Bent u erover uit dat u uw woning graag zou willen verduurzamen? Bijvoorbeeld met zonnepanelen, een groen dak, een eigen warmtepomp of nieuw isolatiemateriaal? Dan is de volgende vraag waarschijnlijk hoe u dat financieel gaat realiseren. Elke verduurzamende maatregel vraagt om een eenmalige investering en daarvoor heeft u misschien niet zo 1, 2, 3 geld op de plank liggen. Gelukkig bestaan er allerlei leningen, subsidies en andere opties waarmee u alsnog uw verduurzaming kunt realiseren.

Energiebesparende maatregelen financieren

Terugverdientijd van energiebesparende maatregelen

Ten eerste iets te overweging: het lijkt misschien alsof er een aardig prijskaartje hangt aan bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp, maar besef dat u zo’n investering doet voor de langere termijn.

Vaak verdient u uw investering al binnen een paar jaar terug doordat u dankzij energiebesparende maatregelen lagere energiekosten hebt. Niet eenmalig, maar jarenlang. Zo heeft u de investering in zonnepanelen doorgaans binnen 5-7 jaar al terugverdiend, terwijl u daarna nog minimaal een jaar of 15-20 van gratis stroom profiteert. Op termijn levert zo’n investering dus altijd meer op dan dat het u eenmalig kost.

Let dus bij uw overweging van energiebesparende maatregelen niet alleen op de kosten voor de investering, maar ook op de terugverdientijd ervan.

Welke opties zijn er voor de financiering?

Maar hoe kunt u die investering dan precies bekostigen? Is het gunstig om hiervoor uw spaargeld te gebruiken of zijn er ook andere mogelijkheden? Daarover vertellen we u graag meer.

Optie 1: spaargeld

Een voor de hand liggende optie is dat u uw spaargeld gebruikt om energiebesparende maatregelen te bekostigen. Als u toevallig nog een bedrag op de plank heeft liggen, dan is verduurzaming een heel mooi bestedingsdoel. Het levert u een besparing op uw energierekening op én u draagt er een steentje mee bij aan de wereld van morgen. Want hoe minder gas en elektriciteit u afneemt van het net, hoe minder CO2 er ook wordt uitgestoten.

Overigens leveren energiebesparende maatregelen u ook veel meer rendement op dan wanneer u uw geld tegen de huidige lage spaarrente op de bank laat staan.

Optie 2: extra hypotheek nemen

Normaal gesproken mag u tot 100% van de woningwaarde lenen aan hypotheek, maar voor verduurzamende maatregelen maken geldverstrekkers een uitzondering. Als u voldoende verdient voor de hogere maandlasten, dan kunt u wellicht uw hypotheek verhogen met een extra bedrag voor de verduurzamende maatregelen. Dan is het maximale leenbedrag 106% in plaats van 100%.

Het voordeel van extra hypotheek nemen voor de financiering van verduurzaming is dat u de kosten uitsmeert over de hele looptijd van de hypotheek. U gaat hogere maandlasten betalen, maar hoeft dus niet in één keer een flinke som geld over te maken voor uw investering in verduurzaming.

Een ander voordeel is dat de rente op hypotheken op dit moment uitzonderlijk laag ligt. U betaalt bij deze financieringsmethode dus een veel lager bedrag aan rente dan bij bijvoorbeeld een consumptief krediet.

Overweegt u extra hypotheek te nemen voor verduurzamende maatregelen? Informeer dan bij uw geldverstrekker naar de mogelijkheden of vraag een hypotheekadviseur om persoonlijk advies.

Optie 3: Energiebespaarlening

Deze lening wordt door het Nationaal Warmtefonds verstrekt en is speciaal bedoeld voor huishoudens met plannen voor verduurzaming. De lening loopt 7 tot 20 jaar, waarbij de looptijd afhangt van het bedrag dat u leent. Deze lening heeft een lager rentepercentage dan een gebruikelijk consumptief krediet. Ook komen er geen advies- en afsluitkosten bij kijken. Bovendien is extra (boetevrij) aflossen altijd mogelijk.

Let wel op dat voor de Energiebespaarlening dezelfde inkomenseisen gelden als voor een hypotheek.

Optie 4: Duurzaamheidslening

Nog een speciale lening voor verduurzamende maatregelen is de Duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Deze lening vraagt u aan bij uw gemeente en biedt extra gunstige voorwaarden en een lage rente. Deze lening heeft een hoogte van € 1.500 tot € 2.500 en een looptijd van 10 of 15 jaar. Tussentijds aflossen kan altijd en is boetevrij, net als bij de Energiebespaarlening.

Niet elke gemeente biedt deze lening aan. Bekijk op SVn.nl of uw gemeente de optie voor een Duurzaamheidslening biedt.

Optie 5: consumptief krediet

Naast deze leningen kunt u ook zelf een consumptief krediet afsluiten voor uw duurzame investering. Dit kunt u bij diverse kredietverstrekkers doen tegen een vooraf afgesproken rentepercentage. Bekijk van tevoren goed hoeveel u maandelijks aan het krediet kwijt bent, hoe het zit met de aflossing en wanneer u dit krediet moet hebben terugbetaald. De rente ligt bij een consumptief krediet hoger dan bij de eerder genoemde duurzame leningen.

Wij bieden ook de mogelijkheid vrijblijvend meer informatie te ontvangen over de financieringsmogelijkheden via onze partner. Zij informeren u gratis over de extra financieringsmogelijkheden om uw project te financiering. Zo is het vaak mogelijk om in uw project extra voorzieningen te treffen voor een thuisaccu bijvoorbeeld.

Optie 6: subsidies

Voor welke financieringsoptie u ook kiest, het is altijd verstandig om te kijken of u recht heeft op een extra subsidie bij de gemeente. Met subsidie hoeft u namelijk minder te lenen of een kleiner bedrag zelf bij te leggen.

Het verschilt per gemeente welke subsidies er beschikbaar zijn. De belangrijkste subsidies zijn deze:

  • Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE): De ISDE is een speciale subsidie voor woningeigenaren die minimaal twee energiebesparende maatregelen laten uitvoeren. Deze subsidie kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor de aankoop van zonneboilers, warmtepompen en diverse isolatiemaatregelen.
  • Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Deze subsidieregeling is speciaal bedoeld voor VvE’s, woonverenigingen en woningcoöperaties. Hiermee kan bijvoorbeeld een VvE subsidie aanvragen voor het inwinnen van energieadvies of het realiseren van energiebesparende maatregelen zoals nieuw isolatiemateriaal.
  • Btw terugvragen voor zonnepanelen. Dit is geen subsidie, maar wel een mooi extraatje als u zonnepanelen laat installeren. U kunt na de installatie van de zonnepanelen namelijk de betaalde btw terugkrijgen. Dit is vrij eenvoudig zelf te regelen via de Belastingdienst en levert u al snel een teruggave zo’n € 750 tot € 1.000 op.
  • Lokale subsidieregelingen. Verder hebben sommige gemeenten en provincies zo hun eigen subsidies in het leven geroepen voor verduurzamende maatregelen. Het is altijd verstandig om bij uw eigen gemeente te checken welke subsidies er worden aangeboden, waar u die voor mag gebruiken en wat de voorwaarden zijn.

Welke energiebesparende maatregelen zijn gunstig voor u?

Bent u na het lezen over deze financieringsopties nieuwsgierig wat gunstige energiebesparende maatregelen zouden zijn voor uw woning? Green Energy Company is expert in duurzame totaaloplossingen en zoekt dit graag voor u uit. Neem contact met ons op voor advies over de verduurzaming van uw woning.