Al ruim 3 miljoen huishoudens hebben op dit moment een slimme meter. Naar verwachting zal het aantal slimme meters de komende jaren alleen nog maar verder stijgen. Toch is er ook veel te doen geweest over de slimme meter. Daarom zetten wij alle informatie voor u op een rij over een slimme meter met zonnepanelen. Hoe werkt de slimme meter? En wat zijn de voor- en nadelen?

slimme meter zonnepanelen Green Energy Company

Wat is een slimme meter?

De slimme meter is in het leven geroepen ter vervanging van de digitale elektriciteitsmeter. Het is een digitale meter die het voor uw energieleverancier en netbeheerder mogelijk maakt om uw meterstanden op afstand uit te lezen voor zowel stroom- als gasverbruik. Uw meterstanden worden dus automatisch door de slimme meter doorgegeven; dit hoeft u zelf niet meer te doen. Ook maakt de slimme meter het in combinatie met bepaalde software mogelijk om zelf uw verbruik in de gaten te houden.

Het verschil tussen een digitale en een slimme meter

Een slimme meter verschilt van de digitale meter in de volgende opzichten:

 • Als u bij uw slimme meter een energiemanager koopt of hiervoor een applicatie installeert, kunt u voortaan uw energieverbruik nauwkeurig bijhouden. Met een digitale meter is dit niet mogelijk.
 • U hoeft uw meterstand niet meer zelf door te geven of door een opnemer te laten opmeten.
 • U ontvangt elke maand of elke twee maanden een overzicht van uw energieverbruik en uw energiekosten.

Overigens kunt u bij een slimme meter, net als bij een digitale meter, nog steeds zelf de meterstand op uw meter zien en krijgt u ook nog altijd een eindafrekening aan het eind van het jaar. Daaraan verandert dus niets.

Daarnaast is er nog een belangrijk verschil tussen de digitale- en slimme meter. Er bestaan namelijk 2 soorten digitale meters. Eén met terugleverregistratie en één zonder terugleverregistratie. Heeft u een digitale meter zonder terugleverregistratie, dan is salderen niet mogelijk. Met de nog oudere draaischijfmeter kan dat wel, want deze draait gewoon terug als er energie het net op gaat. Een digitale meter zonder terugleverregistratie kan de geleverde energie niet meten. Het gaat dan het net op zonder dat iemand zich daar bewust van is. De teruggeleverde stroom wordt in dat geval niet gesaldeerd aan het eind van het jaar.er terugleverregistratie kan de geleverde energie niet meten. Het gaat dan het net op zonder dat iemand zich daar bewust van is en dat wordt dan ook niet gesaldeerd aan het eind van het jaar.

Hoe herken ik een digitale meter met terugleverregistratie?

Heeft u een digitale meter, maar weet u niet of dit een digitale meter met of zonder terugleverregistratie is? Dan kunt u daar in een paar simpele stappen achterkomen. Een digitale meter met terugleverregistratie heeft een extra menu waarin de teruggeleverde energie wordt geregistreerd. Een digitale meter met terugleverregistratie heeft 4 telwerken voor:

 • verbruik – hoog tarief
 • verbruik – laag tarief
 • terugleveren – hoog tarief
 • terugleveren – laag tarief

Deze laatste 2 telwerken zijn bepalend voor of u een digitale meter met terugleverregistratie heeft. U kunt deze telwerken vinden door de grote knop op uw energiemeter in te drukken. Door telkens op de grote knop op uw energiemeter te drukken, schakelt u tussen de verschillende telwerken.

Welke gegevens leest de netbeheerder uit?

Wanneer u een slimme meter heeft, worden uw meterstanden op vaste momenten uitgelezen door uw energieleverancier of netbeheerder. Het gaat om de volgende momenten:

 • elke maand of elke twee maanden voor uw eigen verbruik overzicht;
 • één keer per jaar voor uw jaarrekening;
 • wanneer nodig voor beheer of onderhoud van het energienet.

Verder worden de meterstanden uitgelezen als u overstapt naar een andere leverancier of als u gaat verhuizen.

Overigens kunt u ook aan uw netbeheerder vragen om uit te zetten dat uw meterstanden op afstand worden uitgelezen, als u zich daar prettiger bij voelt. U ontvangt dan niet de periodieke overzichten van uw verbruik. Ook moet u zelf de meterstanden doorgeven aan uw energieleverancier voor de jaarrekening.

slimme meter zonnepanelen Green Energy Company

Wanneer krijgt u een slimme meter?

De overheid en netbeheerders willen stimuleren dat alle Nederlandse huishoudens een slimme meter krijgen. Daarom zijn de netbeheerders op grote schaal digitale meters aan het vervangen door slimme meters. Ieder huishouden heeft vóór het einde van 2020 een brief ontvangen over het aanbod voor een slimme meter.

Heeft u hierover aan het eind van 2020 nog geen bericht ontvangen? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw netbeheerder. Via het EAN-codeboek kunt u opzoeken wie uw netbeheerder is.

Wat kost een slimme meter?

Het installeren van een slimme meter kost u niets. Als u een slimme meter met zonnepanelen laat plaatsen, dan kunt u de meter overigens ook met voorrang laten plaatsen zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Normaal gesproken (als u geen zonnepanelen heeft) kost het geld om de slimme meter eerder te laten plaatsen.

Slimme meter met zonnepanelen

Hoe zit het precies bij een slimme meter met zonnepanelen? Bij zonnepanelen is een slimme meter niet verplicht. Het is alleen wel een vereiste dat u een meter heeft die kan terugtellen, zodat ook het terugleveren van stroom geregistreerd wordt. Dit kan met een slimme meter. Een digitale meter kan, zoals eerder aangegeven, de geleverde energie niet meten. Dat maakt salderen onmogelijk. Het is dus sterk af te raden om een digitale meter te laten zitten, als u zonnepanelen laat plaatsen.

Wij moeten als aanbieder van zonnepanelen iedere installatie aanmelden op Energieleveren.nl. Zodra dit is gedaan, controleert de netbeheerder of uw meter geschikt is voor teruglevering. Is dat niet het geval? Dan krijgt u het aanbod om kosteloos een slimme meter te laten plaatsen.

Met een slimme meter kunt u voortaan apart meten hoeveel stroom u heeft opgewekt en hoeveel stroom u heeft verbruikt. Voor de teruggeleverde stroom ontvangt u volgens de salderingsregeling geld terug.

Kan ik de slimme meter met zonnepanelen weigeren?

Het is mogelijk om plaatsing van een slimme meter te weigeren, ook als u zonnepanelen laat installeren. U moet deze weigering zelf doorgeven aan uw netbeheerder. In dat geval krijgt u een digitale meter aangeboden die niet op afstand uitleesbaar is. Daarmee kunt u alsnog afzonderlijk uw afname en opwekking van stroom aflezen.

Let op: het is vanaf 2023 niet langer mogelijk om een terugdraaimeter te blijven gebruiken die de afname en opwekking van stroom niet afzonderlijk kan meten.

Wat als ik eerder een slimme meter heb geweigerd?

Als u eerder een digitale of slimme meter heeft geweigerd, dan krijgt u tussen begin 2021 en begin 2023 alsnog een aanbod voor een slimme of digitale meter. Als u deze allebei weigert, wordt dit bij het Agentschap Telecom gemeld en zullen zij u nogmaals benaderen. Als u dan nog een keer weigert, dan gaat het Agentschap hierop handhaven en kunt u een dwangsom opgelegd krijgen. Dat verklaarde minister Wiebes.

De verplichting voor een slimme meter of digitale meter die niet op afstand uitleesbaar is, geldt overigens niet alleen als u zonnepanelen op het dak heeft. Ook niet-zonnepaneleneigenaren zijn hiertoe verplicht.

Voordelen slimme meter

Wat zijn de voordelen van een slimme meter met zonnepanelen? De belangrijkste voordelen zijn:

 • Dankzij het maandelijkse verbruik- en kostenoverzicht van uw energieleverancier kunt u iedere maand zien hoeveel uw stroomverbruik is en of dit is gedaald of gestegen ten opzichte van vorige maand. Dat inzicht kan u helpen om te besparen op uw verbruik.
 • Een slimme meter zorgt ervoor dat uw netbeheerder eerder een eventuele storing kan opsporen, waardoor een storing mogelijk ook eerder wordt opgelost.
 • Als u uw slimme meter koppelt aan een aflezer, kunt u soms gebruikmaken van bepaalde handige mogelijkheden om energie en geld te besparen. Bijvoorbeeld om uw wasmachine alleen op voordelige momenten in te schakelen.
 • Slimme meters zijn gericht op de toekomst. De energiebronnen veranderen en het ziet ernaar uit dat na verloop van tijd ook de kosten van stroom zullen variëren per dag of zelfs uur. Een slimme meter is daar beter op ingespeeld.

Nadelen slimme meter

Er is echter ook veel te doen geweest over slimme meters. Volgens sommigen zouden slimme meters bepaalde nadelen hebben. Deze komen hieronder aan bod.

Persoonlijke informatie verstrekken

Als belangrijkste nadeel van de slimme meter wordt vaak genoemd dat een slimme meter gegevens over uw persoonlijke verbruik verzamelt. Die gegevens worden opgeslagen met behulp van software, waar mogelijk een hacker in zou kunnen komen. Echter, is de kans dat dit gebeurt minimaal. Netbeheerders en energieleveranciers hebben maatregelen genomen om hun gegevens zo goed mogelijk te beveiligen. Ook kunnen uw gegevens niet zomaar worden verstrekt. Zodra iemand verbruikgegevens opvraagt, wordt altijd de identiteit van die persoon gecheckt. Tegenwoordig ziet de netbeheerder er ook op toe dat dienstenaanbieders (bijvoorbeeld voor de eerdergenoemde apps) de identiteit van een opvrager controleren.

Daarnaast zeggen sommige mensen dat het gebruik van een energieverbruiksmanager een inbreuk op privacygevoelige informatie kan vormen. Met zo’n apparaatje kunt u uw energiegebruik eenvoudig in de gaten houden. U kunt hiervoor direct een apparaatje laten plaatsen waarvan u zelf de gegevens afleest, maar u kunt ook uw slimme meter laten uitlezen door een onafhankelijke aanbieder. Dan kunt u uw gegevens via een website of app zelf aflezen. Dit betekent wel dat uw gegevens worden gedeeld met deze aanbieder. Dat gebeurt alleen nadat u daar zelf expliciet toestemming voor heeft gegeven.

Effect van de straling van de slimme meter?

Een ander nadeel dat de slimme meter volgens sommigen heeft, is dat de elektromagnetische straling van de slimme meter negatief effect zou hebben op de gezondheid. De hoeveelheid straling van de slimme meter ligt echter erg laag en is vergelijkbaar met een telefoon op een paar meter afstand die op dit moment niet wordt gebruikt.

slimme meter zonnepanelen Green Energy Company

Slimme meter bij zonnepanelen: ja of nee?

Dus, is een slimme meter bij zonnepanelen een goed idee? Het belangrijkste voordeel van de slimme meter is dat u meer inzicht kunt krijgen in uw eigen verbruik. Dat kan u helpen om energie en daarmee geld te besparen. Ook bent u met een slimme meter goed op de energie van de toekomst ingespeeld.

Als uw netbeheerder u adviseert om een andere meter te laten plaatsen, dan gaan wij in dat advies mee. Het is immers belangrijk dat ook uw teruggeleverde stroom kan worden gemeten. U bent echter vrij om hierin uw eigen beslissing te nemen. Wij raden u aan om zelf goed de voor- en nadelen tegen elkaar af te zetten en op basis daarvan een keuze te maken waar u zich goed bij voelt.

Bereken hoeveel u met zonnepanelen kunt besparen

Met het kopen van zonnepanelen kunt u overigens altijd veel besparen op uw energieverbruik en op uw energierekening. Daarom zijn zonnepanelen vaak een goede investering. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen door over te stappen op zonnepanelen? Vraag de gratis dakscan aan en ontdek het zelf. Nadat u uw gegevens heeft ingevuld, ontvangt u binnen 24 uur (tijdens werkdagen) een offerte op maat van ons per e-mail. Geheel vrijblijvend en kosteloos!

Gratis zonnepanelen offerte aanvragen