Meterkast vervangen, verplaatsen, uitbreiden én aanleggen

Gaat u uw woning of bedrijfspand uitbreiden of vernieuwen? Dan is het heel goed mogelijk dat de meterkast (met daarin de groepenkast) aangepakt moet worden. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken met moderne apparatuur, het laten plaatsen van zonnepanelen of het laten installeren van een laadpaal is een veilige meterkast met voldoende capaciteit belangrijk en noodzakelijk. Bij Green Energy Company helpen we u graag bij het aanleggen, vernieuwen, uitbreiden van uw 1 fase- of 3 fase-meterkast. Ook kunnen wij uw complete meterkast vervangen! Zo kunt u ervoor kiezen om bij ons alle benodigdheden voor een meterkast aan te schaffen en dit zelf te installeren of om de installatie ervan aan ons uit te besteden.
Offerte aanvragen
  • meterkast vervangen
  • meterkast vervangen
  • Meterkast vernieuwen

Normen en regels meterkast en groepenkast

Elektriciteit speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Eigenlijk zonder dat we er bewust bij stilstaan, zorgt elektriciteit ervoor dat alle apparatuur in en om het huis of bedrijf functioneert. Dat begint en eindigt bij een goed functionerende en bovenal veilige meterkast in uw woning of bedrijfspand. Om een betrouwbare en goed werkende meterkast te realiseren zijn er strenge wettelijke normen en regels waaraan een meterkast moet voldoen, de zogenaamde NEN-normen. Zo is het volgens de NEN-normen verplicht om een aardlekschakelaar in de groepenkast te hebben. Dit heeft er sinds de jaren 70 voor gezorgd dat het aantal woningbranden door kortsluiting enorm is gedaald. Het is vanwege de veiligheid essentieel dat uw meterkast en groepenkast aan deze normen voldoet. Voldoet uw meterkast hier niet aan? Dan kunnen wij u meterkast vervangen, vernieuwen, uitbreiden en zelfs verplaatsen.

Wanneer meterkast vervangen of vernieuwen?

Een sterk verouderde meterkast dient altijd vervangen of vernieuwd te worden. Doordat de huidige normen veel strenger zijn dan vroeger kan een sterk verouderde meterkast zeer onveilig zijn. Weet u niet zeker of uw meterkast en/of groepenkast aan vervanging toe is, neem dan direct contact met ons op. Aan de hand van een paar vragen kunnen wij snel bepalen of uw meterkast vervangen of vernieuwd moet worden. Ga in geen geval zelf aan de slag met uw meterkast. Onze ervaren monteurs hebben specialistische kennis en kunnen de werkzaamheden veilig voor u uitvoeren.

Wanneer meterkast uitbreiden?

Tegenwoordig maken we gebruik van steeds meer apparaten. Het komt dan ook regelmatig voor dat een meter- en groepenkast aan uitbreiding toe is, omdat deze niet meer voldoende capaciteit biedt. Door meer groepen in de meterkast te realiseren, kunnen wij deze capaciteit voor u uitbreiden. Een goede verdeling van de elektrische apparatuur over de groepen zorgt ervoor dat al uw elektrische apparatuur van stroom wordt voorzien, zonder dat de automatische schakelaar overbelast raakt of zelfs uitslaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u uw vaatwasser en elektrische kookplaat tegelijk aanzet.

Vrijblijvend advies van Green Energy Company

Wilt u een meter- en/of groepenkast laten plaatsen, vernieuwen of vervangen? Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Wij kunnen ook bij u langskomen om de situatie ter plaatse te inventariseren.

Offerte aanvragen

FAQ’s meterkast/groepenkast

Kan ik mijn meterkast zelf vervangen?

Voor uw eigen veiligheid raden wij dit absoluut af. Alleen erkende installateurs mogen werkzaamheden uitvoeren aan en in de meterkast.

Is het mogelijk om de meterkast uit te breiden voor zonnepanelen?

Zeker! Bij de installatie van zonnepanelen komt er een extra aardlekautomaat in de meterkast bij. Afhankelijk van de omvormer komt er een 1-fase of 3-fase aardlekautomaat bij.

Kan ik de meterkast laten keuren?

Ja, dat kan door een erkende installateur zoals Green Energy Company.

Is onderhoud aan meterkast nodig?

Ja, wij adviseren onze klanten om elke 6 maanden de aardlekschakelaar even te testen om een juiste werkzaamheid. Is er iets mis? Dan komen wij graag langs.

Kan ik de meterkast uitbreiden?

Ja, uw meterkast kan altijd uitgebreid worden (afhankelijk van de beschikbare ruimte).

Kun je een meterkast verplaatsen?

Dat kan zeker, maar er komen wel wat werkzaamheden bij kijken. Wij informeren u hier graag over. Bij het verplaatsen van de meterkast dient het installatiebedrijf voor de meterkast aanwezig te zijn even als de Netbeheerder-installateur.

Waar moet de meterkast zitten?

De meterkast bevindt zich soms in de elektrische ruimte of in de trappenkast, maar vaak niet al te ver van de voordeur.

Is mijn meterkast geschikt voor 3 fasen?

Jazeker. Elke 1-fase meterkast kan aangepast worden naar een 3-fase meterkast.

Wanneer meterkast vervangen?

In de praktijk zien we dat een meterkast vervangen moet worden als deze sterk verouderd is of als er niet voldoende ruimte is voor nieuwe aansluitingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanschaffen van nieuw elektrische apparatuur voor in de keuken, maar ook zonnepanelen, de installatie van een eigen laadpaal, extra stopcontacten of een elektrische CV-ketel.

Wat zijn de eisen voor een nieuwe meterkast?

Elke nieuwe meterkast dient voorzien te zijn van een hoofdschakelaar en achter elke aardlekschakelaar mogen maximaal 4 installatieautomaten (ook wel groepen genoemd).

Waarom een meterkast vervangen?

Een sterk verouderde meterkast kan onveilig zijn. Denk aan de afwezigheid van een hoofdschakelaar en voldoende aardlekschakelaren voor de aanwezige groepen. Twijfelt u of uw meterkast aan vervanging toe is? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. De huidige normen zijn strenger dan vroeger, maar zorgen er daarentegen wel voor dat het aantal woningbranden door bijvoorbeeld kortsluiting fors is gedaald.

Uw meterkast vormt immers het centrale punt in uw woning of bedrijfspand. Van daaruit wordt de stroom verdeeld. Hierbij mogen geen fouten worden gemaakt of risico’s worden genomen. Het is daarom aan te bevelen om alleen erkende installatiebedrijven een meterkast te laten vervangen. Onze installateurs zijn ervaren en beschikken over alle benodigde technische kennis om uw meterkast te vervangen.

Wat kost een meterkast vervangen?

De kostprijs voor het vervangen van een meterkast wordt onder andere bepaald door het feit of er gebruik moet worden gemaakt van een 1-fase of een 3-fase (voorbereidde) groepenkast. Voor het vervangen van een 1-fase meterkast kunt u uitgaan van zo’n €750 ex btw en voor een 3-fase meterkast van zo’n €950 ex btw. Uiteraard zijn deze richtprijzen onderhevig aan eventuele aanpassingen.

Dit zeggen onze klanten over ons…

UITSTEKEND
117 recensies op
M Levering
M Levering
28/12/2021
Prima advies vooraf. Installatie conform afspraak. Zeer netjes opgeleverd en afgewerkt. Aan te raden adres voor zonnepanelen.
Lees verder
Bianca Segers
Bianca Segers
13/12/2021
Afgelopen vrijdag zijn de zonnepanelen gelegd. Heel erg blij mee! In het gehele proces netjes geholpen. Vooral het eerste adviesgesprek als heel erg positief ervaren. Daniël heeft verstand en passie, en dat is fijn :) Ook de jongens die hier geweest zijn om alles in orde te maken waren heel bekwaam. Het was een nogal lastig traject voor de bekabeling, maar dat hebben ze heel netjes verwerkt. Wel jammer dat ze 2x moesten komen omdat ze de 1e keer de panelen niet bij zich hadden, die waren even niet leverbaar? Vooral jammer dat wij dat niet wisten op het moment dat ze kwamen. Maar nu alles ligt erg tevreden!
Lees verder
Hans Koevoet
Hans Koevoet
09/12/2021
Omdat we zowel zonnepanelen als sedum wilden laten aanleggen, kwamen we bij Green Energie Company terecht. Op advies van Hendrik alleen zonnepanelen laten leggen. Duidelijke offerte gekregen van diverse zonnepanelen met bijbehorende omvormers. Namen de tijd om tot een goed concept te komen. Installatie ging netjes en verzorgd. Prima uitgevoerd.
Lees verder
Daniel van der Laan
Daniel van der Laan
06/12/2021
Heldere communicatie. Goed geregeld van A tot Z. Echt een aanrader!
Lees verder
Lieke van den Elshout
Lieke van den Elshout
31/10/2021
We zochten een bedrijf dat zowel zonnepanelen als een sedumdak kon plaatsen. We hebben verschillende offertes opgevraagd en Green Energy Company kwam qua balans prijs - kwaliteit het beste voor ons uit de bus. Er is een vaste accountmanager waar je laagdrempelig je vragen bij kan stellen gedurende het offerte proces. En ze hebben een mooi systeem waarbij je de verschillende voorstellen online inclusief voorbeelden kunt bekijken. (deze was niet altijd toegankelijk en had wat opstart problemen, maar dit werd altijd goed opgelost). We hebben uiteindelijk gekozen voor parallel geschakeld en hoger geplaatst ivm sedum dak. Na akkoord, was er direct een schouw en een definitieve offerte en binnen 2 weken lag het sedum dak inclusief zonnepanelen op ons dak. We zijn erg tevreden over de installatie en blij dat onze zonnepanelen goed hun werk doen. Het enige minpuntje in de afhandeling is dat we uiteindelijk een sedum dak hebben met een substraatlaag van 20mm en we ,om subsidie terug te krijgen van onze gemeente, blijkbaar 40 mm nodig hadden. We dachten alles gecheckt te hebben, maar nu helaas hiervoor toch geen subsidie. Dat scheelt helaas best wat geld. Voor wat betreft BTW terugvraag zonnepanelen, ondersteunt Green Energy de aanvraag, dit proces loopt nog en is bijna afgerond. Overall een tevreden klant.
Lees verder
Erwin Van Marle
Erwin Van Marle
19/10/2021
SEm was goed nadenkend en meewerkend .. en nu maar hopen dat alles oplevert wat we hebben afgesproken - Wij hebben zonnepanelen en groen dak bij hen gekocht voor 2 woningen onder 1 dak - voor de toekomststraat in Almere oosterwold
Lees verder
noeri hentati
noeri hentati
08/10/2021
Top bedrijf, erg vriendelijke en zeer professionele instalateurs. Alles is van begint tot eind netjes afgerond en hebben geen moment stil gezeten. Weer is bij hun ook geen probleem want ookal regende het gingen ze gewoon door! Zeker een van de beste zonne energie bedrijven in nederland!
Lees verder
Sosja Prinsen
Sosja Prinsen
07/10/2021
Er werd goed meegedacht over de mogelijkheden en de panelen zijn netjes en snel geplaatst. Helemaal tevreden!
Lees verder
Erwin Van Der Linde
Erwin Van Der Linde
04/10/2021
Zeer tevreden over de gegeven info en zeer tevreden over de installateurs. Het was slecht weer maar geen onvertogen woord en alles netjes opgeruimd. Grote klasse.
Lees verder

Wij zouden het waarderen als u uw mening met ons en anderen deelt. Zo weten wij zeker dat wij de juiste kwaliteit bieden en kunnen wij waar nodig voor verbeteringen zorgen.

Schrijf een review