Er worden dagelijks duizenden zonnepanelen op Nederlandse daken gemonteerd, door heel veel installateurs. Velen van hen zijn destijds ‘gewoon begonnen’ met het plaatsen van panelen. Even de handleiding lezen en het dak op… Zo leer je het vanzelf. Maar er bestaan tegenwoordig ook professionele PV-opleidingen die de installateur alle kneepjes van het vak leren. Van basis tot specialisatie.

Zonne-energie is een specialistisch vakgebied, waarbij gewerkt wordt met hoogspanning. Ondeskundige installatie kan gevaar opleveren en ook verminderde of te lage opbrengsten. Er zijn tot nu toe echter maar weinig installateurs die een opleiding hebben gevolgd.

Een PV-installateur moet de volgende vaardigheden hebben:
– Gedetailleerde kennis over systeemontwerp, constructieve zaken, elektriciteit en veiligheid;
– algemene kennis over energie, duurzame energie, beleid en achtergronden.
– kunnen werken met design-tools zoals PV*SOL of andere ontwerpsoftware;
– kunnen werken met verschillende meetapparatuur.
– handig zijn en kunnen werken op hoogte.

De opleiding tot Solar-Specialist (inclusief diploma) gaat gedetailleerd in op systeemontwerp, economische aspecten en advisering van zonne-energie. Wie de opleiding met succes heeft afgerond, komt in het register van Solar-Specialist. In dit register staan betekent een goed opgeleide professional te zijn op het gebied van zonne-energie. Naast gedegen kennis van economische, technische en praktische aspecten, zijn Solar-Specialisten volledig op de hoogte van de mondiale energieproblematiek en de ontwikkelingen in de markt voor zonnepanelen. Een ‘Solar-Specialist’ geeft goed onderbouwde adviezen, beoordeelt de kwaliteit van componenten op waarde en ontwerpt hoogwaardige zonnepaneel-systemen.

Om verzekerd te zijn van een betrouwbare installatie is het verstandig om een erkende installateur in te schakelen. Controleer daarom of de installateur van uw keuze in het Solar-Specialisten register staat. Een ander register voor bekwaam vakmanschap is QBISnl. Green Energy Company wordt door beiden erkend en is dus een betrouwbare keuze.

Bron: De meerwaarde van professionele PV-opleidingen