Wat zonnepanelen zijn, weet u waarschijnlijk wel. Het zijn grote zwarte of blauwe panelen die op het dak liggen om energie op te wekken. Maar hoe kan het nu eigenlijk dat zo’n paneel energie opwekt die u voor al uw huishoudelijke apparaten kunt gebruiken? En hoe wordt überhaupt van zonlicht energie gemaakt? In dit artikel geven we antwoord op een veelgestelde prangende vraag: ‘Hoe werken zonnepanelen?’.

Hoe werken zonnepanelen uitleg Green Energy Company

Hoe werken zonnepanelen? Zo zit dat!

Zonnepanelen laten plaatsen is een mooie duurzame manier om stroom op te wekken. Ze werken immers met zonlicht, een onuitputtelijke bron van energie. Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dat om in elektriciteit. Aangezien het steeds zonniger wordt in Nederland, is zonne-energie een heel interessante vorm van energie. U bespaart er ook nog eens flink mee op uw energierekening!

Van zonlicht naar stroom

Zonnepanelen werken met behulp van zonnecellen, die zich in de panelen bevinden. De zonnecellen bevinden zich tussen twee plastic beschermlagen in een zonnepaneel. Tussen die lagen ontstaat stroom zodra er licht op de cellen schijnt.

Bij de meeste panelen gebeurt dit door middel van het materiaal silicium: een halfgeleider. Het silicium kan elektronen produceren als het in contact komt met zonlicht. Zo ontstaat er in een zonnecel spanning door zonlicht. Een zonnepaneel bestaat uit heel veel zonnecellen die aan elkaar geschakeld zijn. Door die schakeling zorgt de spanning in individuele cellen voor stroom.

Hoe werken zonnepanelen? Van gelijkstroom naar wisselstroom!

De stroom die zonnecellen opwekken, is niet direct te gebruiken via het stopcontact. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op, terwijl voor uw apparaten wisselstroom nodig is. Hoe werken zonnepanelen dan? Simpel: u koopt bij de zonnepanelen een omvormer, die gelijkstroom omzet in wisselstroom. Zo kunt u de stroom alsnog gebruiken.

Wat als u energie niet direct gebruikt?

Het is niet nodig om opgewekte zonne-energie direct te gebruiken voor uw apparaten. Hoe zonnepanelen werken, is dat u de stroom die u niet meteen zelf benut aan het energienet teruglevert. U krijgt daarvoor op een ander moment – waarop u wél stroom verbruikt – stroom van uw energieleverancier terug. Via de salderingsregeling kunt u zelfs een vergoeding krijgen voor uw te veel opgewekte stroom.

Ook is het mogelijk om de energie die u niet direct gebruikt op te slaan in een thuisaccu. Zo kunt u op een later moment alsnog zelf gebruikmaken van uw opgewekte groene energie en bent u minder afhankelijk van uw energieleverancier.

De opbrengst van zonnepanelen

Het verschilt per dag en per dak hoeveel energie u met uw zonnepanelen kunt opwekken. Dit hangt onder andere af van de ligging van uw dak (qua windrichting en schaduwval), van het aantal zonuren op een dag en van het vermogen van uw panelen. Goed om te weten is dat elk zonnepaneel een bepaald maximaal vermogen heeft, aangeduid in watt-piek (wp). Hoe hoger dit getal, hoe beter de prestaties van uw zonnepanelen zullen zijn.

Zonnepanelen wekken overigens niet alleen stroom op als het een stralende zomerdag is. Ook op een bewolkte dag of als er schaduw op de panelen valt, profiteert u van stroomproductie. Wel is het zo dat schaduw de opbrengst van zonnepanelen iets verlaagt. Doordat er minder spanning ontstaat in de zonnecellen waar schaduw op valt, loopt daar ook minder stroom doorheen. Als de zonnecellen in een serie zijn geschakeld, is de opbrengst van uw systeem zo groot als de opbrengst van de schakel waar schaduw op valt. Daarom zorgen wij ervoor dat uw zonnepanelen zo min mogelijk in de schaduw liggen.

Tip: power-optimizers

Ook zijn er effectieve manieren om de invloed van schaduw te beperken. Zo bieden power-optimizers uitkomst. Ieder paneel krijgt dan een eigen omvormer. Een paneel waar schaduw op valt, heeft in zo’n geval geen negatieve invloed meer op de andere schakels in het systeem. Dit zorgt voor een hoger totaal rendement.

Onze installateurs kunnen u altijd persoonlijk advies geven over wat de beste keuze is voor uw zonnepaneleninstallatie. In een apart artikel geven we u nog meer tips voor het verhogen van uw zonnepanelen rendement.

Welke soorten zonnepanelen bestaan er?

Om de vraag ‘Hoe werken zonnepanelen?’ goed te kunnen beantwoorden, moeten we onderscheid maken tussen verschillende soorten zonnepanelen.

Om zonlicht in energie te kunnen omzetten, bestaat elk zonnepaneel uit een aantal lagen:

  1. aluminium frame dat om het paneel heen ligt
  2. veiligheidslaag die de zonnecellen beschermt
  3. 2 plastic lagen (boven en onder de zonnecellen) om de cellen tegen water te beschermen
  4. de zonnecellen (ook wel ‘fotovaltaïsche cellen’) die de zonne-energie creëren
  5. een achterplaat die dient ter isolatie

Het type zonnecellen dat wordt gebruikt, verschilt per zonnepaneel. In Nederland zijn er drie soorten zonnepanelen:

  • Polykristallijn
  • Monokristallijn
  • Dunne film

Polykristallijn zonnepaneel

Dit zijn de blauwe zonnepanelen die veel mensen op het dak hebben. De zonnecellen voor dit type paneel zijn gemaakt van silicium. Die zonnecellen worden direct na de verhitting afgekoeld en liggen verschillende kanten op gericht in de panelen.

Monokristallijn zonnepaneel

Ook deze zonnepanelen zijn van silicium gemaakt. Het verschil is dat de cellen na verhitting gelijkmatig worden afgekoeld, waardoor de cellen één kant op liggen. Deze zonnepanelen zijn zwart van kleur. De opbrengst is nagenoeg gelijk aan die van blauwe zonnepanelen.

Zonnepanelen van dunne film

Voor dit laatste type zonnepanelen is een andere techniek gebruikt. Bij deze panelen heeft u een groter dakoppervlak nodig voor hetzelfde rendement. Voordeel is wel dat de panelen zwart zijn en dat er minder schaarse grondstoffen nodig zijn om de panelen te maken.

Hoeveel kunt u besparen met zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn dus een goede manier om uw eigen energie op te wekken. Een voordelige manier ook, want u kunt met uw eigen panelen jarenlang besparen op uw energiekosten. Nu u antwoord heeft op de vraag ‘Hoe werken zonnepanelen?’, bent u waarschijnlijk benieuwd hoeveel u met zonnepanelen op het dak kunt besparen. Ook die vragen beantwoorden we graag voor u.

Ontdek hoeveel u kunt besparen met de gratis dakscan van Green Energy Company. Na het invullen van uw gegevens sturen wij u geheel vrijblijvend en gratis een offerte op maat. Daarin leest u precies hoeveel zonnepanelen u kosten en (het belangrijkste!) wat ze u opleveren.

Gratis zonnepanelen offerte aanvragen