De tijdsduur is afhankelijk van verschillende variabelen, zoals de status van de accu, de cappaciteit van de accu, het vermogen en de instellingen van het laadstation. Plug-in hybrides vereisen zo’n 3-6 uur laden tot de batterij volledig is opgeladen. Vol-elektrische auto’s vereisen zo’n 4-24 uur laden om weer vol te zijn bij een woning of aan de straat. Bij een snellaadstation is het niet slim om veel langer dan 30 minuten te blijven staan.

Gemiddeld zijn alle auto’s thuis tot zo’n 14 uur aangesloten op het laadstation. Op het werk is dit ruim 8 uur. Wanneer u dus zowel thuis als op het werk toegang heeft tot een laadstation, is deze tijd meer dan genoeg om uw auto tot 100% op te laden en meteen te gaan rijden. Pas op bij 100% laden: de accu mag niet te lang op 100% blijven, beter is om dan tot bijvoorbeeld 90% te laden of meteen te vertrekken bij 100%. Ook zal de auto niet goed kunnen remmen op de motor en zo stroom terug in de accu stoppen.

REGULIER STOPCONTACT: wees gewaarschuwd indien u uw elektrische auto oplaadt aan een regulier stopcontact. Dit vereist namelijk de speciale laadkabel die kortsluiting en oververhitting voorkomt. Vaak krijgt u deze bij de auto geleverd. Dit noemen ze ook wel de noodlader. Gebruikt vaak 10 tot 13 Ampere en vaak op 1-fase.

LAADPAAL: dit is de meest aanbevolen laadmethode, omdat het veilig en verantwoord is én efficiënt gebruikmaakt van het vermogen van uw auto en uw energiebron (zoals uw woning of een kantoorpand). Een laadstation laadt tot 8 keer sneller dan een regulier stopcontact. Dit betekent dat alle elektrische auto’s tussen 2-8 uur volledig opgeladen kunnen worden. Hier zijn de vol elektrische modellen te vinden met alle informatie: www.Ev-database.nl

Bij snelladen zal de helft van de totale laadtijd, de batterij al tot 80% opladen. De laatste 20% van de batterij wordt geladen met een veel lagere snelheid. Tijdens de laatste delen van het laden worden alle losse accu-cellen precies gelijk gezet, maar dit kost veel tijd.

SNELLAADSTATIONS: snellaadstations ontpoppen zich meestal buiten de steden en langs de snelwegen. Door relatief hoge kosten van hardware en installatiebenodigdheden, zijn zulke laadstations vrijwel uitsluitend aangekocht door grotere bedrijven. Meer en meer ketens plaatsen deze units op hun terrein om zo ook klanten te verleiden om daar boodschappen te komen doen of even te komen eten. Snellaadstation kunnen razendsnel opladen (20-30 minuten naar 80% en 100% in ongeveer 1 uur). Perfect om even kort een lunch te doen of een boodschap en weer door.