Fiscale voordelen en subsidies

Elektrisch rijden wordt de toekomst. De overheid wil daarom de verkoop en lease van elektrische voertuigen stimuleren door het verstrekken van diverse fiscale voordelen en subsidies. U kunt hiervan nu profiteren.

Tot eind 2017 geen BPM

Elektrische auto’s zijn tot en met 2017 zijn vrijgesteld van de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Deze regeling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s.

Tot eind 2020 vrijstelling MRB

Wanneer u een volledig elektrische auto bezit, betaalt u tot eind 2020 geen Motorrijtuigenbelasting (MRB). (Plug-in) hybride auto’s met uitstoot tot 50 gram CO2, betalen in 2016 een half tarief met een gewichtscorrectie. De daarop volgende jaren tot eind 2020 gaan deze auto’s stapsgewijs naar 100% MRB.

Lease

Leaserijders met een elektrische auto rijden fiscaal voordelig door een lage bijtelling. Voor volledig elektrische auto’s geldt een bijtelling van 4%. Voor (plug-in) hybride auto’s met een CO2-uitstoot tot 50 gram geldt een bijtelling van 7%.

Subsidies

Naast belastingvoordelen worden er ook lokaal en regionaal subsidie gegeven voor de aanschaf en het gebruik van elektrische voertuigen en laadpunten, zoals in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en de provincie Friesland. U kunt bij uw gemeente of provincie informeren naar uw mogelijkheden.

MIA en VAMIL

Als extra stimulans om op elektrisch rijden over te stappen is er voor ondernemers de regeling milieu-investeringsaftrek (MIA). In deze aftrek worden naast de aanschaf van de elektrische auto ook het laadstation, de laadkabel en de installatie van het laadstation meegenomen.

De versnelde afschrijving voor nieuwe investeringen in personenauto’s op basis van de VAMIL-regeling (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) komt per 2014 te vervallen.

U vindt meer informatie over de voordelen van elektrisch rijden vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

DuurzameEnergie

AangeslotenbijSolar

Heeft u interesse of wilt u eventueel meer informatie?