U heeft er misschien al eens van gehoord: de salderingsregeling. Deze regeling maakt het aanschaffen van zonnepanelen op dit moment nóg voordeliger. U krijgt namelijk ook voor opgewekte zonne-energie die u zelf niet meteen gebruikt een mooi bedrag. Maar vanaf 2023 gaat een en ander veranderen in deze regeling. Hoe zit dat precies? Wat gebeurt er na 2023 met de salderingsregeling?

Salderingsregeling na 2023 update blog Green Energy Company

De salderingsregeling, hoe zit dat ook alweer?

Al eerder verscheen op onze site het artikel over de salderingsregeling tot 2023. Voor de volledigheid zullen we nog eens kort uitleggen wat die regeling inhoudt.

Stel: u bent op een zomerse dag de hele dag van huis. Dan wekt u wel veel stroom op, maar gebruikt u die stroom niet direct. In plaats daarvan heeft u waarschijnlijk ’s avonds wel stroom nodig als u weer thuis bent. Geen probleem! Daarvoor neemt u dan stroom af van het elektriciteitsnet. De elektriciteitsleverancier verrekent dit netjes op uw afrekening. U hoeft dus niet extra te betalen voor de stroom die u afneemt, zolang uw afname niet hoger is dan wat u heeft opgewekt aan stroom.

Heeft u op een dag nu meer opgewekt dan u heeft verbruikt? Bijvoorbeeld omdat het zonnig is en u veel van huis bent geweest? Dan gaat uw opgewekte zonne-energie het elektriciteitsnet in, zodat andere huishoudens er gebruik van kunnen maken. U levert deze stroom dus terug aan uw elektriciteitsleverancier. En daar krijgt u van uw leverancier een terugleververgoeding voor.

Bij de salderingsregeling wordt op jaarbasis verrekend hoeveel u heeft opgewekt en hoeveel u heeft verbruikt. U krijgt voor de opgewekte stroom hetzelfde bedrag als wat u aan uw energieleverancier betaalt. Meestal €0,21 tot €0,25 per kWh. Dit wordt in mindering gebracht op het bedrag dat u aan uw leverancier moet betalen. Dat kan u jaarlijks een mooi extraatje opleveren.

Zo werkt de salderingsregeling na 2023

De salderingsregeling blijft ongewijzigd gelden tot 2023. Ook daarna kunt u nog heel wat jaren blijven salderen, maar dan een iets lager percentage van uw teruggeleverde stroom. Na 2023 wordt de regeling jaarlijks afgebouwd. Vanaf 2023 mag u elk jaar 9% minder salderen dan het jaar ervoor, totdat dit percentage in 2031 is afgebouwd tot 0%. Dit betekent dat u in 2023 bijvoorbeeld nog 91% van uw teruggeleverde stroom kunt salderen, in 2024 nog 82%, etc.

Wat de precieze salderingspercentages per jaar zijn, ziet u hieronder:

Jaar Salderingspercentage
2022 100%
2023 91%
2024 82%
2025 73%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031 0%

Positief nieuws is dat de afbouw van 9% per jaar minder is dan wat minister Wiebes eerst voor ogen had, namelijk afbouwen met 11% per jaar. Dit betekent dat u de komende jaren nog net iets meer van de salderingsregeling kunt profiteren.

Overigens is het niet zo dat u met de opgewekte stroom niets verdient. Voor de opgewekte stroom die niet wordt gesaldeerd (dus bijvoorbeeld de 9% in 2023 en de 18% in 2024) krijgt u alsnog een redelijke vergoeding van uw energiebedrijf. Dit zal zo’n € 0,04 tot € 0,08 per kWh zijn, afhankelijk van uw energieleverancier.

Uiteindelijk zult u in 2031 niets meer mogen salderen. U krijgt dan alleen nog de vergoeding van uw leverancier voor de teruggeleverde zonne-energie. Wilt u hierop voorbereiden, bekijk samen met ons of en hoe een thuisaccu u kan helpen.

Waarom wordt de regeling afgebouwd?

De overheid merkt dat huishoudens überhaupt vaker zonnepanelen laten plaatsen. Dat komt doordat zonnepanelen een steeds interessantere investering zijn. Er is de afgelopen jaren veel aan innovatie gedaan, waardoor zonnepanelen steeds efficiënter en ook voordeliger worden. Ook is het daardoor mogelijk om zonnepanelen sneller terug te verdienen (vaak binnen de 5-7 jaar). Daarom wil de overheid nu het gebruik van andere verduurzamingsmaatregelen gaan stimuleren en bouwt zij de salderingsregeling af.

Zonnepanelen kopen: voor én na 2031 (nog steeds) een goed idee

Overigens doet de afbouw van de salderingsregeling er niets aan af dat zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn. U heeft zonnepanelen alsnog binnen zo’n 5 tot 7 jaar terugverdiend. Dat terwijl de terugverdiendtijd voor zonnepanelen in 2009 nog zo’n 25 jaar was. Zonnepanelen zijn steeds efficiënter en voordeliger geworden: u betaalt minder voor de panelen, terwijl u er meer energie mee opwekt.

Ook zitten ontwikkelaars niet bepaald stil, dus de kans is groot dat zonnepanelen alleen maar nog efficiënter zullen worden. Daardoor kunt u ook zonder deze regeling uw zonnepanelen binnen 5-7 jaar terugverdienen. En dat nog naast het feit dat zonnepanelen altijd een goede investering zijn, waarmee u flink op uw energierekening bespaart en een mooie stap zet voor het milieu.

Hoeveel kunt u besparen met zonnepanelen?

Wilt u weten hoeveel uw besparing is als u kiest voor zonnepanelen? Doe de gratis dakscan van Green Energy Company. Vul uw gegevens in. Dan sturen wij u gratis en geheel vrijblijvend een offerte op maat. U weet dan precies hoeveel zonnepanelen u opleveren en wanneer u deze volledig heeft terugverdiend.

Gratis dakscan