Omvormer voor zonnepanelen

Kiest u voor zonnepanelen op het dak? Dan heeft u ook een omvormer nodig. De naam zegt het al: deze vormt de opgewekte stroom om tot bruikbare elektriciteit. Om zelf te gebruiken of om terug te leveren aan uw energieleverancier. Daarom is een omvormer een onmisbaar onderdeel voor elke zonnepaneleninstallatie. De juiste omvormer vindt u bij Green Energy Company.

Hoe werkt een omvormer voor zonnepanelen?

De stroom die u opwekt met zonnepanelen kunt u niet direct zelf in huis gebruiken. Ook is deze zogenaamde “gelijkstroom” niet geschikt om aan het elektriciteitsnet terug te leveren. In ieder geval niet zoals grote verliezen. Gelijkstroom heeft namelijk een constante stroomrichting, net zoals stroom uit batterijen of accu’s, waardoor de stroom geen lange afstanden kan afleggen.

Met een omvormer zet u deze gelijkstroom om in wisselstroom: het type stroom dat u ook bij uw energieleverancier zou afnemen. Dankzij een omvormer kunt u de zonne-energie dus zelf gebruiken of terug leveren aan het elektriciteitsnet. En kunt u maximaal van uw zonnepanelen profiteren.

Hybride-omvormers

Specifiek op zoek naar een hybride omvormer voor uw zonnepanelen?

Naast de traditionele omvormers zijn er tegenwoordig ook hybride omvormers verkrijgbaar. Men noemt ze ook wel smart inverter of slimme omvormer. Het grootste voordeel van een hybride omvormer is dat u er energie mee kunt opslaan en deze energie op een later moment kunt gebruiken. Alle energie die u niet direct verbruikt, wordt dus voor later gebruik in de accu opgeslagen. Lees meer over de mogelijkheden van een hybride omvormer!

Meer informatie hybride omvormer

Voordelen van een omvormer zonnepanelen

Het belangrijkste voordeel van een omvormer voor zonnepanelen is dat u daarmee meer rendement op uw zonnepanelen kunt behalen. Hoe dat zit? Een omvormer is bepalend voor de hoeveelheid energie die uw zonnepanelen bij verschillende weertypen opwekken. Een omvormer kan leiden tot een stijging van wel 15% van uw rendement.

Valt er schaduw op uw zonnepanelen? Of hebben de panelen verschillende hellingshoeken? Dan kan een omvormer al helemaal voor extra rendement op uw zonnepanelen zorgen. We installeren in dat geval aan de achterkant van elk paneel een power optimizer. Dat komt de opbrengst van uw zonnepanelen ten goede.

Ook is een omvormer nodig om uw zonnepanelen te kunnen monitoren met een zonnepanelenmonitor, bijvoorbeeld via het ethernet of wifi.

Een omvormer is trouwens ook nodig als u gebruikmaakt van een zonnepanelenaccu. In dat geval zet de omvormer de zonne-energie eerst om in energie voor in huis en vervolgens om in gelijkstroom die in de accu opgeslagen kan worden.

Kies een omvormer voor uw zonnepanelen

Er zijn nogal wat verschillende omvormers voor zonnepanelen te koop. Hoe kiest u dan de juiste voor uw zonnepaneleninstallatie? Voor iedere installatie kan de meest geschikte omvormer verschillend zijn. Het is vooral belangrijk dat het vermogen van de omvormer past bij de totale capaciteit van uw zonnepanelen.

Hanteer voor het vermogen de volgende vuistregel: kies een omvormer met een vermogen dat 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan de maximale capaciteit van uw zonnepanelen. Dat heeft ermee te maken dat u met het zonnepanelen bijna nooit het maximale vermogen zult bereiken. Voor een installatie van 3300 WP is een omvormer van zo’n 3200 Watt bijvoorbeeld prima.

Verder zijn o.a. de volgende punten van belang:

  • Kies bij voorkeur voor een omvormer zonder transformator. Die geeft een hoger rendement.
  • Let op de manier waarop u de omvormer kunt uitlezen, bijvoorbeeld via bluetooth, ethernet, wifi of USB. Wij informeren u hier graag over.
  • Let op de garantietermijn voor de omvormer. Meestal is 5 jaar garantie gebruikelijk, maar veel omvormers gaan minimaal 10 jaar mee.

Een zonnepanelenomvormer kopen

Meestal verkopen we (hybride) zonnepanelenomvormers in combinatie met een installatie. Maar bij ons kunt u de omvormer ook los kopen, bijvoorbeeld als uw oude omvormer kapot is gegaan. Natuurlijk zullen we altijd eerst goed checken welke omvormer u precies nodig heeft. Bij Green Energy Company bent u altijd verzekerd van persoonlijk advies over de juiste omvormer bij uw zonnepanelen.

Wij verkopen omvormers van o.a. de merken SolarEdgeSolax en Fronius.

Meer weten over onze zonnepanelenomvormers?

Wilt u weten welke omvormer u nodig heeft? Of wilt u meer weten over de omvormers? Neem contact met ons op! Wij geven u graag vrijblijvend meer informatie.

Bestel omvormers in de webshop!

Naar webshop  Contact opnemen

omvormer zonnepanelen
Hybride-omvormers