Zonnepanelen laten installeren op het dak – daar heeft u wel interesse in. U kunt er uw eigen stroom mee opwekken en daarmee direct flink besparen op de kosten voor uw energieleverancier. Terwijl u steeds enthousiaster wordt over de mogelijkheid voor zonnepanelen vraagt u zich één ding af: “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Aan de hand van deze 3 vragen krijgt u een beeld van welk aantal zonnepanelen voor u passend is.

Hoeveel zonnepanelen nodig - Green Energy Company

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? 3 factoren!

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is afhankelijk van een aantal punten:

  • Hoeveel stroom verbruikt u per maand?
  • Wat is het vermogen van de zonnepanelen?
  • Hoeveel dakoppervlakte is er beschikbaar voor zonnepanelen?
  • Heeft u een warmtepomp of elektrische auto (of wilt u die binnenkort aanschaffen)?

Hieronder leggen we uit hoe elk van die punten bepalend is voor hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.

Wat is uw verbruik?

Voor het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, kijkt u allereerst naar hoeveel stroom u verbruikt. U kunt zich vast voorstellen dat een gezin met vier kinderen meer stroom zal verbruiken dan een eenpersoonshuishouden. Dat betekent ook dat een zespersoonshuishouden over het algemeen meer zonnepanelen op het dak zal willen dan iemand die in zijn eentje in een huis woont.

Naast het aantal personen in huis, is ook bepalend hoeveel u thuis bent, welke apparaten u gebruikt en hoe energiezuinig die apparaten zijn. Iemand die hele dagen vanuit huis werkt, zal meer stroom verbruiken dan iemand die alleen ’s avonds thuis is. En heeft u energiezuinige apparaten? Dan verbruikt u ook minder stroom dan wanneer u apparaten heeft staan die veel energie slurpen (zoals een elektrische kachel).

Onze tip: kijk naar uw vorige energiejaarrekening. Daarop kunt u terugzien hoeveel energie u meestal op jaarbasis gebruikt. Kijk liever niet alleen naar uw laatste maandverbruik om uw jaarverbruik op te baseren. Bij de meeste mensen ziet het verbruik in de zomer er anders uit dan in de winter.

De volgende cijfers van het Nibud geven een goed beeld van het gemiddelde stroomverbruik per huishouden in Nederland (in 2021):

  • 1 persoon: 1.810 kWh per jaar
  • 2 personen: 2.800 kWh per jaar
  • 3 personen: 3.310 kWh per jaar
  • 4 personen: 3.840 kWh per jaar
  • 5 personen: 4.110 kWh per jaar

Wat is het vermogen van de zonnepanelen?

Het ene zonnepaneel is het andere niet. Kwalitatieve zonnepanelen van A-merken wekken meer stroom op dan zonnepanelen van minder bekende merken. De opbrengst van zonnepanelen wordt ook wel “rendement” genoemd, en drukken we uit in wattpiek (Wp). Let bij de aanschaf van zonnepanelen altijd op het maximale rendement dat wordt vermeld. Dit geeft aan hoeveel uw zonnepanelen onder de ideale omstandigheden zouden kunnen opwekken.

Hoe hoger dit maximale rendement, hoe kleiner het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken.

Let daarbij trouwens ook op het formaat van de zonnepanelen. Er bestaan kleinere en grotere zonnepanelen, waarbij kleinere panelen uiteraard minder opleveren. Van kleinere panelen heeft u er meer nodig, maar soms kan het met het oog op de ligging op uw dak wel handig zijn om voor kleine in plaats van grotere zonnepanelen te kiezen. U kunt de ruimte op uw dak dan optimaal benutten.

Welke oppervlakte heeft uw dak?

U kunt wel een heel groot aantal zonnepanelen willen, maar dit aantal moet vanzelfsprekend ook op het dak passen. Bij woningen met een klein dak kan dat problemen geven.

Denk daarbij ook aan de ligging van uw dak. Houd er rekening mee dat het niet altijd mogelijk is om op beide kanten van een schuin dak zonnepanelen te plaatsen. Dit gebeurt soms wel als u een dak op het westen en op het oosten heeft. Maar ligt uw dak op het zuiden en noorden, dan zullen we geen zonnepanelen op het noordelijke dak plaatsen. Hier valt namelijk relatief weinig zonlicht op, waardoor de opbrengst van zonnepanelen op het noorden heel beperkt is.

Lees ook: Hoe werken zonnepanelen?

Als we zonnepanelen op uw dak plaatsen, kijken we altijd goed naar de ligging van het dak. Ook nemen we een schoorsteen of dakkapel mee in onze berekeningen van de oppervlakte van het dak. Verder letten we op schaduwen die op het dak vallen. Zonnepanelen in de schaduw zijn minder interessant. Daarom proberen we zonnepanelen zoveel mogelijk in de zon te leggen. Als een deel van uw dak in de schaduw ligt, kunnen power-optimizers soms uitkomst bieden. Die zorgen ervoor dat uw totale installatie een hogere opbrengst heeft.

Houd ook rekening met een warmtepomp of elektrische auto

Heeft u een elektrische auto die u via de zonnepanelen wilt opladen? Of bent u van plan er op korte termijn één te kopen? Dan zal uw stroomverbruik waarschijnlijk hoger liggen dan gemiddeld. In zo’n geval is het slim om met die aanschaf al rekening te houden bij het bepalen van uw jaarverbruik. Tel het verwachte extra verbruik op bij wat u op dit moment verbruikt. Dan krijgt u een goed beeld bij het benodigde aantal zonnepanelen.

Dus: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Wij geven u graag advies

Op de vraag ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ kunnen we dus niet zomaar een eenduidig antwoord geven. Dit hangt van meer af dan enkel uw stroomverbruik. Onze installateurs komen graag bij u langs, inspecteren uw dak en adviseren u aan de hand daarvan over het juiste aantal zonnepanelen voor uw dak.

Wilt u toch alvast een goed beeld krijgen? Dan geeft deze formule u een eerste indicatie van het aantal benodigde zonnepanelen:

(Jaarlijks stroomverbruik in kwH x 1,1) / (het vermogen van 1 paneel in wattPiek)

Let wel op dat die formule nog geen rekening houdt met hoeveel panelen u op uw dak kwijt kunt en hoe het zit met de schaduwval.

Benieuwd naar uw opties voor zonnepanelen?

Wilt u ontdekken hoeveel zonnepanelen u aan energie- en kostenbepsaring opleveren? En wat voor uw woning het meest geschikte aantal panelen is? Wij stellen graag een vrijblijvende offerte voor u op aan de hand van een gratis dakscan.

Heeft u vragen over zonnepanelen op uw dak of bent u benieuwd naar de opties? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Gratis offerte zonnepanelen aanvragen