Duurzamer leven is een goede manier om zuinig om te gaan met de aarde. Zo kunnen we ervoor zorgen dat ook volgende generaties van onze planeet kunnen genieten. Maar ook kan duurzamer leven een mooie besparing opleveren. Bovendien is duurzamer leven haalbaarder dan soms wordt gedacht. Met deze 7 haalbare tips kunt u vandaag nog duurzamer leven.

duurzamer leven tips Green Energy Company

Tip 1 – Beperk uw stroomverbruik

Een van de belangrijkste stappen die u kunt zetten voor een duurzamer leven is uw stroomverbruik beperken. Nee hoor, u hoeft niet direct de verwarming of de televisie volledig uit te zetten. Vaak kunnen kleine stappen al veel resultaat opleveren – ook op uw maandelijkse energierekening.

Een aantal voorbeelden:

  • Haal de stekker uit het stopcontact als u een apparaat (of een oplader) niet gebruikt.
  • Laat niet onnodig lampen aanstaan.
  • Zet de kachel een graad lager in de winter. Een warme trui aantrekken is ook een optie.
  • Gebruik ledlampen in plaats van gloeilampen.
  • Droog de was buiten of op het droogrek in plaats van in de droger.
  • Was op een lagere temperatuur of op de eco-stand.
  • Gebruik apparaten als de vaatwasser en wasmachine pas als u echt veel vaat of was hebt.
  • Zet de koelkast en vriezer niet kouder dan nodig.

Tip 2 – Gebruik minder plastic

Nog een tip voor duurzamer leven is om uw plasticverbruik te beperken. Het kost namelijk 450 jaar voor alleen al een plastic flesje om te vergaan. Daarom heeft het verminderen van plasticverbruik veel positief effect op de aarde.

Minder plastic gebruiken kan al door bijvoorbeeld niet altijd plastic zakjes te pakken voor groenten en fruit. En neem zelf een boodschappentas mee in plaats van plastic tasjes te kopen (ook beter voor de portemonnee!). Verder helpt het om, waar mogelijk, voor grote verpakkingen te kiezen. Als u bijvoorbeeld vaak kwark eet, kunt u ook prima een bak van 1 kilo in plaats van twee bakken van een halve kilo kopen.

duurzamer leven eten tips

Tip 3 – Kook vaker vegetarisch

Nog iets wat flink kan schelen, is om vaker vegetarisch te koken. De productie van vlees is namelijk erg belastend voor het milieu. Hoe minder vlees er wordt gegeten, hoe minder het milieu wordt belast. U hoeft daarvoor overigens niet volledig te stoppen met vlees eten. In plaats daarvan kunt u ook beginnen met een paar keer per week geen vlees meer op het menu zetten. Er is tegenwoordig een ruime keuze aan vleesvervangers te vinden in het koelvak van de supermarkt. Ook producten als kaas, noten of peulvruchten kunnen een smakelijk alternatief voor vlees zijn.

Tip 4 – Kies voor ander vervoer dan de auto

Verder kunt u duurzamer leven door vaker voor een ander vervoersmiddel dan de auto te kiezen. Maar wat nu als u uw auto echt nodig hebt, bijvoorbeeld voor uw werk? Begrijpelijk! Maar ook dan zijn er misschien wel voor sommige ritjes andere opties te bedenken. Voor kleine afstanden kunt u bijvoorbeeld misschien de fiets pakken. Is er ook een goede bus- of treinverbinding? Kies dan eens voor het openbaar vervoer in plaats van de auto. Of rijd een deel met de auto en een deel met het openbaar vervoer.

Daarnaast kan carpoolen een uitkomst zijn om minder CO2uit te stoten. Dat betekent dat u met iemand anders meerijdt of dat iemand anders juist bij u in de auto zit. Hierbij kan eventueel de app BlaBlaCar een uitkomst zijn.

Tip 5 – Houd rekening met afvalscheiding

Door afval te scheiden, zorgt u ervoor dat het afval zo goed mogelijk gerecycled kan worden. En vaak is afvalscheiding eigenlijk zo ingewikkeld nog niet. Gebruik bijvoorbeeld een pedaalemmer met meerdere zakken: een aparte zak voor PMD (plastic, metaal en drinkpakken) en voor GFT (groente-, fruit- en tuinafval). Als u daarnaast ook het papier apart houdt, dan kan de afvalverwerking al helemaal alle afval optimaal benutten.

duurzamer leven eten tips

Tip 6 – Kies vaker voor duurzame producten

Voor veel producten bestaat wel een duurzamer alternatief. Denk bijvoorbeeld aan biologische in plaats van “gewone” groenten en fruit of eieren van de boer in plaats van supermarkteieren. Maar ook bestaan er duurzame kledingmerken of zou u eens in de kringloopwinkel kunnen kijken voor kleding of andere producten. Zo geeft u een mooi item een nieuw leven in plaats van dat het item speciaal voor u is geproduceerd.

Wat overigens ook helpt, is om producten te kopen die in eigen land zijn verbouwd of geproduceerd. Dat betekent namelijk dat voor uw aankopen minder transport nodig was, waardoor ook die producten minder milieubelastend zijn.

Tip 7 – Kies voor zonnepanelen

En een laatste belangrijkste stap om duurzamer te leven: kies voor zonne-energie. Als u zonnepanelen laat installeren en daarmee overstapt op zonne-energie, dan kiest u voor energie die afkomstig is van de zon. De zon is een onuitputtelijke bron van energie in tegenstelling tot gas of kolen. Bovendien produceert u met zonnepanelen op het dak veel minder CO2uit dan bij andere vormen van energie. Binnen twee tot drie jaar heeft u al meer CO2-uitstoot bespaard dan dat de productie van zonnepanelen kost. Daarmee is zonne-energie een belangrijke stap naar een betere wereld.

Hoeveel kunt u besparen met zonnepanelen? Doe de gratis dakscan!

Ook mooi meegenomen: met zonne-energie kunt u flink besparen op uw energierekening. Zo houdt u geld over om aan andere dingen te besteden. Wilt u weten hoeveel u in totaal kunt besparen door zonnepanelen te nemen? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte bij ons aan. U ontvangt tijdens werkdagen binnen 24 uur een offerte per e-mail.

Gratis zonnepanelen offerte aanvragen