Zonnepanelen zijn goed voor het milieu én voor de portemonnee. Met zonnepanelen wekt u zelf stroom op die u niet van uw leverancier hoeft u af te nemen. Dat levert u een flinke besparing op de jaarrekening van uw energieleverancier op, mede door de salderingsregeling voor zonnepanelen. De stroom die u meer opwekt dan u verbruikt, kunt u door deze regeling namelijk terug verkopen aan uw energieleverancier. Wat houdt de salderingsregeling voor zonnepanelen in? En hoe gaat het in zijn werk? Daarover leest u in dit artikel meer.

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Met zonnepanelen op het dak wekt u stroom op zodra de zon schijnt. Maar wat nu als de zon niet schijnt? Of als u juist een periode meer stroom opwekt dan u nodig heeft? Daarvoor is de salderingsregeling voor zonnepanelen in het leven geroepen. Als u meer stroom nodig heeft dan u heeft opgewekt, dan levert uw energieleverancier u die stroom. Wekt u juist meer op dan u verbruikt, bijvoorbeeld als de zon veel schijnt? Dan kunt u het overschot aan opgewekte stroom terugverkopen aan uw leverancier. Voor hetzelfde bedrag als u normaal voor uw stroom zou betalen.

De stroom die u verbruikt en de stroom die u teruglevert, worden aan het eind van het jaar met elkaar verrekend. Dat kan u een mooie financiële meevaller opleveren.

Wat houdt de salderingsregeling voor zonnepanelen tot 2023 in?

De salderingsregeling voor zonnepanelen is op 26 april 2019 weer verlengd. Dit betekent dat u nog tot 1 januari 2023 subsidie ontvangt voor het terugleveren van uw te veel opgewekte stroom. Het terugleveren van stroom gebeurt automatisch zodra u uw zonnepanelen hebt geregistreerd op Energieleveren.nl. Met die registratie geeft u uw energieleverancier en netbeheerder een seintje dat u energie gaat terugleveren. Op de jaarekening van uw elektriciteitsleverancier wordt de teruggeleverde stroom vanaf dat moment verrekend met uw verbruik. Dat wordt ‘salderen’ genoemd.

Let op!

Bij de salderingsregeling voor zonnepanelen tot 2023 zijn een aantal zaken goed om te weten:

  • Zorg ervoor dat u een meter met een dubbel telsysteem heeft, oftewel een dubbele meter. Dit houdt in dat uw meter afzonderlijk meet hoeveel stroom u afneemt en hoeveel stroom u teruglevert via de zonnepanelen. Heeft u nog niet zo’n meter? Dan kunt u deze aanvragen bij uw netbeheerder.
  • Zorg ervoor dat u niet meer stroom teruglevert aan uw leverancier dan dat u zelf van de leverancier afneemt. In dat geval krijgt u namelijk een lager bedrag voor het overschot aan stroom dat u teruglevert. Dat is vaak niet gunstig. Het loont dan ook om goed te kijken naar uw verbruik als u zonnepanelen bestelt. Hulp nodig? Wij adviseren u graag.

Wat gebeurt er na 2023 met de salderingsregeling?

De huidige salderingsregeling voor zonnepanelen wordt langzaamaan afgebouwd vanaf 1 januari 2023. Dit betekent dat u voorlopig nog van deze regeling kunt profiteren. Na 1 januari 2023 zal de vergoeding per kWh teruggeleverde stroom elk jaar een beetje lager worden tot 2031. In 2031 is de subsidieregeling volledig afgebouwd.

Zijn zonnepanelen nog steeds de investering waard?

Over deze vraag kunnen we kort zijn: jazeker! Het is altijd winstgevend om zonnepanelen aan te schaffen, omdat u daardoor aanzienlijk minder stroom hoeft af te nemen van uw energieleverancier. Zonnepanelen verdient u met én zonder de salderingsregeling voor zonnepanelen binnen een aantal jaar terug.

Met de salderingsregeling op zonnepanelen vanaf 2023 wordt de terugverdienperiode misschien één of twee jaar langer, maar ook ná 2023 en na 2031 zijn zonnepanelen een goede investering. Het levert meer rendement op om in zonnepanelen te investeren dan om uw geld op uw spaarrekening te laten staan. Bovendien profiteert u met zonnepanelen op het dak van diverse andere voordelen. De regeling maakt het extra aantrekkelijk om juist nu zonnepanelen aan te schaffen, zodat u zo lang mogelijk van de salderingsregeling voor zonnepanelen tot 2023 kunt profiteren.

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen? Vul de dakscan in!

Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen als u voor zonnepanelen kiest? Doe de gratis dakscan van Green Energy Company! Zodra u uw gegevens heeft ingevuld, ontvangt u van ons tijdens werkdagen binnen 24 uur een offerte op maat. Bellen mag natuurlijk ook! Dit kan naar telnr. 088 – 999 1000.

Gratis zonnepanelen offerte aanvragen