaarlijkse opbrengst. Dit zijn uiteraard wel gemiddelden. Het Nederlandse weer blijft onvoorspelbaar. Zo zien we steeds vaker dat er al recordopbrengsten zonne-energie worden gerealiseerd in het (vroege) voorjaar. Nog meer en langer rendement dus waardoor u uw investering in zonnepanelen sneller terugverdient! Een thuisaccu kan wel helpen bij meer van uw eigen energie op te maken, maar niet bij het verplaatsen van het overschot en tekort naar een ander seizoen.

Wat voor onderconstructie wordt gebruikt onder de zonnepanelen bij het monteren?

Voor het monteren van zonnepanelen op uw dak maken wij gebruik van diverse merken, namelijk Esdec meFlatFix Fusion (voor platte daken), ClickFit Evo en Solarcontstruct (voor schuine daken) en Van der Valk (voor alternatieve opties bij platte daken). U kunt diverse onderconstructies bekijken in onze webshop voor meer informatie.

Kan ik de opgewekte zonne-energie ook opslaan?

Wat goed dat u hier nu al over nadenkt. Zelf uw energie opwekken en opslaan zodat u dit later kunt gebruiken is absoluut de toekomst. Daarom voorzien wij ook in diverse (thuis)accu’s en opslagsystemen voor energie. Kijk voor meer informatie op de pagina: De zonnepanelen-accu & opslagsystemen (om uw zonne-energie op te slaan).

Wilt u meer weten over zelfvoorzienend wonen? Lees dan ook onze blog hierover: Kan ik volledig zelfvoorzienend zijn qua energie?

Hoe snel haal ik de investering uit mijn zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd is 5 tot 7 jaar. Hoe snel u uw investering terugverdient is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Onze adviseurs kunnen op basis van uw huidige verbruik en het installatieadvies precies vertellen hoe snel u uw investering in zonnepanelen terugverdient. Het aanvragen van een offerte voor zonnepanelen is gratis en u ontvangt dan ook direct te weten wat uw exacte terugverdientijd is.

Bedenk wel dat niet alles om de terugverdientijd gaat, er zijn voldoende voorbeelden van lagere terugverdientijden te bedenken, maar als er dan ingeleverd gaat worden op veiligheid en kwaliteit komt dat voordeel snel terug als een nadeel. Kies voor een erkend bedrijf zodat u erop aankunt dat alles goed en veilig aangesloten wordt.

Kan ik zonnepanelen op mijn dak laten installeren met een Vereniging van Eigenaren?

Als u een koopappartement heeft, bent u lid van de VvE. Samen met de bewoners in uw complex kunt u dan zeker zonnepanelen laten installeren op het dak. U koopt de zonnepanelen dan samen met de medebewoners. Tijdens een vergadering zal de VvE moeten beslissen over de plaatsing van zonnepanelen. Stemt de meerderheid voor? Dan zijn er drie mogelijkheden waaruit iedere Vereniging van Eigenaren kan kiezen:

 1. U laat enkel zonnepanelen op het dak installeren voor uw eigen verbruik. De VvE zal hiervoor in een vergadering wederom per individuele bewoner toestemming moeten geven. U betaalt de zonnepanelen dan geheel uit eigen portemonnee.
 2. De VvE laat zonnepanelen voor alle bewoners van het complex installeren. De investering voor zonnepanelen wordt dan betaald vanuit een gezamenlijke pot. Sinds 2014 kunnen VvE’s profiteren van een financiële regeling waarbij €0,091 aan energiebelasting worden teruggevorderd per opgewekte kWh. Ook mag een VvE ervoor kiezen om de teveel opgewekte stroom terug te verkopen aan de energieleverancier. Nog een aantrekkelijke regeling die sinds 2016 van toepassing is, is de postcoderoosregeling. VvE’s met dezelfde 4 postcodecijfers binnen een postcodegebied kunnen een zonnepaneleninstallatie laten aanleggen waarbij alle aangesloten VvE-leden kunnen profiteren van belastingkorting.
 3. De VvE kiest ervoor om voor de gemeenschappelijke ruimtes zonnepanelen te laten plaatsen. De stroom die met zonnepanelen wordt opgewekt, kan gebruikt worden om de verlichting in één of meerdere trappenhuizen te bekostigen. De investering komt ook hierbij uit de gezamenlijke VvE-pot. Door deze duurzame besparing op stroomkosten kan het zo zijn dat uw VvE-bijdrage iets afneemt. U persoonlijke stroomrekening blijft gelijk.

Kan ik mijn zonnepanelen laten financieren?

Jazeker. Voor de financiering van uw zonnepanelen bestaat de mogelijkheid voor een duurzaam krediet. In samenwerking met Krediet Service Center bieden we kredietoplossingen aan. We kijken samen met u naar de financiering aan die het beste bij u past.

Bovendien profiteert u bij het kopen van zonnepanelen van gunstige regelingen. Zo kunt u als particulier de betaalde btw (21% van uw investering) terugvragen. Ook kunt u nog tot 2023 gebruikmaken van de salderingsregeling, die u een mooie financiële meevaller kan opleveren. U kunt hierdoor te veel opgewekte energie verrekenen met de dagen waarop u meer stroom verbruikt. Ook kunt u vaak een thuisbatterij meteen mee financieren.

Sommige gemeenten bieden daarnaast subsidies aan voor het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden. Of er subsidie mogelijk is en welke subsidieregeling uw gemeente heeft kunt u bekijken op www.energiewijzer.nl.

Wat is ‘salderen’ en hoe werkt deze regel? En tot wanneer is deze geldig?

Salderen betekent letterlijk ‘tegen elkaar wegstrepen’. Heeft u meer duurzame energie opgewekt, dan verbruikt in een jaar tijd? Dan kunt u het overschot aan opgewekte energie terugverkopen aan uw leverancier. Voor het terugverkopen van de energie krijgt u van uw energieleverancier een vergoeding, de zogenaamde terugleververgoeding. U krijgt voor de opgewekte stroom hetzelfde bedrag als wat u aan uw energieleverancier betaalt. Meestal €0,21 tot €0,25 per kWh. Voor het tegen elkaar wegstrepen van de opgewekte- en verbruikte en het terugverkopen van de teveel opgewekte energie, is de salderingsregeling in het leven geroepen. Wat onderaan de streep betekent dat u geen belastingen betaalt over deze stroom.

De salderingsregeling blijft ongewijzigd gelden tot 2023. Dit betekent dat u tot 2023 100% kunt salderen. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Na 1 januari 2023 zal er elk jaar een kleiner deel in aanmerking komen om te salderen tot 2031. In 2031 is de subsidieregeling volledig afgebouwd. Wilt u zo weinig mogelijk last hebben van deze afbouw, bespreek dan ook de opties voor het plaatsen van een thuisbatterij.

Voor meer informatie lees onze blog ‘Update: de salderingsregeling na 2023, zo zit dat!‘.

Is het nodig om zonnepanelen te verzekeren?

Wanneer de zonnepanelen op een eigen woning liggen, dan vallen ze onder de bestaande opstalverzekering van de woning. Bent u geen eigenaar van de woning, dan is het verstandig om te kijken of een extra verzekering nodig is. Heeft u een huurwoning en een inboedelverzekering, dan is de kans groot dat de zonnepanelen niet gedekt zijn.

Lees ook onze blog ‘Zonnepanelen verzekeren, waarom wel of niet?‘.

Wat is de levensduur van een systeem?

Een zonnepanelen systeem kan gemiddeld 35 jaar mee als er altijd goed onderhoud voor uitgevoerd is. Dit geldt niet voor de omvormer, die 10 tot 20 jaar meegaat. Dit hangt van een paar zaken af.

 • Er moet in ieder geval voldoende ruimte zijn rond de omvormer om zijn warmte af te laten voeren.
 • De omvormer moet beschermd worden tegen agressieve stoffen (bijv. ammoniak in agrarische omgeving)
 • Desondanks is het aan te raden ook deze omvormers te beschermen tegen direct zonlicht en neerslag.

Let op: sommige bedrijven adviseren dat de omvormer iets kleiner moet zijn dan de pv-generator om meer vermogen te halen, dat is echter niet correct en kan perfect worden uitgerekend. Beter is om erover na te denken welke het beste past bij uw situatie.

Als het omvormervermogen te laag is ten opzichte van het generatorvermogen heeft dit een kortere levensduur tot gevolg en treden er verliezen en snellere slijtage op. Een overschrijding van het spanningsbereik zorgt zelfs voor onherstelbare schade aan de omvormer.

Wordt de garantie verlengd na reparatie of onderhoud?

Reparatie of vervanging van de zonnepanelen en/of overige onderdelen van het PV-panelensysteem leiden niet tot verlenging van de garantietermijn. De oorspronkelijke garantietermijn blijft van toepassing. Als uw systeem nieuwe onderdelen nodig heeft (binnen onze 25 jaar montagegarantie) dan vervangen wij de producten soms voor nieuwe en hierop gelden dan wel weer nieuwe garantietermijnen. Ook als u na een inspectie besluit om uw systeem uit te breiden met één of meer panelen of een thuisbatterij, dan zijn er wel nieuwe termijnen van toepassing.

Hoe werkt de garantie?

De garantie voor zonnepanelen bestaat uit;

 • Zonnepanelen productgarantie: meestal 12-25 jaar. Op uw offerte staat vermeld hoe lang het precies is. Dit is afhankelijk van de zonnepanelen-producent.
 • Omvormer productgarantie: tussen 10-12 jaar met mogelijke garantieverlenging tegen (kleine) vergoeding.
 • Montagematerialen productgarantie: tussen de 20-25 jaar.
 • Installatiegarantie: met Green Energy Company kunt u 20 of 25 jaar lang zorgeloos genieten van het rendement van uw investering. Gedurende deze gehele periode heeft u garantie op bedrijfszekerheid! De exacte installatiegarantie van Green Energy Company staat vermeld op uw offerte. Ook voor onderdelen die een beperkte fabrieksgarantie hebben (bijvoorbeeld de omvormer) biedt het fonds een kosteloze service voor de vervanging. Vijf tot zeven jaar na installatie zorgen wij voor een volledige controle op de werking en efficiency van uw systeem.

Disclaimer: de garanties staan correct vermeld op uw offerte, die zijn dan ook leidend.

Heb ik een bouwvergunning nodig?

In principe heeft u geen vergunning nodig wanneer de panelen op uw schuine dak niet uitsteken of wanneer bij platte daken de hellingshoek niet hoger is dan de randen van het dak of de zonnepanelen niet dichtbij de dakranden zijn geplaatst.

Woont u in een beschermd dorps- of stadsgezicht dan dient u aan de voorwaarden van het ministerie van binnenlands zaken te voldoen. Die voorwaarden kunt u hier vinden.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Subsidie voor particulieren

Op dit moment bestaat er geen landelijke subsidie voor particulieren. Particulieren kunnen wel profiteren door de btw op de zonnepanelen installatie terug te vragen bij de belastingdienst. Dat is ongeveer 21% van de totale investering. Als extra service helpt Green Energy Company met het terugvragen van de btw voor u, zonder extra kosten.

Ook kunt u nog tot 2023 gebruikmaken van de salderingsregeling, die u een mooie financiële meevaller kan opleveren. U kunt hierdoor te veel opgewekte energie verrekenen met de dagen waarop u meer stroom verbruikt, dan u zelf opwekt.

Sommige gemeenten bieden daarnaast subsidies aan voor het verduurzamen van woningen en/of bedrijfspanden. Of er subsidie mogelijk is en welke subsidieregeling uw gemeente heeft, kunt u bekijken op www.energiewijzer.nl.

Subsidie voor ondernemers

Ondernemers kunnen profiteren van KIA en EIA aftrek. (Voor kleine verbruikers tot 3 * 80A). Grotere verbruikers (aansluitingen boven 3 * 80A) kunnen gebruik maken van de SDE+ subsidie. Hoe de hoogte van de SDE+ subsidie wordt bepaald kunt u lezen op deze pagina: berekening.

Voor meer informatie over de SDE+ subsidie kunt u hier klikken.

Waarom moet uw installatie aangemeld worden?

 1. Geld

Als u meer energie produceert dan verbruikt, wordt deze energie op het elektriciteitsnet gezet. Uw energieleverancier verrekent deze teruglevering met de normale levering, dat noemen we salderen. Ook kan de netbeheerder met alle registraties gericht kabels verzwaren waar het knelt.

 1. Milieu

Steeds meer consumenten gaan zelf duurzame energie produceren. Het is van belang om al deze duurzame productie nauwkeurig in kaart te brengen. Zo kan bijvoorbeeld de overheid zien welke technieken een extra stimulans nodig hebben.

 1. Veiligheid

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de veiligheid van het netwerk. Hij wil graag weten welke klanten zelf energie leveren aan het net. Dit is van belang bij storingen, werkzaamheden of calamiteiten. Registreer uw productie-installatie voor uw eigen veiligheid en die van de monteur.

Wat moet ik doen om terug te kunnen leveren aan het net?

De installatie moet aangemeld worden bij uw netbeheerder. Het liefst voordat de installatie plaatsvindt. Dat kan via www.energieleveren.nl of door een e-mail of brief te sturen naar uw netbeheerder. Vermeld dan de volgende gegevens:

 • adres, postcode en woonplaats
 • EAN-code van de aansluiting
 • telefoonnummer en e-mailadres
 • type installatie (bijvoorbeeld zonnepanelen)
 • het Wattpiekvermogen van de installatie

Ontvang ik een vergoeding van mijn energieleverancier voor mijn geleverde stroom?

Alles wat u zelf aan stroom opwekt en verbruikt, kost u – behalve de investeringskosten – niets. U kunt uw energieverbruik wegstrepen tegen de door u opgewekte energie. Dit wordt ook wel salderen genoemd.

Het teveel aan opgewekte stroom die u niet verbruikt wordt teruggeleverd aan uw energieleverancier. Hiervoor ontvangt u op uw jaarafrekening een zogenaamde terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per leverancier. Het kan om die reden rendabel zijn om over te stappen naar een andere maatschappij die een betere vergoeding geeft.

Wanneer u minder stroom levert dan dat u verbruikt, neemt u automatisch weer stroom af van uw energieleverancier. Op uw jaarafrekening wordt de teveel gebruikte energie door uw energieleverancier dan in rekening gebracht. Het kan dus ook slim zijn om nu alvast meer zonnepanelen te kopen dan het verbruik is, zodat u op de minder mooie dagen toch voldoende op kunt wekken om niets te hoeven afnemen bij de leveranciers. Ook een thuisbatterij kan hierbij helpen om de ingekochte energie naar een minimum te beperken.

Ontvang ik van mijn leverancier grijze of groene energie?

Bij de jaarafrekening van uw energieleverancier ontvangt u een stroometiket, dat inzicht geeft in de samenstelling van de geleverde elektriciteit. U kunt zien of uw leverancier grijze of duurzame energiebronnen gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Dit heeft echter geen enkele invloed op uw keuze om over te gaan op groene energie. Het is goed mogelijk dat u nu grijze energie ontvangt en straks groene energie teruglevert.