Dankzij een eigen laadpaal voor de deur hoeft u nooit meer met een lege accu weg te rijden. Ook bespaart u flink op de laadkosten in vergelijking met een openbare laadpaal. Allemaal goede redenen om voor een laadpaal te kiezen! Een laadpaal kost alleen wel wat in de aanschaf, dus een subsidie voor een laadpaal thuis is waarschijnlijk heel welkom. Hoe zit dat precies met laadpaal-subsidies in 2022? Wij beantwoorden die vraag voor u.

Subsidie Laadpaal thuis - Green Energy Company

Kan ik subsidie voor een laadpaal thuis krijgen?

Er bestaan diverse subsidies voor een laadpaal thuis. Of u daar recht op heeft, hangt volledig af van de gemeente waar u woont. Er zijn namelijk helaas geen landelijke subsidies voor laadpalen meer. Wel bieden diverse gemeenten en provincies subsidies aan. Het is dus zinvol om hier bij uw gemeente naar te informeren.

Gebruikt u de laadpaal thuis voor een elektrische auto van de zaak? Dan kunt u in plaats van subsidie voor de laadpaal thuis mogelijk een vergoeding van uw werkgever krijgen. Ook dat is natuurlijk erg aantrekkelijk.

En er is nog iets positiefs te melden. Wij installeren regelmatig een laadpaal thuis in combinatie met zonnepanelen. U kunt de laadpaal dan opladen met uw zonnepanelen. Dat is naast duurzaam ook nog eens extra voordelig. U hoeft dan namelijk minder stroom op te wekken (en dus ook te betalen) dan wanneer uw laadpaal met gewone stroom werkt. En voor die zonnepanelen kunt u ook nog eens aanspraak maken op diverse zonnepanelen-subsidies. Bovendien geldt op dit moment nog de salderingsregeling voor zonnepanelen. Ook dat maakt de aanschaf van een laadpaal plus zonnepanelen extra voordelig.

Ook zonder subsidie is een laadpaal thuis voordelig

Of u nu een subsidie voor een laadpaal thuis krijgt of niet, de aanschaf van een laadpaal is altijd zinvol. Een laadpaal thuis gebruiken heeft een aantal voordelen ten opzichte van een openbare laadpaal.

  • U betaalt veel minder voor de benodigde elektriciteit. Voor laden thuis betaalt u zo’n € 0,045 per kilometer; bij een openbare laadpaal zo’n € 0,08 per kilometer.
  • U kunt gebruikmaken van het daltarief door op gunstige tijden uw auto te laden.
  • U weet altijd zeker dat er een laadpaal beschikbaar is.
  • U kunt uw laadpaal eventueel via zonnepanelen opladen om veel geld te besparen.

Al met al heeft u een laadpaal vaak al heel snel terugverdiend door de besparing van € 0,035 per kilometer rijden. Stel: u rijdt per jaar 30.000 kilometer. Dan bespaart u met een laadpaal voor de deur elk jaar € 0,035 x 30.000 = € 1.050. Als de laadpaal u € 3.000 kost, heeft u de kosten voor de laadpaal dus al binnen drie jaar terugverdiend, terwijl de laadpaal een stuk langer meegaat dan drie jaar.

Subsidie voor een laadpaal op het werk

Als u een bedrijf heeft en een laadpaal voor het werk wilt installeren, zijn er een aantal laadpaal-subsidies waar u mogelijk gebruik van kunt maken. Sowieso betaalt u voor uw laadpaal als ondernemer een verlaagd belastingtarief. Daarnaast profiteert u mogelijk van de volgende regelingen en subsidies.

1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Voor de aankoop van een elektrische auto op zich kunt u deze aftrek niet meer krijgen. Wel geldt deze aftrek voor de aanschaf van een laadpaal en/of zonnepanelen. Dankzij deze aftrek kunt u mogelijk tot wel 28% extra fiscaal afschrijven over het jaar waarin u de laadpaal koopt. Hoe dit exact zit, leest u op de site van de Belastingdienst.

2. Milieu-Investeringsaftrek of Vamil-regeling

Deze aftrek en regeling zijn mogelijk van toepassing als u voor uw onderneming vennootschaps- of inkomstenbelasting betaalt. Als u voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA) of Vamil-regeling in aanmerking komt, mag u tot ruim 14% van de totale investering aftrekken van uw winst bij de belastingaangifte. Over dat bedrag betaalt u dus geen inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Dit geldt voor investeringen in een laadpaal van € 2500 of meer. Let wel op de voorwaarden die daarbij gelden. Zo is het een vereiste dat u de laadpaal gebruikt voor eigen voertuigen en dat die voertuigen op uw bedrijventerrein staan. Lees er meer over via de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Overigens vallen ook de kosten voor de laadkabel en de installatie van de laadpaal onder deze regeling.

Subsidie voor elektrische auto’s

Naast een mogelijke lokale subsidie voor een laadpaal voor een elektrische auto, zijn er ook diverse fiscale voordelen voor de aanschaf van de elektrische auto op zich. Vanwege de milieuvoordelen van elektrisch rijden, wil de overheid het verkopen en leasen van elektrische auto’s zoveel mogelijk stimuleren. Zo kunt u profiteren van:

  • Vrijstelling van BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) t/m 2024 voor volledig elektrische auto’s;
  • Vrijstelling van MRB (motorrijtuigenbelasting) t/m 2024 voor volledig elektrische auto’s, of 50% korting voor hybride uitstoot met een maximale uitstoot van 50 gram CO2;
  • Lagere bijtelling voor elektrische of hybride leaseauto’s;
  • Diverse lokale en regionale subsidies (afhankelijk van uw gemeente en provincie).

Dus: subsidie laadpaal thuis, waar heeft u recht op?

Een landelijke subsidie voor een laadpaal thuis bestaat niet meer. Wel zijn er in plaats van landelijke laadpaal-subsidies in diverse gemeenten en provincies regionale of lokale subsidies voor een laadpaal. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden. Bovendien kunt u als u een eigen bedrijf heeft en uw laadpaal ook zakelijk gebruikt mogelijk profiteren van regelingen voor bedrijven, zoals de MIA of Vamil-regeling.

Overigens levert een laadpaal thuis u hoe dan ook een mooi financieel voordeel op. U verdient een laadpaal voor de deur vaak al snel terug door de flinke besparing op elektriciteitskosten. Dat geldt al helemaal als u een laadpaal in combinatie met zonnepanelen laat installeren, en dus zelf elektriciteit opwekt via de zon.

Meer weten over een laadpaal thuis?

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen met een laadpaal thuis, eventueel in combinatie met zonnepanelen? En van welke fiscale voordelen of subsidies voor een laadpaal u kunt profiteren? Green Energy Company is expert in duurzame totaaloplossingen en denkt graag mee.

Neem contact met ons op via info@greenenergycompany.nl of via 088 – 999 1000 om meer te weten te komen over uw mogelijkheden. Of vraag direct een vrijblijvende laadpaal-offerte aan.

Offerte Laadpaal offerte aanvragen