Hoelangduurtautoopladen

De tijdsduur is afhankelijk van verschillende variabelen, zoals de status van de batterij, het vermogen van de batterij, het vermogen en de instellingen van het laadstation. Plug-in hybrides vereisen zo’n 1-4 uur laden tot de batterij volledig is opgeladen. Vol-elektrische auto’s vereisen zo’n 4-8 uur laden.

Gemiddeld zijn alle auto’s thuis tot zo’n 14 uur aangesloten op het laadstation. Op het werk is dit ruim 8 uur. Wanneer u dus zowel thuis als op het werk toegang heeft tot een laadstation, is deze tijd meer dan genoeg om uw auto tot 100% op te laden.

REGULIER STOPCONTACT: Wees gewaarschuwd indien u uw elektrische auto oplaadt aan een regulier stopcontact. Dit vereist namelijk een speciale laadkabel die kortsluiting en oververhitting voorkomt. U zult tevens een stopcontact vlakbij uw auto moeten hebben; het is van uiterst belang nooit een verlengsnoer te gebruiken bij het opladen van uw auto.

LAADPAAL: Dit is de meest aanbevolen laadmethode, omdat het veilig, verantwoord én efficiënt gebruik maakt van het vermogen van uw auto en uw energiebron (zoals uw huis of een kantoorpand). Een laadstation laadt tot 8 keer sneller dan een regulier stopcontact. Dit betekent dat alle elektrische auto’s tussen 1-4 uur volledig opgeladen kunnen worden. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende batterijvermogen en hun bijbehorende laadtijd:

Tabel Auto Opladen

Hoe lang het laden duurt varieert afhangend van het land waar u zich bevindt, de status van uw batterij en haar vermogen, de buitentemperatuur, het gewicht dat uw auto met zich mee brengt, de laadaccessoires die u gebruikt en uw rij-stijl.

Bij de helft van de totale laadtijd, zal de batterij al tot 80% geladen zijn. De laatste 20% van de batterij wordt geladen via zogenaamde “trickle-“of “drip charging”. Deze methode waarborgt de kwaliteit van de batterij en zorgt ervoor dat deze zo lang mogelijk meegaat.

SNELLAADSTATIONS: Snellaadstations ontpoppen zich meestal buiten de steden en langs de snelwegen. Door relatief hoge kosten van hardware en installatiebenodigdheden, zijn zulke laadstations vrijwel uitsluitend aangekocht en geïnstalleerd op verzoek van lokale gemeenten en overheden. Hoewel een snellaadstation razendsnel oplaadt (20-30 minuten), is het enkel in staat een EV op te laden tot slechts 80%.