Alles wat u zelf aan stroom opwekt en verbruikt, kost u – behalve de investeringskosten – niets. U kunt uw energieverbruik wegstrepen tegen de door u opgewekte energie. Dit wordt ook wel salderen genoemd.

Het teveel aan opgewekte stroom die u niet verbruikt wordt teruggeleverd aan uw energieleverancier. Hiervoor ontvangt u op uw jaarafrekening een zogenaamde terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per leverancier. Het kan om die reden rendabel zijn om over te stappen naar een andere maatschappij die een betere vergoeding geeft.

Wanneer u minder stroom levert dan dat u verbruikt, neemt u automatisch weer stroom af van uw energieleverancier. Op uw jaarafrekening wordt de teveel gebruikte energie door uw energieleverancier dan in rekening gebracht. Het kan dus ook slim zijn om nu alvast meer zonnepanelen te kopen dan het verbruik is, zodat u op de minder mooie dagen toch voldoende op kunt wekken om niets te hoeven afnemen bij de leveranciers. Ook een thuisbatterij kan hierbij helpen om de ingekochte energie naar een minimum te beperken.