Fiscale voordelen en subsidies

Elektrisch rijden is de toekomst. De overheid wil daarom de verkoop en lease van elektrische voertuigen stimuleren door het verstrekken van diverse fiscale voordelen en subsidies. Voor nieuwe elektrische auto’s die aan de voorwaarden voldoen, zijn in 2021 subsidiebedragen beschikbaar van €4.000 voor een nieuwe personenauto of €2.000. U kunt nu hiervan profiteren.

Tot eind 2025 geen BPM

Elektrische auto’s zijn tot en met 2024 vrijgesteld van de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Deze regeling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s.

Tot eind 2024 vrijstelling MRB (in 2025, 75% korting)

Wanneer u een volledig elektrische auto bezit, betaalt u tot eind 2024 geen Motorrijtuigenbelasting (MRB). (Plug-in) hybride auto’s met uitstoot tot 50 gram CO2, betalen in 2021 een half tarief. Voor de berekening van uw motorrijtuigenbelasting van uw elektrische auto, verwijzen wij u naar de website van De Belastingdienst.

Lease

Leaserijders met een elektrische auto rijden fiscaal voordelig door een lage bijtelling. Voor volledig elektrische auto’s geldt een bijtelling van 12% over de eerste €40.000. Voor (plug-in) hybride auto’s met een CO2-uitstoot tot 50 gram en auto’s rijdend op benzine of diesel geldt een bijtelling van 22%. De voordelen van goedkopere brandstof, vrijstelling van MRB en BPM maken het erg aantrekkelijk om voor een elektrische auto te kiezen.

Subsidies

Naast belastingvoordelen worden er ook lokaal en regionaal subsidies gegeven voor de aanschaf en het gebruik van elektrische voertuigen en laadpunten, zoals in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en de provincie Friesland. U kunt bij uw gemeente of provincie informeren naar uw mogelijkheden. In sommige gevallen wordt u ook geholpen met het aanvragen of plaatsen van een laadoplossing bij uw woning. En in enkele gevallen is het mogelijk subsidie te krijgen voor de installatie van een laadoplossing op uw eigen grond.

MIA en VAMIL

Als extra stimulans om op elektrisch rijden over te stappen is er voor ondernemers de regeling milieu-investeringsaftrek (MIA). In deze aftrek worden naast de aanschaf van de elektrische auto ook het laadstation, de laadkabel en de installatie van het laadstation meegenomen.

De versnelde afschrijving voor nieuwe investeringen in personenauto’s op basis van de VAMIL-regeling (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) is in de afgelopen jaren beperkt. Bekijk hier de lijst met voertuigen waarvoor het mogelijk is de afschrijving te versnellen (pagina 87).

We helpen u graag verder met passend advies hierover, afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen. Neem contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Meer informatie over de voordelen van elektrisch rijden vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

DuurzameEnergie

AangeslotenbijSolar

Heeft u interesse of wilt u eventueel meer informatie?