Ongetwijfeld heeft u weleens een sedumdak zien liggen: een groen dak bedekt met vetplantjes. Dat brengt niet alleen een vleugje extra groen naar de stad of het dorp, maar is ook een mooie vorm van verduurzaming. Het dak biedt een plek voor vlinders en insecten om te leven, vangt koolstofdeeltjes op uit de lucht én zorgt voor een betere isolatie van uw woning. Een dak met nogal wat voordelen dus! Maar een sedumdak (laten) plaatsen, hoe gaat dat dan in zijn werk?

sedumdak

Waarom een sedumdak aanleggen?

Naast onder meer zonnepanelen, is een groen dak een mooie manier om bij te dragen aan de wereld van morgen. Dat mensen kiezen voor een sedumdak, heeft er niet alleen mee te maken dat zo’n stukje groen op het dak er mooi uitziet. Er zijn nog meer voordelen van een sedumdak. De belangrijkste nog een keer op een rij:

  1. Een sedumdak verbetert de luchtkwaliteit door CO2 uit de lucht op te vangen.
  2. De plantjes absorberen water, waardoor u er overbelasting van de riolen mee voorkomt.
  3. Een sedumdak zorgt ervoor dat uw kamer beter koel blijft in de zomer en beter warm blijft in de winter.
  4. Doordat uw isolatie verbetert, gaat er minder energie verloren. Dat betekent: minder stroomkosten.
  5. Uw dak gaat langer mee.
  6. Een sedumdak verhoogt de waarde van uw woning.

Ook een fijne meevaller is dat het soms mogelijk is om een subsidie voor een sedumdak aan te vragen. Dit wordt per gemeente geregeld. Check de Energiesubsidiewijzer voor meer informatie hierover of bekijk de website van uw gemeente voor de mogelijkheden.

Zonnepanelen in combinatie met sedum

Nog een belangrijk voordeel is dat de sedumplantjes de opbrengst van zonnepanelen kunnen vergroten. Dat heeft er alles mee te maken dat het sedum verkoelend werkt op hete dagen waarop de temperatuur eigenlijk iets te hoog is voor de zonnepanelen. Het sedumdak kan door de lagere temperatuur een deel van het zonlicht reflecteren (beter dan bij onder andere bitumendaken).

Daardoor hebben zonnepanelen op een sedumdak ’s zomers een grotere opbrengst dan wanneer de panelen op een dak zonder panelen staan. Op die manier kan een sedumdak het rendement van zonnepanelen met zo’n 8% verhogen. Dat percentage blijkt uit de recente publicatie ‘Groene daken nader beschouwd’ van de instanties RIONED en STOWA.

Wat zijn de voorwaarden voor een groen dak?

Voor de aanleg van een sedumdak is een plat dak meestal het meest geschikt, maar ook op schuine daken zijn er mogelijkheden. Voorwaarde is wel dat de hellingshoek van uw dak niet groter dan 30 graden is. Of een sedumdak aanleggen mogelijk is, hangt van een aantal zaken af. Onze experts zullen hier altijd goed naar kijken om u passend advies te geven. Belangrijk is bijvoorbeeld:

  • Welk isolatiemateriaal is voor uw woning gebruikt?
  • Is uw dak volledig waterdicht? (Dit is een vereiste)
  • Wat is de ondergrond van het dak?
  • Hoe ziet uw dakconstructie eruit?

Een sedumdak aanleggen, zo gaat dat!

Voor het aanleggen van een sedumdak zal een van onze experts eerst uitgebreid uw dak inspecteren. Zo is het belangrijk dat uw dak 100% waterdicht is. Verder is het soms nodig om een laag dakfolie op het dak aan te brengen (bijvoorbeeld als uw dak met bitumen is bedekt). Hiervoor kunt u gewoonweg vijverfolie gebruiken. Dit folie zorgt ervoor dat de wortels van de plantjes zich niet in de dakbedekking kunnen nestelen.

Vervolgens kunt u heel eenvoudig de sedumcassettes op het dak plaatsen. Deze zijn lichtgewicht en zijn dus op elk dak te plaatsen. U kunt eventueel de randen van uw dak bedekken met dakgrind als u dat mooi vindt. Dit is geen must.

Hoe zit het met het onderhoud van een sedumdak?

Een van de pluspunten van een groen dak is dat het vrijwel onderhoudsvrij is. Veel meer dan eens in de zoveel tijd wat onkruid wieden is niet nodig. Verder is het handig om af en toe sedummest over het dak te strooien. Ga uit van zo’n 1 kilo mest per 20 m2 dakoppervlak.

U hoeft de plantjes geen water te geven. De plantjes onderhouden zichzelf door regenwater te absorberen. Als het lange periodes droog is, kan het sedumdak wat rood van kleur worden. Maar dit trekt al snel weg als het weer geregend heeft. Verder is het verstandig om één keer per jaar uw afvoer een keer te controleren. Maar that’s it! Een sedumdak is een heel onderhoudsvriendelijke optie dus. U kunt overigens ook gewoon over een sedumdak lopen zonder de plantjes aan te tasten. Daar is het sedum stevig genoeg voor.

Benieuwd naar uw opties voor een sedumdak?

Bent u na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over een sedumdak aanleggen? En wilt u weten wat uw mogelijkheden voor zo’n vrolijk dak met plantjes zijn? Vraag een vrijblijvende offerte aan. Of bel naar telnr. 088 – 999 1000 of mail naar info@greenenergycompany.nl. Ook als u vragen heeft, helpen we u graag verder.

Gratis offerte sedum aanvragen