Elk kantoorgebouw heeft een energielabel. Het ene kantoor is al heel energiezuinig; bij het andere kantoor valt nog veel te verbeteren. Voor die laatste groep zijn die verbeteringen binnenkort zelfs vanuit de wet verplicht. Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren wettelijk gezien allemaal minimaal energielabel C te hebben. Dat terwijl slechts 10% van de kantoorpanden op dit moment aan die eis voldoet. Waar moet u voor uw kantoor op letten? En hoe kunt u met uw kantoor aan die norm voldoen?

Energielabel C Bedrijven - Green Energy Company

Wat houdt de nieuwe wet in?

Vanaf 1 januari 2023 is het voor alle kantoorgebouwen van 100 m2 of groter verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Als uw kantoor op dat moment nog energielabel D of lager heeft, riskeert u helaas een hoge boete (van maximaal € 81.000) of zelfs een gedwongen sluiting van het pand.

Zo’n 62.000 Nederlandse kantoorpanden zullen aan deze verplichting moeten voldoen. Dit betekent voor veel kantoren dat zij energiebesparende maatregelen moeten doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op het dak, waarmee duurzame stroom voor het kantoorpand wordt opgewekt, of het aanbrengen van nieuw isolatiemateriaal.

Concreet houdt een minimum van energielabel C in dat u niet meer dan 225 kWh fossiele brandstoffen per vierkante meter kantoorruimte mag gebruiken. Overigens gelden een aantal uitzonderingen op die regel, die de Rijksoverheid in deze beslisboom in beeld brengt. Zo hoeven gebouwen die voor minder dan 50% als kantoor worden gebruikt, niet aan de regel te voldoen.

Wat betekent dit voor u?

Op veel kantoorpanden heeft deze eis een flinke impact. Niet meer dan 10% van de kantoorpanden beschikt op dit moment over een energielabel C, B of A. Daarnaast heeft zo’n 38% van de panden helemaal geen energielabel, zo blijkt uit een analyse van vastgoedbeheerder Colliers (zie NU.nl). Sommige van hen zullen wel al aan de norm voldoen. Voor hen is het enkel een kwestie van zo’n label aanvragen.

Voor kantoorpanden die niet aan deze eis voldoen, is er gelukkig nog wat tijd om actie te ondernemen. Wel is het zaak dat zij binnen nu en december 2022 energiebesparende maatregelen doorvoeren om hun energielabel te verbeteren. Ook is het überhaupt nodig dat zij over een energielabel beschikken.

Geldt ook voor u dat u uw pand moet verduurzamen om aan de vernieuwde eisen te voldoen? Green Energy Company is uw specialist in duurzame totaaloplossingen. Wij denken graag mee hoe u uw energielabel kunt verbeteren en welke mogelijkheden u veel voordeel opleveren.

Vrijblijvend advies aanvragen

Wat kunt u doen om aan die verplichting te voldoen?

Met energiebesparende maatregelen kunt u het energielabel van uw kantoorgebouw opkrikken. Hiervoor kunt u diverse concrete stappen zetten. We zullen er hieronder een aantal bespreken.

1. Zonnepanelen laten installeren

Ten eerste kunt u kiezen voor zonnepanelen op het dak. Daarmee wekt u (een deel van) uw stroom op via de zon. Geen fossiele energie dus, maar stroom die via een natuurlijke bron wordt geproduceerd. Vaak verdient u de zonnepanelen door de zelf opgewekte energie al binnen een jaar of zeven terug, terwijl ze zeker 25 jaar meegaan. Ook profiteert u met zonnepanelen op het dak van allerlei belastingvoordelen als zakelijk energiegebruiker.

Zonnepanelen-offerte aanvragen

2. HR++ glas

Kantoorpanden hebben vaak grote raampartijen. Via de ramen kan helaas ook veel warmte verloren gaan, wat niet bevorderlijk is voor de energierekening. En ook niet voor uw energielabel. Met nieuwe beglazing (HR++ glas in plaats van enkel of dubbelglas) is uw kantoor beter geïsoleerd, gaat u warmteverlies tegen en blijft de koelte op warme zomerdagen beter binnen. Dat scheelt stoken in de winter en aircogebruik in de zomer. Per vierkante meter kan HR++ glas al een besparing van zo’n 31,45 m3 gas opleveren in vergelijking met enkel glas.

3. Nieuwe isolatie

Bij veel wat oudere kantoorpanden gaat een grote hoeveelheid warmte en energie verloren door de muren, de vloeren en de spouwmuur. Dit kunt u tegengaan door uw muur, vloer of dak te laten isoleren. Ook dit is een investering die vaak snel wordt terugverdiend en die relatief voordelig is. Ook vergroot u met isolatie het binnencomfort. In de winter blijft het binnen beter warm en in de zomer blijft het beter koel.

4. Groen dak (in combinatie met zonnepanelen)

Heeft u al eens kantoorpanden gezien met een groen dak? Naast dat het er mooi uitziet, is het ook een energiebesparende keuze. Een groen dak creëert betere isolatie van het pand, voorkomt energie- en warmteverlies en helpt ook nog om de hoeveelheid fijnstof in de lucht te beperken. De groene plantjes nemen namelijk fijnstof uit de lucht op.

Vooral interessant is de combinatie van zonnepanelen met een groen dak. De plantjes op het dak zorgen ervoor dat het dak koel blijft, waardoor de zonnepanelen de zonnestralen beter kunnen opvangen. Daardoor leveren uw zonnepanelen ook meer op. Door de verkoeling die een groen dak geeft, zullen uw zonnepanelen op een groen dak zo’n 9-16% meer elektriciteit opleveren.

Offerte groen dak aanvragen

5. Vloerverwarming

Nog een mogelijke aanpassing is om elektrische vloerverwarming te nemen in plaats van gewone radiatoren. Dan heeft u voortaan geen radiatoren meer in de weg hangen en staan, en het bespaart ook heel veel stookkosten. Vloerverwarming verwarmt de ruimte met stralingswarmte, waardoor de gehele ruimte wordt verwarmd, de temperatuur meer gelijkmatig is en u minder hard hoeft te stoken voor dezelfde temperatuur. Elektrische vloerverwarming levert u tot wel 40% minder energiekosten op. U kunt de verwarming vaak wel tot zo’n twee graden warmer zetten. Ook dat is goed voor uw energielabel.

Offerte vloerverwarming aanvragen

Welke duurzame oplossing past het beste bij uw kantoor?

Wilt u weten welke energiebesparende maatregelen voor uw kantoor het meeste opleveren? En wilt u daar vrijblijvend advies over ontvangen?

Wij helpen kantoren in heel Nederland om hun pand te verduurzamen en de energierekening fors omlaag te brengen. Ook met uw kantoor denken we met plezier mee over een passende oplossing.

Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies, waarin we u kosteloos meer vertellen over uw mogelijke besparingen.

Vrijblijvend advies aanvragen