Laat u zonnepanelen op het dak installeren? Om van de opgewekte zonne-energie gebruik te maken, heeft u ook een omvormer nodig. Deze maakt van de stroom die u heeft opgewekt bruikbare elektriciteit. Er zijn nogal wat opties om uit te kiezen als u een omvormer gaat kopen. En dan is de keuze ook nog eens heel bepalend voor het rendement dat u met de zonnepanelen behaalt. Welke omvormer kunt u het beste kiezen? En waar moet u daarbij op letten? Wij geven u 7 tips.

Omvormer kopen voor zonnepanelen - Green Energy Company

1. Omvormer kopen? Kijk goed naar het maximale vermogen!

Vooral belangrijk is dat uw gekochte omvormer voldoende vermogen heeft voor de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen kunnen opwekken. Kies daarom voor een vermogen tussen de 80% en 110% van de maximale capaciteit van uw zonnepanelen. Het vermogen mag dus iets lager liggen dan de maximale capaciteit. Dit is omdat de zonnepanelen meestal iets minder dan het maximale vermogen opwekken. Het maximale vermogen gaat namelijk over de prestaties van de zonnepanelen onder de ideale omstandigheden.

Kunt u met uw installatie bijvoorbeeld zo’n 3300 Wp zonne-energie opwekken? Dan zou een omvormer tussen de 2.640 en 3.630 Wp perfect zijn.

2. Kies een omvormer zonder transformator

Er zijn zowel omvormers met als zonder transformator te koop. Wij raden u aan om een omvormer zonder transformator te nemen; deze heeft een hoger rendement. Overigens is tegenwoordig het merendeel van de omvormers transformatorloos.

Omvormers zonder transformator herkent u meestal aan de aanduiding ‘TL’, die staat voor ‘transformatorloos’.

3. Kies bij schaduw voor power optimizers

Als er schaduw op een aantal panelen valt of als de panelen verschillende hellingshoeken hebben, dan bieden power optimizers uitkomst. Deze zorgen ervoor dat de slechtst presterende panelen het totale rendement van uw zonnepanelen niet negatief beïnvloeden. De power optimizers verbeteren de opbrengst van elk individueel zonnepaneel. 

4. Koop een omvormer van een goed merk

Ook het merk is iets om op te letten als u een omvormer gaat kopen. Er zijn omvormers te koop in allerlei prijsklassen. En ook van allerlei merken. Wij raden altijd aan om bij een zonnepanelen-omvormer kopen te kiezen voor een wat groter merk met aantoonbare ervaring. SolarEdge is hier een goed voorbeeld van. Net als de merken Fronius en Solax.

Bij Green Energy Company verkopen en installeren we bewust alleen omvormers van A-merken met een bewezen trackrecord. Zo bent u zeker van goede kwaliteit als u bij ons een omvormer koopt.

5. Wel of geen hybride omvormer?

Omvormers worden steeds innovatiever. Zo kunt u naast een traditionele omvormer voor zonnepanelen ook een hybride omvormer kopen. Ook wel ‘slimme omvormer’ of ‘smart inverter’ genoemd. Deze heeft als voordeel dat u er (via een zonnepanelen-accu) energie mee kunt opslaan voor later gebruik.

Bij traditionele omvormers gaat de niet gebruikte stroom direct weer het net op. Met een hybride omvormer en een accu kunt u opgewekte stroom dus ook later gebruiken.

Nog een voordeel van een hybride omvormer is dat deze de stroom op een slimme manier verdeelt. De omvormer houdt rekening met uw capaciteit voor energieopslag, uw stroomverbruik en met eventueel terug te leveren stroom. Zo heeft u optimaal profijt van uw opgewekte stroom.

6. Check de manier van uitlezen

Dankzij de omvormer kunt u de prestaties van uw zonnepanelen uitlezen, en dus monitoren. Dit uitlezen is alleen niet altijd even eenvoudig. Hoe makkelijk het gaat, hangt af van de manier van uitlezen.

De mogelijkheden zijn:

  • Uitlezen via bluetooth (met een programma op uw computer of tablet). Dit is vaak niet handig, omdat de niet zo krachtige verbinding regelmatig storingen veroorzaakt.
  • Uitlezen via USB. Ook dit is geen heel handige methode. U moet dan een USB-stick gebruiken. Op andere plekken dan bij de omvormer kunt u de prestaties niet monitoren.
  • Uitlezen via ethernet. De omvormer komt via een netwerkkabel in verbinding te staan met je router. Daardoor kun je vanaf elke mogelijke plek een app of website gebruiken die de prestaties van uw zonnepanelen laten zien.
  • Uitlezen via wifi. Ook hierbij kunt u de prestaties via een app of router zien, maar dan zonder kabel. Houd er wel rekening mee dat dit een beetje vermogen van uw wifi-verbinding kost.

Lees dus van tevoren goed in welke manier van uitlezen uw omvormer gebruikt.

7. Omvormer kopen? Controleer de garantie

Mocht er iets mis zijn met uw omvormer, dan is het fijn als u er garantie op heeft. Controleer daarom hoe het zit met de garantietermijn als u een omvormer voor zonnepanelen gaat kopen. Gebruikelijk is een garantietermijn van vijf jaar; soms kunt u daar tegen bijbetaling 10 jaar garantie van maken.

Overigens gaan omvormers gemiddeld zo’n 8 tot 12 jaar mee. Zonnepanelen hebben meestal een levensduur van zo’n 25 jaar, dus u zult waarschijnlijk minimaal één keer uw omvormer moeten vervangen.

Omvormer kopen bij Green Energy Company?

Vaak verkopen we onze omvormers tegelijk met de installatie van zonnepanelen. Zo heeft u direct een goed werkende installatie. Wilt u een losse zonnepanelen-omvormer kopen? Ook dat kan bij ons, bijvoorbeeld als uw oude omvormer het heeft begeven. Bestel uw omvormer via onze webshop.

Wilt u weten welke omvormer u precies nodig heeft? Wij geven u hier graag persoonlijk advies over. Neem contact met ons op via info@greenenergycompany.nl of via 088 – 999 1000.

 

Vrijblijvende Offerte aanvragen