Als u een koopappartement heeft, bent u lid van de VvE. Samen met de bewoners in uw complex kunt u dan zeker zonnepanelen laten installeren op het dak. U koopt de zonnepanelen dan samen met de medebewoners. Tijdens een vergadering zal de VvE moeten beslissen over de plaatsing van zonnepanelen. Stemt de meerderheid voor? Dan zijn er drie mogelijkheden waaruit iedere Vereniging van Eigenaren kan kiezen:

  1. U laat enkel zonnepanelen op het dak installeren voor uw eigen verbruik. De VvE zal hiervoor in een vergadering wederom per individuele bewoner toestemming moeten geven. U betaalt de zonnepanelen dan geheel uit eigen portemonnee.
  2. De VvE laat zonnepanelen voor alle bewoners van het complex installeren. De investering voor zonnepanelen wordt dan betaald vanuit een gezamenlijke pot. Sinds 2014 kunnen VvE’s profiteren van een financiële regeling waarbij €0,091 aan energiebelasting worden teruggevorderd per opgewekte kWh. Ook mag een VvE ervoor kiezen om de teveel opgewekte stroom terug te verkopen aan de energieleverancier. Nog een aantrekkelijke regeling die sinds 2016 van toepassing is, is de postcoderoosregeling. VvE’s met dezelfde 4 postcodecijfers binnen een postcodegebied kunnen een zonnepaneleninstallatie laten aanleggen waarbij alle aangesloten VvE-leden kunnen profiteren van belastingkorting.
  3. De VvE kiest ervoor om voor de gemeenschappelijke ruimtes zonnepanelen te laten plaatsen. De stroom die met zonnepanelen wordt opgewekt, kan gebruikt worden om de verlichting in één of meerdere trappenhuizen te bekostigen. De investering komt ook hierbij uit de gezamenlijke VvE-pot. Door deze duurzame besparing op stroomkosten kan het zo zijn dat uw VvE-bijdrage iets afneemt. U persoonlijke stroomrekening blijft gelijk.