Groene daken zijn een van de nieuwste ontdekkingen op het gebied van duurzaamheid. Een groen dak is een dak met vetplantjes (sedum). Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar biedt ook heel wat belangrijke voordelen voor het milieu en voor uzelf. Waarom zou u een groen dak aanleggen? Wij delen 7 voordelen van een groen dak waar u van kunt profiteren.

groen dak aanleggen

1. Positieve invloed op het milieu

Een groen dak aanleggen is een mooie stap voor het milieu. Dat komt vooral doordat groene daken uitstekend helpen tegen wateroverlast. Door de klimaatverandering komen ook in Nederland steeds vaker hoosbuien voor, waardoor er soms meer regen valt dan de Nederlandse riolen aankunnen. Met een sedumdak gaat u wateroverlast tegen. Sedumplantjes kunnen namelijk water absorberen en geven het water geleidelijk aan af. Daardoor is er minder kans op overstromingen of overbelaste riolen.

Een ander voordeel dat een groen dak biedt voor het milieu, is dat de beplanting CO2 opneemt. Ook dat is gunstig voor de wereld om ons heen.

2. Verkoelende werking

Een ander voordeel dat groene daken bieden, is een fijne verkoelende werking. Een groen dak voorkomt dat warmte in uw huis trekt. Zeker in de zomer kan dat een verademing zijn. Vooral op hogere verdiepingen kan het bij zomerse temperaturen ook binnen nogal warm worden. Een groen dak is daarvoor de ideale oplossing. De vetplantjes op het dak absorberen de warmte, waardoor uw woning bij hogere temperaturen vaak een paar graden koeler is dan als u geen groen dak zou hebben.

3. Verbetering van uw dakisolatie

Een groen dak op zich is niet voldoende als dakisolatie. Wel kunnen de plantjes op uw dak een mooie bijdrage leveren aan uw dakisolatie. Zo werken sedumplantjes geluiddempend, wat bijvoorbeeld handig is als het flink regent of als u last heeft van geluidshinder door het verkeer. U zult dit geluid dan minder horen. Bovendien kan een groen dak u door de goede isolatie een minder hoge energierekening opleveren.

4. Langere levensduur van uw dak

Verder is een groen dak aanleggen een slimme zet om uw dak langer te laten meegaan. De plantjes beschermen uw dakbedekking tegen onder meer UV-straling en invloed van de zon. Ook bij extreme weersomstandigheden als storm of flinke regen is uw dak door de aanleg van plantjes beter beschermd.

5. Meer profiteren van uw zonnepanelen

Wist u dat steeds vaker wordt gekozen voor een groen dak in combinatie met zonnepanelen? Zonnepanelen werken minder goed bij extreme warmte, waardoor u bij hoge temperaturen niet altijd alles uit uw zonnepanelen haalt. Sedum gaat dit effect door de verkoelende werking tegen, waardoor u extra van uw zonnepanelen kunt profiteren en meer energie kunt opwekken.

Op onze site kunt u meer lezen over de combinatie van sedum en zonnepanelen.

groen dak met zonnepanelen aanleggen

6. Investering in uw woning

Veel stappen richting duurzaamheid zorgen voor een waardestijging van uw woning. Dat geldt ook voor het aanleggen van een groen dak. Omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zal uw woning met een groen dak waarschijnlijk meer in trek zijn en kunt u uw woning voor een hoger bedrag te koop zetten. Een mooie investering dus!

Daar komt nog bij dat u de kosten voor het aanleggen van een sedumdak vaak al snel terugverdient. Alleen al doordat een groen dak u een mooie besparing op uw energierekening kan opleveren.

7. Een stukje natuur op het dak

Naast deze voordelen ziet een groen dak er ook nog eens erg mooi uit. Hoe bijzonder is het om een stukje natuur op het dak te hebben? Als u vanaf een kamer op het dak uitkijkt, geniet u ook nog eens dagelijks van een mooi stukje groen uitzicht. Het zou zelfs kunnen dat uw dak insecten, vlinders of vogels aantrekt. Niet verkeerd toch?! Zo zorgt u meteen voor meer diversiteit in uw woonomgeving. En dat komt het milieu dan weer ten goede.

Bent u benieuwd naar voorbeelden van een sedumdak, al dan niet in combinatie met zonnepanelen? Op onze projectenpagina kunt u een aantal projecten zien die Green Energy Company voor klanten heeft gerealiseerd.

Meer over een groen dak aanleggen

Overweegt u ook een groen dak? Dan is het volgende goed om te weten:

  • Een groen dak is erg onderhoudsvriendelijk. Met één keer per jaar een controle van de afvoer en zo nu en dan onkruid wieden komt u een heel eind.
  • Een groen dak aanleggen is het eenvoudigst bij platte daken, maar is soms ook mogelijk op een hellend dak. Wat de mogelijkheden zijn bij uw dak, is onder meer afhankelijk van uw isolatiemateriaal, van de ondergrond van het dak en van uw dakconstructie. Het handigst is om een specialist naar uw dak te laten kijken. Een van onze experts vertelt u graag meer over de mogelijkheden.
  • In sommige gemeenten kunt u subsidie aanvragen voor de aanleg van een groene dak. Dat maakt een groen dak nóg aantrekkelijker. Meer hierover kunt u lezen op Energiesubsidiewijzer. Of vraag bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

Green Energy Company verkoopt ook sedumcassettes in de webshop.

Benieuwd naar uw opties voor een groen dak?

Wilt u weten wat de mogelijkheden voor u zijn om een groen dak aan te leggen? Vraag dan een vrijblijvende offerte bij ons aan. Neem hiervoor contact met ons op via 088 – 999 1000, mail naar info@greenenergycompany.nl of vul het contactformulier in.