U ziet ze waarschijnlijk zelf ook steeds vaker: groene daken. Het ziet er niet alleen vrolijk uit, maar heeft ook vele voordelen. Ook voor het milieu. Heeft u zelf ook wel oren naar zo’n groen dak – oftewel: sedum dakbedekking? Dan komt al snel de volgende vraag op: kiest u voor sedummatten of sedumcassettes? Wij zetten de voor- en nadelen van beide opties op een rij.

Sedummat/Sedumcassettes - Green Energy Company

Waarom sedum dakbedekking?

Sedum dakbedekking is dakbedekking bestaande uit allerlei kleine vetplantjes. De groene plantjes houden de warmte beter in huis als de verwarming aanstaat en kunnen andersom juist warmte van buiten tegenhouden als u het in huis koel wilt hebben.

Daarnaast nemen de plantjes fijnstof en CO2 op uit de lucht, geven ze regenwater geleidelijk af (wat overbelasting van de riolen voorkomt) en vergroot sedum de levensduur van uw dak. Bovendien werkt sedumdakbedekking geluiddempend. U zult dus minder geluidsoverlast ervaren vanuit de omgeving.

Kortom: zo’n sedumdak heeft nogal wat voordelen.

Sedummatten vs. sedumcassettes

Zwicht u, net als veel andere Nederlandse huishoudens, voor een sedumdak? Dan heeft u de keuze tussen sedumcassettes en sedummatten.

Sedumcassettes zijn kant-en-klare cassettes van een bepaalde vaste maat. Daarin zijn plantjes in vierkanten of rechthoeken tegen elkaar geplaatst. Vaak is in zo’n cassette een drainagesysteem ingebouwd, dat het regenwater afvoert. De cassettes zijn eenvoudig op het dak te leggen.

Sedummatten hebben daarentegen eerder iets weg van grasmatten. Dit zijn bodembedekkende matten, waarbij de sedumplanten zijn verwerkt in een mat. Zo’n 95% van de mat is voorzien van vetplanten. Eén sedummat bevat vaak meerdere soorten vetplantjes.

Voor- en nadelen sedumcassettes

Het voordeel van cassettes is dat ze eenvoudig en snel op het dak te plaatsen zijn. U kunt dus zelf aan de slag gaan met onze sedumcassettes. Ook is er geen kans op schuiven van de plantjes, ook niet op schuine daken, omdat de potjes met planten in de cassettes aan elkaar vastzitten.

Het nadeel is dat sedumcassettes vaak duurder zijn en dat ze een vaste maat hebben. Het kan zijn dat u daardoor niet goed uitkomt op uw dakoppervlak.

Voor- en nadelen sedummatten

Bij sedummatten geldt als voordeel dat ze op maat te maken zijn voor uw dak. Er is dus geen grind nodig om loze ruimte op te vullen en er zal ook niet sedum uitsteken bij de randen. Verder zijn in zo’n mat vaak meerdere soorten vetplantjes gecombineerd. Nog een voordeel is dat de mat voor 95% begroeid is met vetplanten, wat een mooi vol resultaat geeft.

Het nadeel van sedummatten is dat de aanleg ervan meer werk is, omdat een sedummat bestaat uit drie losse lagen: een onderlaag voor drainage, een middenlaag en een bovenste sedummat. Gelukkig hoeft u de aanleg niet zelf te doen. Onze installateurs doen dit graag voor u.

Sedummatten bij Green Energy Company

Bij Green Energy Company werken we zelf graag met sedummatten. Dit heeft te maken met de vele voordelen van een sedummat. Zo hebben onze sedummatten als belangrijke voordelen:

  • De matten zijn lichtgewicht en eenvoudig aan te leggen.
  • Ze zijn te gebruiken op zowel kleine als grote daken.
  • Matten vereisen weinig onderhoud.
  • De matten hoeven niet gemaaid te worden.
  • Het is niet nodig om grind aan de randen te leggen.
  • Ze worden gemaakt in Nederland.
  • Ze bevatten een mix van 12 soorten vetplantjes.

Kiest u liever voor sedumcassettes? Dan kunt u die ook via Green Energy Company bestellen en daarmee zelf uw sedumdak aanleggen.

Zonnepanelen op een sedumdak

Wilt u het echt duurzaam aanpakken? Dan kunt u kiezen voor een combinatie van een zonnepaneleninstallatie en een sedumdak. Sedum kan zorgen voor een hogere opbrengst van uw zonnepanelen, omdat de plantjes het zonlicht beter reflecteren dan bijvoorbeeld een dak van bitumen.

Bovendien zorgt het sedum voor een lagere temperatuur van het dak. Dat is gunstig, want zonnepanelen presteren minder goed onder heel hoge temperaturen. Daardoor kan een sedumdak een rendement van zo’n 8% extra van uw zonnepanelen opleveren per jaar.

Offerte sedum aanvragen

Bent u benieuwd of het voor uw dak handiger is om sedummatten te laten aanleggen of om zelf sedumcassettes aan te brengen? Of bent u geïnteresseerd in de combinatie van sedumdakbedekking en zonnepanelen?

Wij denken graag met u mee. Vraag een gratis offerte voor sedum aan om meer te weten te komen over de mogelijkheden op uw dak.

Offerte Sedum aanvragen