Home/Sedumdak met zonnepanelen
Sedumdak met zonnepanelen2021-03-17T15:25:57+01:00

Sedumdak met zonnepanelen

Denkt u na over het aanleggen van een groen dak of sedumdak (met zonnepanelen)? Dan helpt Green Energy Company u graag. Wij leveren en plaatsen door heel Nederland sedumdaken, ook in combinatie met zonnepanelen. Een sedumdak met zonnepanelen is dan ook een mooi voorbeeld van duurzaamheid. Men noemt een sedumdak ook wel een ‘groen dak’ met sterke vetplantjes erop. Er zijn vele soorten groene daken, maar het grote voordeel van sedum is dat het past op alle soorten daken. Groene daken hebben vele voordelen, waaronder de isolerende werking wat leidt tot een warmer huis in de winter en een koeler huis in de zomer. Ook geeft sedum een natuurlijke, groene uitstraling aan een uw dak, woning of bedrijfspand. Daarnaast zijn sedumdaken erg goed voor ons milieu! Zo vangt een sedumdak fijnstof en CO2 op, neemt het regenwater op en zorgt sedum ervoor dat uw dak een langere levensduur heeft. Allemaal voordelen waar Green Energy Company achterstaat.

 • sedumcassettes groen dak
 • voorbeeld sedum groen dak
 • groen dak met zonnepanelen
 • groen dak sedumdak woning

Zonnepanelen op een sedumdak

Sedumdaken kunnen uitstekend gecombineerd worden met zonnepanelen. Waarom? Sedumdaken hebben namelijk een zeer gunstig effect op de opbrengst van zonnepanelen. De straling van de zon is bij groene daken hoger, doordat het dak meer zonlicht reflecteert dan zwarte EPDM of bitumen daken. Wat vooral helpt, is dat het dak door de groenbedekking een lagere temperatuur heeft. Sedumdaken met zonnepanelen warmen minder op waardoor het rendement van zonnepanelen verhoogt. De temperatuur op een dak kan in de zomer oplopen tot wel 70 graden. Sedumdaken blijven stukken koeler! Uit onderzoek is zelfs gebleken dat dit een extra rendement van 8% op de zonnepanelen heeft op jaarbasis.

8% extra rendement uit zonnepanelen, hoe kan dit?

Op een plat dak met bitumen of EPDM dakleer kan de temperatuur in zeer warme periodes van het jaar stijgen tot wel 80 t/m 90 graden. Zonnepanelen werken optimaal bij een omgevingstemperatuur van onder de 25 graden. Het rendement van zonnepanelen zal daarom in warme en zeer warme periodes met veel zon dramatisch zakken. Sedumdaken of Groendaken zullen nooit warmer worden dan 25 graden. Voor zover mogelijk wordt er een strook sedum geplaatst tussen de zonnepaneel units en sedum op het overige gedeelte van het dak als hiervoor nog plaats is. Op jaarbasis leveren Solargroendaken daarom circa 8% extra rendement op. Dit fenomeen is beschreven in de literatuur in de publicatie GROENE DAKEN NADER BESCHOUWD wat een recente studie is geweest van RIONED en STOWA ( Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer ).

sedum kopen

Zelf installeren? Bestel sedum cassettes direct in de webshop!

Afmeting per unit: 50 x 60 x 6 cm
Er gaan 3,3 units in 1 m2
Van gerecycled polyurethaan/PU foam
Uitgefreesde water afvoer kanalen
Waterabsorberend vermogen 36 l/m2

Sedum bestellen  Offerte sedum aanvragen

Projecten groen dak / sedumdak

Zonnepanelen op groen dak sedum Rotterdam

Groen dak met zonnepanelen Rotterdam

Aantal zonnepanelen: 36 zonnepanelen
Type zonnepanelen: SunPower (390 Wp)
Totaal vermogen: 14.040 Wp

Meer over dit project

Zonnepanelen Rotterdam

Zonnepanelen geplaatst in Rotterdam

Aantal zonnepanelen: 16 zonnepanelen
Type zonnepanelen: Luxor glas-glas 310 Wp
Dakbedekking vernieuwd

Meer over dit project

groen dak Sedumdak zonnepanelen

Zonnepanelen geplaatst in Den Haag

Aantal zonnepanelen: 14 zonnepanelen
Type zonnepanelen: Axitec 300 Wp
Totaal vermogen: 4.200 Wp

Meer over dit project

Voordelen van sedumdaken

 • 8% extra rendement van zonnepanelen
 • Isolatie van het dak
 • Verhogende waarde voor het pand
 • Langere levensduur van het dak
 • Natuurlijke verkoeling van het gebouw door hoge verdamping
 • Minder geluidsoverlast van de omgeving
 • Vangen van fijnstof en CO2
 • Terugbrengen van de natuur in de stad

Aanleggen sedumdak

Een sedumdak kan alleen geplaatst worden op een volledig waterdicht dak. Op bepaalde soorten daken is eerst een laag dakfolie nodig, zoals op bitumen daken of daken met mastiek leer. Het folie maakt het dak wortelwerend. Hiervoor kan vijverfolie gebruikt worden. De sedumcassettes kunnen daarop geplaatst worden. Bij andere type daken kunnen de cassettes direct op het dakleer komen. Dit zijn bijvoorbeeld zinken daken of van het type EPDM. De sedumcassetes zijn zo licht, dat aanleg op een normaal beloopbaar dak geen probleem is. De sedumcassettes kunnen zowel op platte daken als op schuine daken worden geplaatst, maar de hellingshoek mag niet groter zijn dan 30 graden. Op de randen van het dak kan dakgrind gelegd worden, maar dat is niet noodzakelijk.

Sedumdak: matten of cassettes?

U kunt een sedumdak laten aanleggen met sedummatten of sedumcassettes. Sedum is een heel sterke vetplant, maar het kan niet in water staan, dan groeit er mos bij. Het is daarom belangrijk dat er een goede drainage is. In sedumcassettes is die waterafvoer verwerkt in de onderkant. We zetten de verschillen tussen sedummatten en sedumcassettes voor u op een rij:

Sedummat Sedumcassette
Aantal soorten begroeiing per m2 12 12
Percentage begroeiing bij levering 95% 100%
Bloeiwijze van de sedumsoorten goed zeer goed
Waterverzadigd gewicht per m2 44 kg 58 kg
Aantal keren bemesten per jaar altijd 2 keer minimaal 1 keer
Bemesten na aanleg ja nee

Green Energy Company kiest ervoor om te werken met sedumcassettes. De kwaliteit van sedumcassettes is namelijk hoger, ook op sedumdaken met zonnepanelen. Wij werken met Ecofoam cassettes. De eigenschappen van deze cassettes zijn:

 • uitgefreesde waterafvoerkanalen aan de onderkant
 • hoogte met sedum is 15 cm
 • waterbufferend vermogen per mis 36 liter
 • per m2 zijn 3,3 cassettes nodig

Onderhoud sedumdaken

Het is – zelfs bij langdurige droogte – niet nodig om het sedum op het dak water te geven. Het groene dak onderhoudt zichzelf. Bij langere droogte kan het wel zijn dat het sedumdak rood gaat kleuren. Na een goede regenbui trekt dit weer geheel bij en zal het sedumdak er snel weer groen en fris uit zien. Het is overigens geen probleem om te lopen over het sedumdak. De sterke vetplantjes raken hierdoor niet beschadigd. Om uw sedumdak optimaal te onderhouden is het goed om wat sedummest te strooien. Per vierkante meter ongeveer 0,05 kg. Oftewel, 1 kilo per 20 m2.

Subsidie groene daken

Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om het aanleggen van een groen dak of groene gevel te stimuleren. Hieronder kunt u de regelingen zien van een aantal grote gemeenten. Voor meer informatie over uw woonsituatie kunt u contact met ons opnemen. Wij adviseren u graag over subsidie voor sedumdaken met zonnepanelen.

De gemeente Groningen biedt aan subsidie voor woningen, bedrijven en instellingen die een groen dak willen realiseren wat minimaal minimaal 6 m2 is. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de grootte van uw dak:

 • 30 euro per m2 voor oppervlakten tussen 6 tot 100 m2
 • 20 euro per m2 voor oppervlakten vanaf 100 tot 250 m2
 • 10 euro per m2 voor oppervlakten vanaf 250 tot 1000 m2

Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op de pagina Subsidie groen dak aanvragen van de Gemeente Groningen.

De gemeente Amsterdam biedt subsidie voor particulieren en bedrijven die een groen dak en/of groene gevel willen realiseren. Indien u een groen dak wilt, dient uw dak een minimaal oppervlakte van 30 m2 te hebben. Is uw dak kleiner? Dan mag u ook meerdere daken in 1 aanvraag samenvoegen om boven de 30 m2 te komen, bijvoorbeeld samen met uw buren. De hoogte van het subsidiebedrag voor een groen dak is maximaal 50% van de kosten. Heeft uw groene dak een waterbergende capaciteit van 50 liter per m2, dan krijgt u maximaal €30,- per m2 subsidie. Is het meer dan 50 liter per m2, dan krijgt u maximaal €50,- per m2 subsidie. Het maximale subsidiebedrag is €50.000,-.

De subsidie voor een groene gevel (welke minimaal 30 m2 dient te zijn) is maximaal 50% van de sub­si­di­a­be­le kosten. Het maximale subsidiebedrag is bij een groene gevel €10.000,- per aanvraag. Voor een gevel die wortelt in de grond (bijv. klimop) krijgt u maximaal €30,- per m2 . Als uw gevel wortelt in een constructie wordt maximaal €50,- per m2 gesubsidieerd. Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op de pagina Subsidie Groene daken en gevels van de gemeente Amsterdam.

Voor particulieren en ondernemingen in Amstelveen die een groen dak en/of groene gevel willen aanleggen, biedt gemeente Amstelveen subsidie. Om in aanmerking te komen voor de subsidie dient het minimale dakoppervlakte 15 m2 te zijn, voor een groene gevel is dit minimaal 30% van de geveloppervlakte. Als uw dak niet boven de minimale oppervlakte van 15m2 komt, kunt u ook een aanvraag indienen tezamen met uw buren om zo toch boven de 15 m2 gekomen. De daken hoeven niet aaneengesloten te zijn. De gemeente subsidieert maximaal 50% van de gemaakte kosten tot een maximum van €25.000,-. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type groene dak:

 • basis groen dak: €50,- per m2
 • groen dak plus: €60,- per m2
 • groen gevel: €30,- per m2
 • verticale tuin: €50,- per m2

Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op de pagina Subsidie Groen op gebouwen van de gemeente Amstelveen.

Inwoners of ondernemers in de gemeente Den Haag kunnen gebruikmaken van subsidie op groene daken. De gemeente Den Haag stelt €25,- per m2 ter beschikking tot een maximum van 50% van de aanlegkosten. Het dak dient hierbij minimaal 10 m2 te zijn met een maximale helling van 35 graden. U krijgt in totaal niet meer dan €10.000 per aanvraag van de gemeente Den Haag. Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op de pagina Subsidie groene daken van de gemeente Den Haag.

De gemeente Rotterdam biedt subsidie aan particulieren voor groene daken, indien het aan te leggen groene oppervlakte minimaal 10 m2 is. Voor sociale verhuurders en bedrijven is de subsidie 50% van de kosten. Dit is tot maximaal € 15 per m2 afgemaakt groen dak. Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op de pagina Subsidie groene daken van de gemeente Rotterdam.

De hoogte van de subsidie voor een groen dak in Utrecht is afhankelijk van het type dak. De gemeente Utrecht maakt daarbij onderscheid tussen een ‘intensief groen dak’ en een ‘extensief groen dak’. Bij een intensief groen dak is de subsidie 50% van de kosten met een maximum van €50 per m2. Bij een extensief groen dak is de subsidie 25% van de kosten met een maximum van €30 per m2. Het dak dient in elk geval groter te zijn dan 20 men niet steiler dan 15 graden. De subsidie is maximaal € 20.000 per aanvraag. Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op de pagina Groene daken, subsidie aanvragen van de gemeente Utrecht.

De subsidieregeling van de gemeente Soest vergoedt 33% van de aanlegkosten (met toebehoren) en er kan een maximale subsidie verleend worden van €30,- per m2. De subsidie is maximaal €20.000,- per gebouw. Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie de pagina Subsidie groene daken van de gemeente Soest.

Heeft u interesse of wilt u eventueel meer informatie?

Dit zeggen onze klanten over ons…

Wij zouden het waarderen als u uw mening met ons en anderen deelt. Zo weten wij zeker dat wij de juiste kwaliteit bieden en kunnen wij waar nodig voor verbeteringen zorgen.

Schrijf een review