Als u zonnepanelen laat installeren, kunt u de betaalde btw terugvragen bij de belastingaangifte. Dit is 21% van het bedrag exclusief btw. De Belastingdienst ziet u namelijk als ‘ondernemer’, omdat u stroom gaat opwekken en ook gaat terugleveren aan het net. Dit is een btw-activiteit. U mag de betaalde btw terugvragen over zowel de zonnepanelen als de installatiekosten en eventuele randwerkzaamheden. Hierbij kunt u denken aan een nieuwe meterkast of een accusysteem of de voorbereiding op een thuisbatterij. Bij een zonnepanelen-installatie met 12 zonnepanelen kan de teruggave al gauw zo’n €800 tot €1000 voordeel opleveren.

De btw kunt u terugvragen door uzelf aan te melden voor de omzet gerelateerde vrijstelling van omzetbelasting (OVOB), voorheen bekend als kleine-ondernemersregeling (ook wel bekend als de KOR). U doet hiervoor eenmalig btw-aangifte. Belangrijk is dat u de btw altijd vóór 1 juli van het volgende kalenderjaar terugvraagt. Dus als u in juli 2021 zonnepanelen heeft gekocht, dan moet u de btw hiervoor uiterlijk 30 juni 2022 terugvragen.

U krijgt na aangifte van de Belastingdienst een bedrag terug dat gelijk is aan uw betaalde btw na aftrek van uw forfait (een eenmalige belasting voor het opwekken van stroom).

Voor onze klanten verzorgen wij de btw-teruggaaf geheel gratis, als een extra service.