Home » Omvormers zonnepanelen » Hybride omvormer voor zonnepanelen
Hybride omvormer voor zonnepanelen2021-09-22T19:20:04+01:00

Hybride omvormer voor zonnepanelen

Een omvormer zet de gelijkstroom van uw zonnepanelen om in wisselstroom. Daardoor kunt u de zonne-energie daadwerkelijk gebruiken. Er is nu een nieuw type omvormer te koop: de hybride omvormer. Deze zet zowel uw energie om als dat het ongebruikte energie voor u opslaat voor later gebruik. Een opslag voor zonne-energie en een omvormer in één dus! Vind bij ons uw geschikte hybride omvormer en profiteer van de voordelen die zo’n slimme omvormer te bieden heeft.

Offerte aanvragen hybride omvormer

Wat is een hybride omvormer?

Een hybride omvormer heeft vier handige functies in één:

 1. Het zet gelijkstroom om in wisselstroom, zoals elke omvormer dat doet. Het maakt dus van de energie die uw zonnepanelen opwekken, stroom die bruikbaar is via uw meterkast. Daardoor kunt u de opgewekte stroom daadwerkelijk gebruiken voor uw apparaten.
 2. De omgezette wisselstroom wordt direct opgeslagen in de zonnepanelen-accu waarover de hybride omvormer beschikt. Alle energie die u niet direct verbruikt, worden dus voor later gebruik in de accu opgeslagen. Pas als de accu volledig vol is, gaat de stroom opnieuw het elektriciteitsnetwerk in. Dat terwijl bij normale omvormers die ongebruikte stroom meteen het net op gaat.
 3. Uw woning of kantoor blijft altijd voorzien van stroom; ook bij een stroomstoring of uitval van stroom via het net.
 4. Stroom wordt op slimme wijze verdeeld: de hybride omvormer houdt rekening met uw stroomverbruik, de energie die u op kunt slaan of gebruikt via het net maar ook met stroom die u terug kunt leveren aan het net.
Hybride-omvormers

Door die laatste functie van een zonnepanelen-accu verschilt een hybride omvormer van standaard omvormers. Vanwege die handige dubbelfunctie wordt een omvormer ook wel een smart inverter of slimme omvormer genoemd.

Bij een gewone omvormer wordt energie die je niet op dit moment gebruikt, direct teruggeleverd aan het net. Als u op een later moment alsnog energie nodig heeft, krijgt u daarvoor energie van het net in de plaats. U weet dan alleen niet zeker of het om groene energie gaat of om energie uit een vervuilde energiecentrale. Als de omvormer uw ongebruikte energie opslaat, heeft u wel de zekerheid dat u uw eigen opgewekte zonne-energie gebruikt voor uw apparaten (tenzij de accu leeg is).

Wat zijn de voordelen van een hybride omvormer?

Zonnepanelen leveren vooral energie als de zon fel schijnt, wat vaak in de middag is. Maar laat dat nu net het tijdstip zijn waarop veel huishoudens juist de minste energie verbruiken. Dat betekent dat een groot deel van de opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het net. ’s Avonds verbruiken veel mensen daarentegen wel veel energie, bijvoorbeeld om te koken, het huishouden te doen of tv te kijken. Omdat het dan meestal donker is, wekken zonnepanelen op dat moment minder op. U neemt dan energie af van het net om alsnog uw apparaten te kunnen gebruiken.

Als u een hybride omvormer heeft, is dat geen probleem en kunt u ’s avonds (of op andere momenten) de opgeslagen zonne-energie alsnog gebruiken. Een belangrijk voordeel van een hybride omvormer is dat u grotendeels onafhankelijk kunt worden van uw energieleverancier, omdat uw energie dus voor een later moment wordt opgeslagen. Ook weet u zeker dat de stroom van uw eigen zonnepanelen afkomstig is. Als u een accu met een groot vermogen in uw hybride omvormer heeft zitten, kunt u in de lente en zomer zelfs volledig onafhankelijk worden van uw energieleverancier.

Wees gerust: stroom die uw zonnepanelen in de piekuren opwekken, gaat nooit zomaar verloren. Ook niet als u een normale omvormer heeft. Uw energieleverancier verrekent elk jaar de stroom die u zelf heeft opgewekt met het aantal gebruikte kWh aan stroom. U profiteert dus hoe dan ook van de door u opgewekte stroom. U weet alleen niet zeker of de stroom die u gebruikt altijd volledig groen is of dat deze stroom via het net alsnog van minder groene leveranciers komt. Tenzij u kiest voor een hybride omvormer dus!

Offerte aanvragen hybride omvormer

Extra financieel voordeel vanwege afbouw salderingsregeling

Financieel voordeel levert een hybride omvormer op dit moment nog niet op. Wel kunt u dankzij een hybride omvormer slimmer omgaan met energie en altijd uw eigen groene zelf opgewekte stroom gebruiken.

In de toekomst zullen hybride omvormers wel een belangrijk financieel voordeel opleveren. De salderingsregeling wordt namelijk vanaf 2023 jaarlijks afgebouwd, waardoor u binnenkort in mindere mate profiteert van een vergoeding voor uw teruggeleverde energie. Dit maakt een zonnepanelen-accu of een hybride omvormer dus extra interessant. U bent dan niet afhankelijk van de salderingsregeling, maar profiteert altijd van de flinke besparing die zonnepanelen u opleveren.

Hoe kiest u de juiste slimme omvormer?

Omvormers voor zonnepanelen bestaan er in allerlei soorten en maten. Dat geldt ook voor hybride omvormers. Hoe maakt u daaruit dan de juiste keuze?

Belangrijk is vooral de capaciteit van de omvormer. Die moet aansluiten op de totale capaciteit van uw zonnepanelen. Kies bij voorkeur voor een omvormer dat minimaal 80% en maximaal 110% heeft van de capaciteit van uw zonnepanelen.

Check ook de garantietermijn voor de hybride omvormer. Een omvormer met minimaal 10 jaar garantie is vaak fijn. Kies verder altijd voor een omvormer van goede kwaliteit, want de kwaliteit van de omvormer is mede bepalend voor het rendement dat deze opwekt.

Offerte aanvragen hybride omvormer

Overzicht hybride omvormers in onze webshop

Hybride omvormer Fronius Symo Hybride

Fronius Symo Hybride

Samenvatting:

 • 3 fasen
 • Vermogensklassen van 3,0 tot 5,0 kW
 • Noodstroomfunctie
 • Geïntegreerde webserver

Solax X1 Hybrid

Samenvatting:

 • 1 fase
 • Noodstroomvoorziening
 • Plug & Play installatie
 • Incl. monitoring app

Solax X3 Hybrid

Samenvatting:

 • 3 fasen
 • Noodstroomvoorziening
 • Plug & Play installatie
 • Incl. monitoring app

Uw hybride omvormer kopen?

Bij ons kunt u direct bij uw zonnepaneleninstallatie een slimme omvormer kopen of u kunt de omvormer los kopen. Bijvoorbeeld als uw oude omvormer kapot is of als u van de voordelen van een slimme omvormer wilt profiteren. We geven u graag persoonlijk advies over een passende omvormer en sluiten deze ook meteen voor u aan.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een slimme omvormer?

Wilt u meer weten over onze hybride omvormers? Of bent u benieuwd welke omvormer bij uw installatie past? Neem contact met ons op en ontvang vrijblijvend meer informatie. Wij vertellen u graag meer.

Offerte aanvragen hybride omvormer