Heeft u besloten om een laadpaal thuis te nemen? Een slimme keuze! Het betekent dat u voortaan op elk moment uw auto kunt opladen, duurzamer rijdt en eventueel zelfs kunt rijden op zelf opgewekte zonne-energie. Nu is er wel één ding nodig voordat u uw auto bij uw eigen laadpaal kunt opladen: de laadpaal aansluiten in de meterkast. Hoe werkt dat precies? We vertellen u er meer over en leggen u uit wanneer uw laadpaal wel of niet geschikt is.

Laadpaal aansluiten in meterkast

Past mijn meterkast bij de laadpaal?

Om uw laadpaal aan te sluiten in de meterkast heeft u extra aansluitingen nodig in de meterkast. De laadpaal werkt namelijk op een aparte stroomgroep in de meterkast. Zo voorkomt u dat u uw auto bij stroomstoring niet kunt opladen of dat de meterkast overbelast raakt.

Soms is die uitbreiding mogelijk binnen uw bestaande meterkast. Maar het kan ook zijn dat u de groepenkast moet vervangen. Uw groepenkast moet namelijk voldoende groepen hebben en er mogen niet meer dan vier eindgroepen achter één aardlekschakelaar geplaatst worden. Ook moet de groepenkast minimaal twee aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar hebben.

Nog los van wat minimaal nodig is, kan het soms sowieso slim zijn om de meterkast te verzwaren en er een 3-fase groepenkast van te maken. Bijvoorbeeld als u een 1-fase groepenkast heeft, terwijl uw elektrische auto een aansluiting heeft voor een 3-fase groepenkast. Verzwaring van uw bestaande groepenkast betekent dan dat u uw auto sneller kunt opladen.

Vervanging of uitbreiding voor u geregeld

Geen zorgen: wij kunnen de vervanging van uw meterkast of het uitbreiden van groepen voor u doen. Dit is een precies werkje omdat een enkele fout al voor kortsluiting kan zorgen. Daarom doen wij dit graag voor u. Als u een laadpaal-offerte bij ons opvraagt, onderzoeken we ook in hoeverre uw huidige meterkast daar passend voor is.

Heeft u een 1-fase of 3-fase groepenkast?

Voordat we u meer vertellen over een laadpaal aansluiten in de meterkast, is het belangrijk om te weten wat voor groepenkast u heeft.

1-fase groepenkast

Staat er op uw kWh-meter in uw groepenkast “220/230V”? Dan heeft u een 1-fase groepenkast. Daarnaast is een 1-fase groepenkast te herkennen aan de twee draden die er aan de onderkant van de groepenkast uitkomen (bij een 3-fase groepenkast zijn dit vier draden).

3-fase groepenkast

Vooral kantoren en fabrieken hebben eerder een 3-fase groepenkast dan een 1-fase groepenkast. U herkent deze groepenkast aan de melding “3×220/230V” of “380/400V” op de kWh-meter. Ook is de groepenkast te herkennen aan de vier draden die er aan de onderkant uitkomen (in plaats van twee).

Hoe werkt uw laadpaal aansluiten in de meterkast?

Hoe het aansluiten van de laadpaal in de meterkast in zijn werk gaat, hangt dus af van het soort groepenkast dat u heeft. In elk geval zullen onze installateurs hierbij letten op het volgende.

Aparte stroomgroep maken

Ten eerste is het voor uw laadpaal aansluiten in de meterkast nodig om een aparte stroomgroep te maken voor de laadpaal. Doordat de laadpaal een hoog verbruik heeft, loopt u anders kans op stroomstoringen. De groep raakt dan overbelast, waardoor u niet meer kunt laden én uw andere apparaten ook niet meer werken.

Een nieuwe stroomgroep aanleggen is iets wat u beter niet zelf zonder kennis kunt doen. Hiervoor kunt u het beste een professional inschakelen. Green Energy Company helpt u hier graag bij.

Eventuele verzwaring van de groepenkast

Blijkt dat een 1-fase groepenkast voor uw laadpaal onvoldoende capaciteit biedt? Dat zou goed mogelijk zijn omdat een laadpaal een hoog verbruik heeft. Het is dan verstandig om de groepenkast te verzwaren en er een 3-faseaansluiting van te maken. Ook hierbij kunnen wij u van dienst zijn.

Overigens biedt een verzwaring van uw meterkast, los van de laadpaal, u in de toekomst voordelen. Apparaten kosten steeds meer energie, dus het is fijn als uw groepenkast daar alvast voldoende capaciteit voor heeft.

Eventueel een dynamic load balancing module

Die term is een hele mond vol. Eenvoudig gezegd houdt het in dat de meterkast het beschikbare vermogen verdeelt over alle apparaten in en om het huis en over de laadpaal. Als u veel zware apparaten tegelijk heeft aanstaan (bijvoorbeeld een warmtepomp, laadpaal én droger), dan kan de meterkast overbelast raken. Het gevolg? Stroomuitval!

Deze module voorkomt overbelasting door de stroom evenredig te verdelen. Bijkomend voordeel is dat de module u ook inzicht geeft in uw stroomverbruik.

Laadpaal en zonnepanelen aansluiten in de meterkast?

Wilt u elektrisch rijden nóg duurzamer maken en ook profiteren van een flinke besparing op uw energierekening? Dan is de combinatie van een laadpaal met zonnepanelen slim. U kunt dan uw eigen stroom voor uw auto opwekken via zonnepanelen op het dak. Zo rijdt u niet alleen op stroom in plaats van benzine, maar ook nog eens op duurzame stroom.

Dit betekent wel dat niet alleen uw laadpaal, maar ook de zonnepanelen in de meterkast aangesloten moeten worden. Dit is een precies werkje, waar ook onder meer een omvormer bij komt kijken. Wij installeren dit graag voor u, zodat u daarna zorgeloos van uw laadpaal én zonnepanelen gebruik kunt maken.

Meer weten over een laadpaal thuis?

Bent u benieuwd naar de voordelen van een laadpaal thuis? En naar wat er voor u mogelijk is om dit te installeren, met of zonder zonnepanelen? Wij vertellen u hier graag vrijblijvend meer over.

Neem voor een vrijblijvende laadpaal-offerte contact met ons op via info@greenenergycompany.nl of via 088 – 999 1000. Dan denken we graag mee wat voor u passend is.

 

Vrijblijvende Offerte Laadpaal aanvragen