Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen neemt gestaag toe. Net als het aantal laadpalen in ons land. Uit onderzoek van Pricewise blijkt dat Nederland koploper is in Europa qua aantal laadpalen, maar tegelijkertijd is er door het groeiende aantal elektrische auto’s behoefte aan nog veel meer laadpalen. Niet gek dus dat een eigen laadpaal laten installeren voor veel elektrische-auto-eigenaren een serieuze optie is. Wat zijn daar nu precies de voordelen van?

Laadpaal laten installeren

Eén laadpaal per drie tot vijf auto’s

Onderzoek van Pricewise (in samenwerking met het bureau Panel Inzicht) laat zien dat steeds meer Nederlanders overgaan op een elektrische auto. Hoewel Nederland koploper is in Europa qua aantal laadpalen, zijn veel elektrische-auto-eigenaren uit het ondervraagde panel het erover eens: het aantal laadpalen moet omhoog. Vooral in Drenthe is relatief gezien een klein aantal laadpalen per elektrische auto beschikbaar. Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant doen het wat betreft beter: in deze provincies ligt het aantal laadpalen per auto het hoogst.

Gemiddeld genomen is er in Nederland één laadpaal per drie auto’s beschikbaar, maar goed verdeeld over het land zijn die laadpalen dus niet. In Drenthe komt het gemiddelde namelijk neer op één laadpaal per vijf elektrische auto’s.

Een laadpaal thuis: nodig of niet?

Hoewel er steeds meer laadpalen in Nederland komen, kunt u er als eigenaar van een elektrische auto dus niet op vertrouwen dat u altijd een laadpaal kunt aannemen. Zeker aangezien tegelijkertijd het aantal elektrische auto’s in Nederland toeneemt. Een goede reden voor veel mensen om het heft in eigen handen te nemen door zelf een laadpaal te installeren.

Laadpalen staan op steeds meer plekken op parkeerplaatsen of langs de weg. Maar het kan altijd zijn dat iemand u net voor was, waardoor er geen paal voor u beschikbaar is. Wat dan? U wilt toch zeker zijn van een volle accu als u de weg op gaat. Juist daarvoor is een eigen laadpaal ideaal. U weet dan zeker dat u altijd uw accu kunt opladen en met een opgeladen accu van huis kunt wegrijden. Dit geeft vrijheid en een gerust gevoel.

Daarnaast biedt een eigen laadpaal thuis nog meer voordelen. We bespreken ze hieronder.

Voordeel 1: groene stroomvoorziening dankzij zonnepanelen

Het kan nóg duurzamer dan alleen elektrisch rijden. Als u uw eigen laadpaal neemt en die aansluit op zonnepanelen, dan rijdt u ook nog eens op zelf opgewekte zonne-energie. Groene stroom dus. U weet dan zeker dat uw stroom niet van de milieuonvriendelijke centrale komt, maar dat u deze zelf met een onuitputtelijke bron van energie (de zon) heeft opgewekt. Extra duurzaam dus!

U kunt een laadpaal laten aansluiten op uw bestaande installatie of er speciaal zonnepanelen voor laten plaatsen.

Voordeel 2: minder energie afnemen dankzij een laadpaal

Elektrische auto’s mogen dan duurzamer zijn dan gewone auto’s doordat ze niet op benzine rijden. Daar staat wel tegenover dat ze aardig wat elektriciteit vereisen. Elektriciteit die u normaal gesproken thuis uit het stopcontact zou halen. En dat merkt u aan de energierekening, die hierdoor flink kan toenemen. Zonnepanelen op het dak zijn een goede manier om zelf in uw behoefte aan stroom voor uw auto te voorzien en daarmee te besparen op de energierekening, ook als u meer gaat verbruiken. Zelf opwekken is voordeliger (en milieuvriendelijker) dan alle stroom van uw energieleverancier afnemen.

Laadpaal installeren

Voordeel 3: fiscaal aantrekkelijke optie

Verder is het – zowel voor ondernemers als voor particulieren – mogelijk om van allerlei fiscale voordelen te profiteren met een laadpaal op zonnepanelen voor de deur. Dat maakt een eigen laadpaal ook fiscaal aantrekkelijk. Zo is het mogelijk om zonnepanelen op uw woning te laten installeren die door het werk betaald worden voor uw zakelijke auto en die u tegelijkertijd ook privé voor uw stroomvoorziening verbruikt.

De kosten voor de stroom voor uw auto kunt u verrekenen met uw werkgever. Net als wanneer u een zakelijke auto voltankt met benzine. Met een slimme meter zorgen wij ervoor dat u het onderscheid tussen opgewekte elektriciteit voor uw elektrische auto en voor andere voorzieningen met elkaar kunt verrekenen.

Voordeel 4: sneller opladen

Opladen kan niet altijd naast de weg. Het grootste deel van de tijd staat uw auto waarschijnlijk gewoon voor de deur. Dan kunt u uw accu opladen met elektriciteit uit het stopcontact. Maar echt snel gaat dat niet. Met een laadpaal is uw accu tot wel acht keer zo snel vol als wanneer u de auto oplaadt via het stopcontact. Een fijne bijkomstigheid! Zelfs als u last-minute weg moet, is uw tank al binnen korte tijd vol genoeg om de deur uit te kunnen.

Uw eigen laadpaal installeren?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een laadpaal (eventueel op zonnepanelen) voor uw elektrische auto? Wij stellen graag een vrijblijvende offerte voor u op. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan.

Gratis offerte laadpaal aanvragen